może to nie jest taki całkowity warkot trudno to określić bardziej wygląda to na szum z trzaskami który nie można wyciszyć regulacją siły głosu a poza tym jest wszystko w porządku fonia prawidłowa przy odbiorze z anteny i obraz również.Te zakłócenia pochodzą tylko wtedy gdy odbiornik przełączy się w tryb AV nawet bez podłączenia żadnego sygnału na gniazdo.
W tym modelu to normalne.Aby pozbyć się przydzwięku zaprogramuj na np.ostatnim kanale jakiś program w secamie L i z tego kanału przechodź dopiero w tryb AV.Opcja nr 2:wymiana IC(poprawiony soft) i kilku elementów smd.
Dzięki serdeczne za porady. Jednak miałem nosa że to ten procesor coś szwankuje. Jutro go zamówię ale pewnie będzie drogi.Klient musi to jakoś przeżyć.Pozdrawiam.
Witam.
Mam taki przypadek na warsztacie i interesuje mnie jak skończyła się twoja naprawa. U mnie słychać głos z antenty podczas oglądania AV scalaka wymieniłem na nowy ale nie pomogło pamiątke też wmieniłem i nic.
Już znam metodę do serwisu thomsona i oni wymieniaja scalaka + kit za symboliczną kwotę 200 zł . TV wartości 500 zł a połowa to usługa WIELKIEGO serwisu thomsona. Może ktos wie co tam włożyć i jak przerobić byłbym wdzieczny.Dla uzupełnienia to jest chassis tx807cs i podobno powinien byc fabrycznie włozony inny procek a TV 21mf15et.
Dzieki chyba jestem uratowany tylko troche w plecy no chyba że w sklepie wymienią mi scalaka na inną wersję. Tego mi trzeba było do szczęścia o efektach nie omieszkam poinformować.
Procek mam IV2.20 wymiana rezystorów troche pomogła ale jak sie ściszy w trybie AV to jeszcze słychać cichy głos z anteny. Schematów z chassis 807 c/cs siągłem tone z netu ale na żadnym niema procka TDA9554. Co to za dziwoląg ??. Może jeszcze ktos pomoże
Niestety niema TR04 są tylko 01 i 02 jest TS04 ale dołozenie kondziora nic nie daje. Co za sztuka chyba zostanie klientowi ogladanie AV na kanale 9 z fonią francuską jak w poprzednich postach było pisane.
Końdzior jest już na płycie 47uf i dołozenie 4,7 uf to chyba nie to.
RR75 i 76 nic takiego nie znalazłem moze jestem ślepy czy co . Za schemat dziekuje to jest w końcu ten właściwy a jest tych wersji kika.
Panowie prośba, schemat TX 807 c , na procesorze TDA 9554 PS / N 1 / 1/ 0301 pilnie potrzebuję. ewentualnie Wasze sugestie w temacie warkotu ( trzeszczenia ) .
Marek
W dziale TV nie pytamy o schematy, od tego jest inny dział <zdzich42>
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
W telewizorze Thomson 21MX15E TX807C pojawia się cichy warkot lub szum z głośnika wyłącznie w trybie AV, nawet bez podłączonego sygnału. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia procesora TDA9554PS/N1. W modelu tym jest to znana wada, którą można częściowo zniwelować programując odbiornik na określony kanał w systemie SECAM L przed przełączeniem na tryb AV lub wymieniając układ scalony na poprawioną wersję. Serwis Thomson oferuje wymianę procesora wraz z usługą za około 200 zł. Próby wymiany innych elementów, takich jak pamięć czy rezystory, przynoszą ograniczone efekty. Dodatkowo sugerowano modyfikacje filtracji zasilania i dołożenie kondensatorów elektrolitycznych oraz zmianę wartości rezystorów w obwodach tranzystora TR(S)04, jednak brak jednoznacznego rozwiązania. Schematy chassis TX807C/CS nie zawierają szczegółów dotyczących TDA9554, co utrudnia diagnozę. W efekcie, najpewniejszym rozwiązaniem jest wymiana procesora na nowszy model oferowany przez serwis Thomson. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.