logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe w domu... || Jak ?

insom87 30 Maj 2006 11:10 4662 24
REKLAMA
  • #1 2678464
    insom87
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam. Na innym topicu pytalem Was o radio samochodowe. Gdy je juz jednak zakupie, przez pewien czas bedzie musialo chodzic w domu.

Czy da sie ( z tego co slyszalem jest to mozliwe ) podlaczyc radio samochodowe w domu ? Chcialbym to zrobic za pomoca wolnego zasilaza komputerowego 12V.

Z radia wyjsciem podlaczylbym wzmacniacz Unitra Diora.

Tylko jak przerobic wtyczke od zasilacza ? Wystarczy ze podepne tylko + i - do radia i bedzie hulac ?

Prosze o pomoc.

( Jezeli temat znajduje sie w nie wlasciwym dziale, prosze o przeniesienie, lub napisanie gdzie go mam umiescic ).
  • REKLAMA
  • #2 2678497
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Będzie hulać, tylko za każdym wyłączeniem zasilacza szlag trafi wszystkie zaprogramowane stacje radiowe.
    Acha... nie tylko + i - Jest jeszcze drugi plus właśnie od podtrzymania pamięci radia. Zwierasz je razem (przeważnie czerwony i żółty) i podłączasz do + zasilacza.
  • #3 2678554
    insom87
    Poziom 17  
    dee jay G - rozumiem. Ale po prostu musze rozpruć wtyczkę komputerową, tak ? Bo przeciez zasilacz do kompa ma inne wtyczki niz radio :).
  • #4 2678620
    dee jay G
    Poziom 26  
    Tak. Z zasilacza komputerowego plus 12V to żółty, a minus to czarny.
  • #5 2678653
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Najproście to kupić w sklepie wtyczkę ISO do radia i podłączyć się do zasilacza komputerowego: czarny - czarny, zółty z komputera - żółty i czerwony z wtyczki ISO. Jak chcesz kombinowac z zapamiętywaniem ustawień, to do żółtego przewodu ISO musisz dopiąć jeszcze jakiś akumulatorek i odseparować go diodą od przewodu czerownego. Wtedy nawet po wyłączeniu zasilacza będziesz miał + 12 V na podtrzymaiu pamięci. A po co ci jeszce dodatkowy wzmacniacz? Przecież nowe radia samochodowe w 99% mają już 4 końcówki mocy.
  • REKLAMA
  • #6 2678654
    insom87
    Poziom 17  
    Niedlugo zamieszcze schemat pogladowy.
  • #7 2681900
    insom87
    Poziom 17  
    Więc tak. Oto schemat, wedlug ktorego chce polaczyc to wszystko:

Tylko teraz tak. Posiadam zasilacz komputerowy:

SAMSUNG Model: PS-IOIC

AC input: 5-/60 Hz
    100V-125V ~3.0A
    200V-240V ~1.5A

Total output power: 100W max.

Posiada on trzy kabelki na wyjsciach: czerwony, czarny i zółty.

W radiu czarny podpinam pod "-", żółty pod "+", a czerwony ?? Chyba nie łączę go z żółtym bo to da za dużą moc ? ( nie znam sie, nie bijcie :) ).

Prosze o odpowiedź.
  • #8 2682243
    Błażej
    Ale tym razem ci się należy!!! Ile masz lat? Czytać umiesz? Co napisał ci dee jay G i ja? Żółty i czerwony z radioa łączysz razem!!! Trudno zrozumieć??? Zresztą nie podłączaj i zobaczysz co się wtedy stanie. Nie martw się nie spalisz radia. A jak nie wiesz do czego służą poszczególne przewody w kostce ISO, to wklep jej nazwę do szukajki i wtedy dostaniesz odpowiedź. Idź też do strony www.studio24.prv.pl Tam masz WSZYSTKO wyjaśnione. A nie kombinujesz z "za dużą mocą". Czyli według ciebie jak nie podłączysz wszystkich przewodów zasilających to radio bedzie pobierać mniejszą moc? Ciekawa hipoteza...
  • #9 2682282
    insom87
    Poziom 17  
    Polecam Nervomox :|. A potem sie ludzie dziwia, ze zyjemy w stresujacych czasach :/

Jezeli jestes juz taki dokladny, to napisze, ze na innych forach ludzie mi wybijali z glowy laczenie zoltego i czerwonego kabla :|. I w ogole doradzali podpiac to pod 14V bo wtedy zagra jak trzeba, wiec juz zglupialem :/. Wiem co to kosta ISO i wiem jak sie ja podlacza. Poza tym, w radiu tez jest instrukcja.

