logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD Panasonic DMR-E55 - problem z formatowaniem

sp9rvb 26 Maj 2006 17:44 6111 9
REKLAMA
  • #1 2666172
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    Nagrywarka DMR-E55. Nagrywa wszystko bez problemu, niestety nie potrafi formatować płyty, nie widzi jej prawidłowo.
    W czym problem, może mieliście podobne kłopoty, prosze o info.
  • REKLAMA
  • #2 2668834
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    ostatnio mialem podobny problem w 2 sztukach ......zamowilem w panasoniku ram drive.....i poszlo
  • REKLAMA
  • #3 2668929
    sp9rvb
    Poziom 14  
    bc108 napisał:
    ostatnio mialem podobny problem w 2 sztukach ......zamowilem w panasoniku ram drive.....i poszlo

Witam....
    Czy mógłby Kolega coś jaśniej na ten temat dokładnie jakie zamowić i jak sie je instaluje do sprzętu?
  • #4 2669594
    pietran2
    Poziom 27  
    Ocena: 112
    Należy najpierw zrobić inicjalizację zgodnie z Service Manual. Czasami do pamięci wpisują się wadliwe nastawy i sprzęt działa częściowo niepoprawnie. Jeśli inicjalizacja nie da pozytywnych rezultatów to należy wgrać nowy soft do ram-drive. Jeśli wymienione czynności zawiodą ostatecznością jest wymiana ram-drive.
    Pozdrawiam
  • #5 2671157
    DJBarthezz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mialem ten sam problem z nagrywarka Panasonica DMR-E20. Nagrywala na DVD-R ale nie chciala formatowac DVD-RAM. Zanioslem do serwisu i zaspiewali mi koszt wymiany RAM-Drive okolo 3 tys zl.
  • #6 2671532
    sp9rvb
    Poziom 14  
    pietran2 napisał:
    Należy najpierw zrobić inicjalizację zgodnie z Service Manual. Czasami do pamięci wpisują się wadliwe nastawy i sprzęt działa częściowo niepoprawnie. Jeśli inicjalizacja nie da pozytywnych rezultatów to należy wgrać nowy soft do ram-drive. Jeśli wymienione czynności zawiodą ostatecznością jest wymiana ram-drive.
    Pozdrawiam

Witam
    Jeśli dobrze zrozumiałem wejść do Setupu, nastawy fabryczne przestawić na Tak, aby wszystkie nastawienia powróciły do fabrycznych, tak?
    Jezeli to nie pomoże to nowy soft, nie bardzo wiem skąd go pobrac a co do wgrania tez nie jestem za mocmy. Jeśli jest taka możliwość prosze o pare wskazówek. Pozdrawiam sp9rvb.
  • REKLAMA
  • #7 2678442
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Niestety operacja przywrócenia nastawień do fabrycznych nic nie wniosła dalej ten sam problem:cry:
    Pozostaje mi tylko wgrać nowy soft do ram-drive,robił to ktoś? prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 2681946
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Jak już pisałem funkcja nastawy fabryczne w setupie nie przyniosła oczekiwanego rezultatu:cry:.Znalazłem w internecie plik z updatem do swojego modelu,o rozszerzeniu.FRM skopiowałem na płyte CD-R niestety płyta nie jest rozpoznawana prawidłowo przez nagrywarka,zrobiłem to samo na DVD-R też jest nie rozpoznawana juz nie wiem co robić ,może ma któryś z Kolegów dokładny opis całej tej operacji do tego modelu :DMR-E55.
    Pozdrawiam.
  • #9 2686906
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Witam
    Nagrywarka sie zbuntowała na dobre - nie widzi zadnej czystej płyty przez co nie jestem w stanie przeprowadzić aktualizacji przy pomocy płyty z nowym softem :cry:. Na początku były problemy z formatowaniem, ale płyty widziała np. czyste lub już nagrane na niej wcześniej. Teraz widzi już tylko te płyty nagrane a czystych juz nie. :cry: Pozostaje mi już chyba tylko serwis. Czy macie jeszcze jakieś pomysły na ożywienie nagrywarki domowymi sposobami?
    Ps. Z moich obserwacji wynika, że coś niedobrego dzieje się z oprogramowaniem, gdyż nie wygląda to na problem z czytnikiem.
  • #10 2737131
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Odwiedziłem serwis Panasonika (Sosnowiec) ale ceny jakie mi zaproponowali powaliły mnie z nóg (wymiana czytnika 1600zł):D
    Ale naprowadzili mnie na pewną myśl czyszczenie czytnika.
    Po powrocie rozebrałem sprzet zrobiłem co trzeba.
    Sprzęt działa jak nowy.Dzieki Wszystkim za podpowiedzi i sugestie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nagrywarka DVD Panasonic DMR-E55 ma problem z prawidłowym formatowaniem płyt, nie rozpoznaje czystych nośników, co uniemożliwia aktualizację oprogramowania. Wskazano, że przyczyną mogą być wadliwe ustawienia pamięci RAM-drive, które można spróbować rozwiązać przez inicjalizację zgodnie z Service Manual lub wgranie nowego softu (plik .FRM). W przypadku niepowodzenia konieczna może być wymiana modułu RAM-drive. Podobne problemy zgłaszano także w modelu DMR-E20, gdzie serwis proponował kosztowną wymianę RAM-drive. Ostatecznie, po konsultacji z serwisem i rozebraniu urządzenia, problem rozwiązało dokładne czyszczenie czytnika optycznego, co przywróciło pełną funkcjonalność nagrywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA