logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć z Bascom? Programowanie mikrokontrolerów, wybór układów i narzędzi

Paweł.ko 08 Cze 2003 14:23 1359 3
REKLAMA
  • #1 241736
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Chcę rozpocząć przygodę z mikrokontrolerami (jest to moja bolączka!!! :oops: ).Na początek zdecydowałem się na bascom (kiedyś pisałem programiki w basic-u na Atari i mam nadzieję że ten temat jakoś przebrnę).Mam tylko kilka pytań:
    1.Jakie układy mogę programować w ten sposób?
    2.Jak je programować?Jaki programator?I czy program bascom sam programuje czy napisane w nim programy trzeba kompilować a dopiero później wczytywać w procek?
    3.Gdzie znajdę pełną wersję tego programu (na razie posiadam jedynie demo)
  • REKLAMA
  • #2 241769
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    To zalezy w jakim Bascomie chcesz programowac. Np. w Bascomie 8051 mozesz programowac na przyklad popularne procesorki AT89C2051 a w Bascomie AVR procesory z rodziny AVR np. AT90S2313. Najprostszy programator jest do Bascoma AVR - sklada sie z kilku rezystorow i kilku przewodow podlaczanych do portu LPT komputera, dodatkowo mozesz programowac procesorki w ukladzie bez wyjmowania ich z podstawki. Program w Bascomie zeby mogl zostac zaladowany do procesora musi najpierw zostac skompilowany - czyli przetworzony na postac zrozumiala dla procesora. Dopiero po kompilacji, gdy nie zostana wykryte zadne bledy w kodzie programu mozesz go zaladowac do procesora. Pelna wersje Bascoma zarowno AVR jak i 8051 mozesz zamowic bezposrednio z Holandii http://www.mcselec.com/ lub u ktoregos z polskich dystrybutorow ;)
  • REKLAMA
  • #3 242234
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jak chcesz pelna wersje to posiadam adres do stronki z pewnymi programami do robienia pelnych wersji :-)
    Jak chcesz taki programiki to wysli mi maila z prosba ze swojego maila
  • #4 243974
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Aktualnie w Elektronice dla Wszystkich jest prowadzony kurs AVR. Polecam wraz z płytką testową. Kurs jest bardzo dobrze przygotowany - nie tak jak poprzedni na 89C2051.
REKLAMA