Nie, nie uwazam ze jak podlacze mniej kabli to bedzie mniej pobierac, ale niektorzy pisali nawet, ze bron Boze mam nie podpinac glosnikow do radia na tym zasilaniu :/ ( Eh, ... i wywnioskuj to czlowieku co wolno a co nie :| ... )
  • REKLAMA
  • #10 2682304
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2683600
    Błażej
    To są właśnie rady czasem strasznie oświeconych. Zgodzę się, że przy wzmacniaczach samochodowych dużych mocy, różnica tych 2 volt może mieć różnicę. Ale w radiu, które chodzi na 12 V, jako rzecze jego instrukcja, te 2 V mają minimalne znaczenie. Zresztą na 12 V chodzi w radiu tylko końcówka i ewentualnie podświetlenie. Reszta jest na stabilizowanym napięciu poniżej 12 V (8V, 9V, 5 V...) Więc tych, co widzą "zasadniczą" różnicę w brzmieniu możesz spokojnie zamieść na tą samą kupkę co tych, którzy twierdzą, że wymiana kabli 1,5 mm kwadrat na 4 mm kwadrat zmienia brzmienie wieży diora lub technics.
    Co do tego podpinania głośników. Zasilacz komputerowy to jest zasilacz impulsowy. I może się zdarzyć, że końcówka będzie się dziwnie zachowywać na takim zasilaniu (szumy, buczenie...). Ale ja uruchamiałem już niejedno i nie dwa radia na komputerówce i nie miałem z tym żadnych problemów. Przecież w każdym radiu jest filtr zasilania, który "wygładza" zasilanie.
    A tak w ogóle to nerwowy dzień dziś mam i się udziela ;)
  • #12 2683658
    insom87
    Poziom 17  

Oto parametry mojego zasilacza komputerowego, do ktorego chce podpiąć JVC.

Czyli jeszcze raz od poczatku, bo ja juz zdurniałem :(

Podłaczam żółty kabelek do "+" na JVC, a czarny do "-" i wszystko tak ? Szczerze mowiac, nie zalezy mi na pamieci stacji FM, ale przydalo by sie. Prosze, napiszcie jednomyslnie jak to zrobic :)
  • #13 2683683
    dee jay G
    Poziom 26  
    Żółty i czerwony z radia zwierasz ze sobą i podłączasz pod żółty z zasilacza. Czarny z zasilacza podłączasz na masę radia.

Nie graj na maxa! 2,5A to nie dużo!
  • #14 2683706
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Bardzo prosto: żółty z zasilacza łączy się z czrwonym z radia(power 12volt) i z żółtym z radia(memory) czyli sprawa plusa załatwiona a czarny z zasilacza łączysz z czarnym z radia (ground) i musi działać!!
  • #15 2683796
    insom87
    Poziom 17  
    Rozumiem.

Teraz tak. Czy to prawda, bo na innym forum tak mi napisano, że jeżeli NIE podłączę do radia JVC żadnego głosnika, tylko JVC pod wzmacniacz do ktorego podepne dwie kolumny, to JVC bedzie mniej "katowało" zasilacz ? I mogę wtedy słuchac muzyki glosniej ?

Chcialbym zrobic tak, ze na wzmacniaczu daje glosnosc do polowy mocy, a radiem reguluje sobie potem glosnosc calkowita, bez ruszania wzmacniacza.

EDIT: Czy po prostu lepszym rozwiazaniem, bedzie poszukac w MediaM i kupic zasilacz ktory ma 12V-14V i np 3A-4A ?
  • #16 2683906
    Błażej
    Jeżeli o to chodzi, to rada jest słuszna. Końcówka mocy jest najbardziej prądożernym elementem radia. I jeśli jej nie obciążysz żadnym głośnikiem, to radyjko będzie pobierało dużo mniej prądu. Możesz podłączyć głośniki ale wteedy faktycznie może czasem barkować prądu temu zasilaczowi. Ideałem byłby zasilacz do cb: 13,8 V i 10 A obciążalności. Na takim to pójdzie każde radio. A tan wzmacniacz to ma chodzić jako napęd dodatkowych głośników, czy jako napęd suba?
  • REKLAMA
  • #17 2683971
    insom87
    Poziom 17  
    Błażej napisał:
    Jeżeli o to chodzi, to rada jest słuszna. Końcówka mocy jest najbardziej prądożernym elementem radia. I jeśli jej nie obciążysz żadnym głośnikiem, to radyjko będzie pobierało dużo mniej prądu. Możesz podłączyć głośniki ale wteedy faktycznie może czasem barkować prądu temu zasilaczowi. Ideałem byłby zasilacz do cb: 13,8 V i 10 A obciążalności. Na takim to pójdzie każde radio. A tan wzmacniacz to ma chodzić jako napęd dodatkowych głośników, czy jako napęd suba?

Ten wzmacniacz w domu, to napęd dla dwóch kolumien Alton, takich jak w tym schemacie ktory przedstawilem na gorze. Dwie kolumny z subem i bass reflexem, kazda ma tweeter i sredniotonowy.

A powiedz mi jeszcze, gdzie moge znalesc taki zasilacz i jaka bedzie jego nazwa ?:). Szukałem na allegro i nic. Owszem, sa zasilacze na 12V, sa na 13V, ale wszystko o 1A max :(. Jedynie te do laptopów 19V maja 3,5A :(. Ale zadnego 10A :(. POd spodem kilka tych od CB. Maja po 3A-6A.

Jedyne co znalazlem to :

http://allegro.pl/item104977976_zasilacz_do_cb_nowy_f_ra_vat.html
    http://allegro.pl/item106832360_zasilacz_do_cb_radia_zapraszam_.html
    http://allegro.pl/item106926904_zasilacz_do_cb_13_8v_6a.html

Ale jaka cena :(
  • #18 2684797
    Błażej
    Ja to właśnie znam jako zasilacz do cb. Ten ostatni 6A brzmi całkiem rozsądnie. Widocznie teraz robią już takie słabiutktie. Ale czy jest sens pchać się w dodatkowe koszty jeśli to radyjko to jest rozwiązanie tymczasowe?
    Czyli ten wzmacniacz będzie chodził całym pasmem a nie robił za subwoofer. To wtedy nie musisz podłączać głośników do samego radia. Zresztą jak je powiesisz w powietrzu bez żadnej obudowy, to i tak nic nie zagrają. Te kolumny wystarczą w zupełności. A radio niech robi za tuner i cd playera.
  • #19 2684891
    insom87
    Poziom 17  
    Dokladnie za to ma robic radio :).

A co do glosnikow, to ona nie maja wisiec :) . Na rysunku to tylko schemat :). Mam dwie male kolumienki z glosnikami samochodowymi w kazdej tweeter i sub 13cm :). Ale skoro piszesz, ze wystarczy to od wzm to ok :).

CO do zasilacza natomiast, to pewnie ze nie ma sensu sie w to ladowac :). Mam te od komputera 3 wiec jak sie apali jeden, to poleci kolejny :). Hehe :). I tak sa z demobilu wiec mi sie nei przydaja do kompa bo mam nowsze :).
  • #20 2685542
    insom87
    Poziom 17  
    Spotkałem się z taką wypowiedzią na innym forum, odnośnie mojego tematu i zasilacza...

Cytat:
    Co do tabelki.
    Jesli ten zasilacz ma 100W to pewnie ma gdzies 10 lat. Co wiecej, 12V to on moze ma 30-40W, moze ze 20W na 5V i tyle. 100W to MAX. Wiec na 12V najwieksza moc mozesz uzyskac max 40W. Radio moze podlaczysz, obowiazkowo bez glosnikow, ale po co tak ryzykowac? Jeszcze na niepewnym starym zasilaczu, ktory nawet nie wiesz czy dziala? Juz mialem nowy zasilacz, ktory mi popalil dwie czesci w kompie. Wiec absolutnie odradzam ten pomysl. Dwa tygodnie wytrzymasz, szkoda radia.

Czy to oznacza, że ten zasilacz nie nadaje sie do mojego radia ? Czy spali je ?
  • #21 2685604
    Błażej
    Ja mam jakiegoś niewaidomego pochodzenia at i śmiga aż miło. Jakieś ryzyko zawsze jest ale jeśli zasilacz jest sprawny, to nie widzę problemu. Jeżeli zasilacz daje te wspomniane 30 - 4- wat, to można też podłączyć głośniki. Tylko nie wolno "watować" tym radiem, bo faktycznie prądu braknie. Zresztą objawi się to charczeniem wyłączającej się końcówki. Przecież te radia są robione na instalacje samochodową, gdzie są różnice napięć, a czasem podłączają sprzęt totalni ignoranci. I jakoś radia przeżywają (zazwyczaj ;) )
  • #22 2685615
    insom87
    Poziom 17  
    Dzieki :). Bo po prostu jak czasem czytam co niektorych na tamtym forum, to az smiac sie chce. A sa tez tacy co pomagaja :)
  • #23 2688334
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Tylko właśnie ważne jest to żeby zasilacz był typu AT (bo ATXa trza by jeszcze umieć włączać)no a fakt wydajność prądowa jest nieduża na 12 voltach (głównie amperaż jest na szynie +5 volt) ale radyjko spokojnie poleci i w razie zwarcia się plusa z masą zasilacz od razu się wyłącza i nie spalisz radyjka dzięki temu...
  • #24 2688781
    insom87
    Poziom 17  
    No to mnie uspokoiles :).

Dziekuje wszystkim serdecznie za pomoc :)
  • #25 2699230
    insom87
    Poziom 17  
    Dzis przyszlo radyjko :). Zaraz zabieram sie za montowanie :)

Ciagle powtarzam sobie tylko:" ...czerwony i zółty z radia razem i do zoltego z zasilacza, a czarny z radia z czarnym z zasilacza..." :D :D :D - zeby sie nie pomylic i nie zepsuc :D.

Tylko musze jakos udziwnic podlaczenie, bo mam koste iso, i ona na obu koncach ma wtyczki :|

EDIT: POradzilem sobie ;). Znalazlem stare wtyczki od baterii 4,5V i je nieco przerobilem, zaizolowałem, polaczylem zolty z czerwonym i wsio dziala :)

DZIEKI WAM WIELKIE ZAPOMOC ;)

P.S. Fotki mojego cudeńka ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia radia samochodowego w warunkach domowych za pomocą zasilacza komputerowego 12V. Radio wymaga podłączenia trzech przewodów zasilających: czarnego (masa, minus), żółtego (plus podtrzymania pamięci) oraz czerwonego (plus zasilania). Żółty i czerwony przewód z radia należy połączyć razem i podłączyć do żółtego przewodu zasilacza 12V, natomiast czarny do masy (czarnego przewodu zasilacza). Nie wolno łączyć czerwonego przewodu zasilacza (+5V) z żółtym (+12V), gdyż może to spowodować uszkodzenie zasilacza. Zasilacz komputerowy typu AT jest odpowiedni, choć ma ograniczoną moc na linii 12V, co może powodować problemy przy dużym obciążeniu końcówki mocy radia. W przypadku podłączenia radia do zewnętrznego wzmacniacza i kolumn samochodowych, radio może pracować bez głośników, co zmniejsza pobór prądu i obciążenie zasilacza. Zalecane jest stosowanie zasilacza o wyższej wydajności prądowej (np. zasilacz do CB 13,8V 6A), jeśli radio ma być używane dłużej i z większym obciążeniem. Autor ostatecznie podłączył radio JVC do zasilacza komputerowego, łącząc żółty i czerwony przewód radia razem do żółtego przewodu zasilacza oraz czarny z czarnym, co pozwoliło na poprawne działanie urządzenia w domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA