logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie paneli operatorskich SIEMENS - Jaki kabelek?

Los_sandalos 27 Maj 2006 19:11 5937 6
  • #1 2669675
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Witam, mam "problemik" - zakupiłem przewód do programowania S7-200 (6ES7901-3CB30-OXAO - kabel na RS232, z mikroswitchami) i nie mogę się połączyć z panelem TP170. Czy komuś wiadomo coś na temat podłączenia się do tego panela? Podobnym kabelkiem z USB (od strony komputera) też nie da się połaczyć z tym ustrojstwem. Myślę, że może jest jakaś konkretna kombinacja switchy albo trzeba zrobic jakąś przejsciówkę (pokrosować piny). A może można zrobić kabelek RS232?
  • Pomocny post
    #2 2670369
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam

Ostatnio miałem kontakt z panelem Siemens'a TP170B (dotykowy, kolor). Komunikowalem sie z nim bez problemow.
    Niezbedne są: ProTool oraz przewód połączeniowy - tzw. Null-Modem (szeregówka z przeplotem).
    Należy podłączyć się do portu 2 (nie pamiętam dokładnie oznaczenia - Printer, Download, czy coś w tym stylu).
    Jeszcze jedna czynność to konfiguracja softu oraz TP170.
    W ProTool należy ustawić parametry portu komunikacyjnego: File->Upload->Preferences.
    W Control Panel'u OP należy uaktywnić dany port oraz umożliwić Upload przez niego.

Mam nadzieję, że informacje okażą się pomocne...

Pozdrawiam i powodzenia
  • Pomocny post
    #3 2671389
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    W załączeniu schemat potrzebnego kabla. Wprawdzie jest on do paneli OP, ale do pozostałych jest taki sam. Tak przynajmiej wynika z helpu w ProTool.
    Załączniki:
    • Programowanie paneli operatorskich SIEMENS - Jaki kabelek? OP15.gif (8.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2671525
    b.krzysiek
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Do połączenia się z TP170 potrzebujesz zwykłrgo kabla szeregowego z przeplotem (Null-Modem) . Schemat kabelka jaki podał kolega powyżej jest dobry, ale łączysz się nim z trochu starszą serią paneli OP (np. op15, op27 itp.)
  • #5 2676964
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    b.krzysiek napisał:
    Do połączenia się z TP170 potrzebujesz zwykłrgo kabla szeregowego z przeplotem (Null-Modem) . Schemat kabelka jaki podał kolega powyżej jest dobry, ale łączysz się nim z trochu starszą serią paneli OP (np. op15, op27 itp.)

Dziwne, ale prawdziwe. Te niby stare panele w dalszym ciągu są produkowane. Są to panele tekstowe. Połączenie z PC-tem paneli niby nowszych jest takie same, jak tych (niby)starszych. Schemat połączeń zawarty jest w helpie ProTool-a. Schemat podany w ProTool-u dotyczy programatora PG720 z wyjściem COM1 25PIN - V.24. Jest identyczny z podanym przeze mnie schematem na DB9.
  • #6 2687856
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Problem rozwiązany - potrzebny był service pack do stepa7 - działa na tym oryginalnym kabelku siemensowskim.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do programowania paneli operatorskich Siemens TP170 konieczne jest użycie kabla szeregowego typu Null-Modem (z przeplotem), podłączanego do odpowiedniego portu panelu (port 2, oznaczany jako Printer lub Download). Konfiguracja oprogramowania ProTool wymaga ustawienia parametrów portu komunikacyjnego oraz aktywacji portu w panelu TP170, aby umożliwić upload danych. Schematy kabli dostępne w helpie ProTool oraz dołączone do dyskusji dotyczą standardowych połączeń RS232 z przeplotem, kompatybilnych z różnymi panelami OP, w tym starszymi modelami. Problem z połączeniem często wynika z braku odpowiednich sterowników lub service packa do Step7, który umożliwia komunikację z oryginalnym kablem Siemens. W przypadku paneli OP5 pojawiły się pytania o kompatybilność kabli z Step5, jednak standardem pozostaje kabel Null-Modem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA