logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 wyłącza się przy połączeniach i SMS-ach po zdjęciu simlocka

xwaldek1 08 Cze 2003 20:19 2257 12
  • #1 242036
    xwaldek1
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Zaniosłem koledze tel nokia3310 , zdjął mi simlocka,a teraz (nie zawsze)gdy do mnie dzwonią telefon sie wyłącza , tak samo jest jak przychodzi do mnie sms.bateria jest naładowana .kupiłem przewód , wszystko mam , teraz chcem sam to naprawić tylko prosze o podpowiedż co mam zrobić . Może zmienić soft na nowszy?
  • #2 242055
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    podejżewam że to bateria to typowy objaw w 33 bateria niby naładowana a jak ktoś zadzwoni to aparat się wyłączy modmień baterię na test od kogos innego i sprawdź
  • #3 242096
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Bateria na 100% miałem to samo.
  • #4 242111
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    to nie ma znaczernia czy wskazuje na 100% i tak bedzie zle jesli juz swoje wysluzyla podmien na sprawna i wtedy powiedz czy tez tak jest .to bardzo czeste w tych nokiach
  • #5 242185
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    co sie martwisz niech ci kolega naprawi albo odkupi, jak wział kase za sima...
  • #6 242334
    xwaldek1
    Poziom 20  
    simm był gratis.Nie sądze żeby to bateria bo przed unlockiem tego nie było, ale podmienie.
    Dzieki panowie
    I jeszcze jedno , a jakbym podstawił soft od 3315?czy ktoś kiedyś sprawdzał czym to sie różni i jak to chodzi?
  • #7 242461
    Robgie
    Poziom 27  
    mozesz bez problemu "podmienic" a bateria ma to do siebie ze lubi tak sobie nieraz po prostu wysiaisc i dzialac tak jak tobie dziala. Pozatym nie widzialem jeszcze zeby sie komus udalo uwalic 33xx zeby bateria cienko tzrymala
  • #8 242676
    slawuss
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    he, jeżeli chcesz zrobić ze swojej 3310 nokie 3315, to musisz wiąć pod uwagę
    wady i zalety. ale od podstaw: 3315 to nic innego, jak nokia 3310 z wyższą
    wersją oprogramowania (z tego co wiem od v5.47), która posiada pewne ukryte
    opcje (podobnie jak "nowsze" 3210 posiadają ukryte 2 dodatkowe gry).
    Wystarczy zrobic upgrade i uakywnic te opcje i voila! Zalety: podobnie jak w
    nokii 6310i - dowlony dźwięk dla powiadomienia o sms, czasowe profile,
    automatyczna blokada klawiatury, kasowanie większej ilości sms naraz.
    Dodatkowo edytor grafik (chyba jak w nokii 3410). Wady: gdy piszesz sms z
    polskim słownikiem, to przy szybkim cofnięciu (skasowaniu) dwóch znaków,
    kasuje się cały sms (u mnie ystępowało to bardzo często, ale to na pewno zależy od wersji softu); kilka osób mówiło mi już, że jak wysyłają potrójne sms, to nieraz dochodzą one w dziesięciu!!! częściach. ale ogólnie sofcik ok.
    pozdrawiam!
  • #9 242827
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Potrójny SMS jest wina złej obsługi znaków (Samoczynnie , Alfabet GSM , Unicode). Po zmianie softu na 3315 V6.08 telefon wysyłał po 3 SMS'y. Niby był ustawiony na: samoczynnie ale wysyłał jako Unicode.
    Należy recznie przestawić na alfabet GSM.

:sm19:
  • #10 533102
    virus_lx
    Poziom 17  
    Możecie podać mi link do softu 3315 V6.08 jakiś shemat kabla i opis jak go wgrać będe bardzo wdzięczny :]
    Pozdrawiam
  • #11 533378
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Wszystko znajdziesz na www.techtronic.pl
  • #12 537451
    tomikgsm
    Poziom 19  
    Spróbuj z tą bateryjką ale ja sądze że podczas ściągania simlocka kolego poprostu żle to zrobił i uszkodził eeprom.
  • #13 541927
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Wbrew pozorom - nie sadze, ze kolega zle to zrobil. Przy takiej "dobroczynnosci" netu gosc napewno uzyl takich samych programow jak my wszyscy uzywamy na codzien, a gdyby uszkodzil EE, napewno byly by inne objawy (Włóż właściwą kartę, Contact service, brak zasiegu, etc.) - Nie buntujcie chłopaka!
    Zmień baterie - soft nic tu nie zmieni!

Podsumowanie tematu

✨ Po zdjęciu simlocka z telefonu Nokia 3310 pojawia się problem z wyłączaniem się urządzenia podczas połączeń przychodzących i odbierania SMS-ów, mimo pełnego naładowania baterii. Użytkownicy wskazują, że typową przyczyną takich objawów jest zużyta bateria, która może wskazywać 100% naładowania, ale nie dostarcza odpowiedniego napięcia pod obciążeniem. Zalecane jest podmienić baterię na sprawną w celu weryfikacji problemu. Próba zmiany oprogramowania na nowszy soft, np. z modelu Nokia 3315, jest możliwa i może wprowadzić dodatkowe funkcje, takie jak zaawansowane profile, edytor grafik czy lepsze zarządzanie SMS-ami, jednak nie rozwiąże problemu z wyłączaniem się telefonu. Wymiana softu wymaga odpowiedniego kabla i oprogramowania, które można znaleźć na stronach takich jak www.techtronic.pl. Uszkodzenie EEPROM podczas zdejmowania simlocka jest mało prawdopodobne, gdyż w takim przypadku pojawiłyby się inne objawy, np. brak zasięgu czy komunikaty serwisowe. Podsumowując, głównym zaleceniem jest wymiana baterii, gdyż problem nie wynika z softu ani z samego procesu zdejmowania simlocka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA