logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd przy otwieraniu projektów w PROTEL 99SE na Windows XP SP1

hts 07 Cze 2003 21:38 2614 9
REKLAMA
  • #1 241137
    hts
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Mam Protela 99 SE z SP6. Program ma "przedlużoną żywotność" w sposób każdemu znany :D . Program otwiera się poprawnie ale gdy chcę otworzyć jakąś płytkę lub projekt w obojetnie jaki sposób, to program "mysli" i wywala mi jakis błąd. Przez pewien czas działał poprawnie aż do tej chwili.Mam Windowsa XP+SP1. proszę o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 241376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 246080
    1004kw
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam...
    Mam system Win XP i uzywam Protela 99SE + SP6. Wydaje mi sie, ze problemem tutaj moze byc zle dobrany program do "przedluzania zywotnosci" Protela. Proponuje przeinstalowanie programu i wlasciwy programik dodatkowy. Ja mialem podobna sytuacje, 3 komunikaty bledow przy zamykaniu Protela, czasami jakies "Errors" podczas pracy. teraz juz nie mam problemow. Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #4 246547
    mareksm
    Poziom 14  
    Ja powiem zaś tak:
    WIN XP - to nie najlepszy narazie system dla programów tego typu - dużo konfliktów itp. (mam nadzieję że to się zmieni w krótce)
    Ale należy uznawać regułę WINXP softy też pod XP czyli proponuje na tym systemie pobawić się PROTELEM DXP - o wiele lepiej chodzi - a poczciwego (wg mnie lepszego PROTELA99SE) zostawić dla systemu WIN 98.
    Powodzenia
  • #5 246651
    1004kw
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam... Dziwna sprawa MAREKSM, ale u mnie wszystkie programy dzialaja bez zarzutow pod Win XP. Protel 99SE, Orcad 9.2 i inne. Protel DXP zapewne jes lepszy, ale nuaka wymaga troche czasu. Na dodatek zajmuje prawie 600MB na dysku i wymaga troche lepszego sprzetu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 248018
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    mareksm napisał:
    Ja powiem zaś tak:
    WIN XP - to nie najlepszy narazie system dla programów tego typu - dużo konfliktów itp. (mam nadzieję że to się zmieni w krótce)

Bez przesady

mareksm napisał:
    Ale należy uznawać regułę WINXP softy też pod XP czyli proponuje na tym systemie pobawić się PROTELEM DXP - o wiele lepiej chodzi - a poczciwego (wg mnie lepszego PROTELA99SE) zostawić dla systemu WIN 98.
    Powodzenia

Jestes w bledzie. Protel juz w wersji 98 byl pisany i kompilowany na Delphi pod NT4, a w nastepnych wersjach pod kolejnymi systemami opartymi na jadrze NT (W2K, XP)
  • REKLAMA
  • #7 248026
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    hts napisał:
    Mam Protela 99 SE z SP6.[...] Program otwiera się poprawnie ale gdy chcę otworzyć jakąś płytkę lub projekt w obojetnie jaki sposób, to program "mysli" i wywala mi jakis błąd. Przez pewien czas działał poprawnie aż do tej chwili.[...]

Zainteresuj sie sterownikam baz danych ODBC (Microsoft DAta Access Components) - a wiec swoim Windows. Temat byl poruszany wielkokrotnie, takze na stronie Protela w FAQ sa wyjasnienia.
    Sprawdz w ustawieniach ODBC, czy nie masz wlaczonego sledzenia (tracing).

Joachim
  • #8 248327
    mareksm
    Poziom 14  
    Do: 1004kw i Joachim Krykowski:
    Owszem mogę się z wami zgodzić ale autor wypowiedzi napisał że ma problem z wersjami o "przedłużonej żywotności" a nie wersjach komercyjnych a to już coś innego często jest że "przedłużacze" niedostosowane do danego systemu operacyjnego powodują różne badziewia.
    Podkreślam że nie nawiązuję do wersji komercyjnych
  • #9 248341
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    mareksm napisał:
    [...]autor wypowiedzi napisał że ma problem z wersjami o "przedłużonej żywotności" a nie wersjach komercyjnych a to już coś innego często jest że "przedłużacze" niedostosowane do danego systemu operacyjnego powodują różne badziewia.[...]

I to samo - jak pewnie sam przyznasz - tyczy sie Win98, w zwiazku z tym sugerowanie tego OS jako lepszego do Protela mija sie z celem.

Joachim

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z otwieraniem projektów w programie Protel 99 SE z Service Pack 6 na systemie Windows XP SP1, gdzie aplikacja uruchamia się poprawnie, lecz przy próbie otwarcia projektu pojawia się błąd. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z używania nieoficjalnych "przedłużaczy żywotności" (cracków), które nie są w pełni kompatybilne z Windows XP. Zalecane jest rozważenie instalacji Protel 99 SE na systemie Windows 98, który jest bardziej stabilny dla tej wersji oprogramowania, lub przejście na nowszą wersję Protel DXP, lepiej dostosowaną do Windows XP. Wskazano również na konieczność sprawdzenia konfiguracji sterowników baz danych ODBC (Microsoft Data Access Components) w systemie Windows, w tym wyłączenia śledzenia (tracing), co może powodować błędy. Podkreślono, że wersje komercyjne Protel 99 SE są kompatybilne z Windows XP, a problemy dotyczą głównie wersji nieoficjalnych z "przedłużoną żywotnością".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA