logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig 72-2002/8 - poziome przezroczyste linie na ekranie, jak usunąć?

septer 28 Maj 2006 13:40 981 6
REKLAMA
  • #1 2672032
    septer
    Poziom 2  
    Siemanko mam problem jak w temacie z czarnymi przezroczystymi liniami które są na całym ekranie telewizora. Linie te biegną poziomo i są widoczne na jaszniejszych tłach, co zrobic z tym fantem prosze o pomoc.Dodam jeszcze że jakoś to maksymalnie nie przeszkadza i żeby je zobaczyć trzeba się dobrze przypatrzyć. Telewizor mam w formacie 4:3 jak włącze np tryb 16:9 to tych lini już wogóle nie widać.
  • REKLAMA
  • #2 2672167
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Zapewne są to linie powrotów. Spróbuj wyregulować napięcie S2.
  • REKLAMA
  • #3 2672659
    septer
    Poziom 2  
    dzięki za odpowiedz ale wiesz ja jestem leikiem jeśli chodzi o te rzeczy a telewizor mam jeszcze na gwarancji i chciałem dowiedziec się co nieco o tym problemie bo jak pujde z telewizorem do serwisu to wtedy nie zbędom mnie byle kitem że to jest normalne i takie tam, a tak w ogóle to o co chodzi z tym wyrególowaniem napięncia S2 jestem w stanie zrobić to sam?.
  • #4 2672883
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    septer napisał:
    (...) o co chodzi z tym wyrególowaniem napięncia S2 jestem w stanie zrobić to sam?.

Nawet nie próbuj - trzeba otworzyć obudowę, a wtedy po gwarancji!
    Coś mi ten opis nie wygląda na linie powrotów - wtedy obraz byłby rozjaśniony, a linie bardziej widoczne byłyby na ciemnych tłach.
    Nie masz innego wyjścia jak tylko zanieść TV do serwisu. Sam na pewno nic nie zdziałasz (utrata gwarancji), a jest oczywiste, że żadne linie na obrazie nie powinny być widoczne.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2672885
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.O ile TV jest na gwarancji to łapek lepiej nie pchaj bo stracisz gwaranację.Przełącz TV na AV bez sygnału i wtedy te linie będą lepiej widoczne.Tak jak napisał poprzednik bzikk są to linie powrotów i mozna je regulować korygując ustawienie nap.S2.Przyczyn ich powstania może być WIELE ale najczęściej sa to oznaki,że coś dzieje się z kineskopem chociaz to tez nie jest reguła.Skorzystaj z serwisu gwarancyjnego.pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 2673043
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Posłuchaj kolegów tylko oddać w ramach gwarancji!!!
  • #7 2675445
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Witam ,jeżeli twój tv odbiera z anteny tzw.siatkowej ,to ten obiaw w postaci poziomych ,wędrujących ,przezroczystych pasów jest spowodowany wyschniętym kondensatorem elektrolitycznym w zasilaczu twojej anteny(najlepiej kup nowy-ok.12zł)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z poziomymi, przezroczystymi liniami widocznymi na ekranie telewizora Grundig 72-2002/8, szczególnie na jasnych tłach i w formacie 4:3. Linie te znikają po przełączeniu na tryb 16:9. W odpowiedziach sugerowano, że mogą to być linie powrotów, które można regulować poprzez dostrojenie napięcia S2, jednak ingerencja w ustawienia wymaga otwarcia obudowy, co skutkuje utratą gwarancji. Zaleca się skorzystanie z serwisu gwarancyjnego, gdyż linie na obrazie nie powinny występować. Dodatkowo wskazano, że przy odbiorze sygnału z anteny siatkowej przyczyną może być wyschnięty kondensator elektrolityczny w zasilaczu anteny, którego wymiana (koszt ok. 12 zł) może rozwiązać problem. Wskazano, że linie powrotów zwykle są bardziej widoczne na ciemnych tłach, co nie do końca pokrywa się z opisem problemu, dlatego diagnoza serwisowa jest zalecana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA