logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór transformatora 24V do sterowania nożnego - bezpieczeństwo i różnice

piogus 01 Cze 2006 12:37 7430 28
  • #1 2685796
    piogus
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Mam następujący problem. Muszę podłączyć do maszyny sterowanie nożne na pedał. Mam wątpliwości czy mogę bezpośrednio pedałem sterowniczym załączyć napiecie 230 V. Więc postanowiłem zastosować przekaźnik na 24 V i transformator. Moje pytanie jest następujące: Czy mogę zastosować dowolny transformator o napięciu wtórnym 24V czy musi to być transformator typowo bezpieczeństwa. Jeżeli tak to czym on się różni od zwykłego transformatora przecież w jednym i w drugim jest rdzeń i są dwa uzwojenia. Proszę o radę.
  • #2 2685942
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    W sumie wystraczy dowolny transformator na 24V, wykonany w drugiej klasie izolacji.
    Osobiście doradzam bezpiecznik na wejściu i wyjściu.

Dodano po 1 [minuty]:

Takie rozwiązanie sam zastosowałem, ważne jest połączenie pedału z maszyną kablem o zwiększonej wytrzymałości mechanicznej.
  • #3 2685972
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Możesz zastosować dowolny transformator 230/24V. Pamiętaj o jednym:
    Po stronie pierwotnej podłączasz N i L(230V), po stronie wtórnej jeden biegun traktujesz jako 0V(GND sterowanego układu), drugi biegun jako 24V. GND sterowanego układu(inaczej PE - kolor zielono-żółty - powinno być zgodne z N. Jeśli tak jest możesz połączyć PE+N.
  • #4 2686144
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Transformator bezpieczeństwa jest odrobinę inaczej wykonany od zwykłego transformatora.
    Róznica polega na dodatkowym zabezpieczeniu uzwojeń i obudowie dielektrycznej.

to wszystko

Powodzenia
    Mat.
  • #5 2686166
    piogus
    Poziom 10  
    "Możesz zastosować dowolny transformator 230/24V. Pamiętaj o jednym:
    Po stronie pierwotnej podłączasz N i L(230V), po stronie wtórnej jeden biegun traktujesz jako 0V(GND sterowanego układu), drugi biegun jako 24V. GND sterowanego układu(inaczej PE - kolor zielono-żółty - powinno być zgodne z N. Jeśli tak jest możesz połączyć PE+N."

Nie bardzo rozumię. Obojętne który biegun po stronie wtórnej traktuję jako 0 "GND" ? iCzy to znaczy, że muszę go przymocować np. do obudowy razem z przewodem PE? Czy mógłbym prosić o rysunek jak to ma wyglądać?[/url]
  • #7 2686288
    piogus
    Poziom 10  
    Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy jest wymagane sterowanie tej maszyny o której piszem było zrealizowane napięciem 24V czy mogę do pedału sterowniczego podłaczyć bezpośrednio napięcie 230 V, czyli fazę?
  • #8 2686492
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Jak Ci strach pozwoli i nie boisz się, że pod butem(czyli pod pedałem) masz 230V to zrób to!
  • #9 2687774
    rar
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W zasadzie wszystkie układy sterujące wychodzące poza korpus maszyny powinno zasilać się napięciem bezpiecznym.Trafo bezpieczeństwa takie warunki spełnia.Obwodów po stronie wtórnej[24 v] nie należy uziemiać ani zerować.
  • #10 2688811
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Transformator bezpieczeństwa musi mieć dobrze odizolowane uzwojenia nie mogą to być odczepy z uzwojenia 220V ani zastosowany autotransformator z reguły na osobnych karkasach.co do sterowania napięciem sieciowym to tylko można pokusić się o to w dobrych warunkach np w mieszkaniu natomiast gdy jest zagrożenie wilgocią lub będzie to obsługiwał pracownik najemny 24V ! Tylko dlaczego poczynając od żelazka , piekarnika a kończąc na spawarce czy betoniarce mamy napięcie sieciowe ?.
  • #11 2689011
    piogus
    Poziom 10  
    NAwiązując do odpowiedzi Kolegi RAR że nie należy zerować ani uziemiać obwodu 24 V po stronie wtórnej tu jest inaczej http://www.ze.tarnow.pl/sep/Biul_3.htm
    więc sie nie zgadzam z tym stwierdzeniem. Dziękuję Wszystkim za pomoc.
  • #12 2691419
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    maszyny do szycia mają pedał na 230V, wiele maszyn przemysłowych też na 230v i przepisy tego nie zabraniają, tylko kwestia bezpiecznego wykonania, odpowiednich zabezpieczeń i prostota wykonania to gwarancja niezawodności
  • #13 2691755
    rar
    Poziom 12  
    A kolega Piogus nieuważnie czyta.Uziemiane ze względów technologicznych.Ty takich nie masz więc nie uziemiasz.
  • #14 2691847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2700008
    piogus
    Poziom 10  
    Chyba kolego RAR się troszkę pogubił. W tekście nie ma mowy ze względów technologicznych i co Kolega miał na myśli?
  • #16 2700330
    rar
    Poziom 12  
    Nie pogubił tylko zobacz różnicę między SELV i PELV.W PELV jest uziemienie ze względu na wymogi technologiczne.
  • #17 2703081
    piogus
    Poziom 10  
    Wiem jaka jest różnica między SELV a PELV. Ale w tekście pierwotnym Kolegi nie ma o tym mowy.
    "W zasadzie wszystkie układy sterujące wychodzące poza korpus maszyny powinno zasilać się napięciem bezpiecznym.Trafo bezpieczeństwa takie warunki spełnia.Obwodów po stronie wtórnej[24 v] nie należy uziemiać ani zerować"
    Proszę mi więc nie wmawiać "A kolega Piogus nieuważnie czyta.Uziemiane ze względów technologicznych.Ty takich nie masz więc nie uziemiasz."
    Ponieważ ten tekst pierwotny nie rozdziela układów SELV i PELV. I nie ma w nim mowy o względach technologicznych. Trzeba byłoby być wróżką żeby odgadnąć co Autor miał na myśli. Pozdrawiam. Temat uważam za zamknięty.
  • #18 2703147
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2703374
    piogus
    Poziom 10  
    Proszę czytać powyżej jest to tekst Kolegi RAR. Jeszcze tylko jedno pytanie jak zrobić tekst w białej ramce jak kogoś cytuję tak jat to zrobili niektórzy?
  • Pomocny post
    #20 2721333
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam, naj łatwiej rozróżnić transformator ochrony po jego wyglądzie, najczęściej są dwie cewki oddzielone od siebie, jedna to uzwojenie pierwotne a druga to wtórne. Idea transformatora ochronnego polega na tym żeby oba uzwojenia nie były nawinięte jedno nad drugim bo może dojść do przebicia pomiędzy nimi, dlatego w transformatorach ochronnych są dwa obok siebie odizolowane przegrodą w ten sposób nie dochodzi do przebicia pomiędzy uzwojeniami w przypadku przepalenia jednego z nich.
  • #21 2744981
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam, fajnie że pomogłem rozwiązać problem, dobrze że ktoś jeszcze przejmuje się bezpieczeństwem przy takich maszynach, z doświadczenia wiem że jest różnie, dopiero jak kogoś kopnie albo gorzej, to dopiero rozumie po co stosuje się transformatory ochronne, mnie już parę razy trząchnęło właśnie przez głupotę innych którzy podłączali urządzenia na skróty, jesteś pewien że powinno być 24 V dotykasz miernikiem i włos się na głowie jeży.
  • Pomocny post
    #22 2759441
    Sławek355
    Poziom 12  
    Witam
    Myślę że w temacie nastąpiło pewne niezrozumienie pojęć .
    Trafo bezpieczeństwa jako trafo separacyjne i trafo bezpieczeństwa jako trafo obniżającego napięcie.
    W pierwszej wersji zabezpieczenia kolega piogus ma rację nie uziemia (nie zeruje ) się końców wtórnego uzwojenia. Zreguły stosuje się do zasilanie sterowań całych urządzeń (maszyn) i napięcie niema tu znaczenia.
    Jeśli chodzi o drugą wersję to obniżenie napięcia do napięcia 24V i niżej dla prądu przemiennego jest już samo w sobie wystarczające (napięcie bezpieczne) i zastosowanie sieci SELV czy PELV nie ma żadnego wpływu na bezpieczeństwo są to obwody dla napięć bezpiecznych .
    Jedno i drugie rozwiązanie jest bezpieczne jako samo w sobie i można je stosować odrębnie.
    Pozdro
  • #23 2760777
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 2775135
    Sławek355
    Poziom 12  
    Życie nie znosi próżni i dla tego nawet w obwodach napięcia bezpiecznego są tzw. szczególne warunki , a które wymagają zastosowania dodatkowej ochrony przeciwporażeniowej a uziemienie jest właśnie dodatkową ochroną przeciwporażeniową zwaną dalej ochroną przed dotykiem bezpośrednim , najogólniej rzecz ujmując zastosowanie chociażby bezpieczników , które muszą zadziałać w momencie pojawienia się napięcia na obudowie urządzenia . Ale żeby było ciekawiej są jeszcze oprócz układów sieci PELV i SELV sieci FELV. To tyle w kilku zdaniech
    Pozdro
    Sławek
  • #25 2778886
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 2779200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 2784097
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 2784261
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 2784586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru transformatora 24V do sterowania nożnego maszyny, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa. Zasadniczo można zastosować dowolny transformator 230/24V wykonany w drugiej klasie izolacji, jednak zaleca się stosowanie transformatora bezpieczeństwa (separacyjnego), który posiada dodatkowe zabezpieczenia izolacyjne i dielektryczne między uzwojeniami, co minimalizuje ryzyko przebicia i porażenia. Transformator bezpieczeństwa ma oddzielone uzwojenia pierwotne i wtórne na osobnych karkasach, co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania.

Ważne jest stosowanie bezpieczników po stronie pierwotnej i wtórnej oraz użycie przewodów o zwiększonej wytrzymałości mechanicznej do połączenia pedału z maszyną. Po stronie wtórnej transformatora jeden biegun traktuje się jako 0V (GND) układu sterującego, a drugi jako 24V. W kwestii uziemienia i zerowania obwodu 24V pojawiły się rozbieżności – w układach SELV nie zaleca się uziemiania ani zerowania, natomiast w układach PELV uziemienie jest stosowane ze względów technologicznych, niekoniecznie ochronnych. Dyskusja odwołuje się do norm PN-EN 60204-1 oraz PN-EN 60364-4-41, które regulują zasady stosowania napięć bezpiecznych i uziemienia w maszynach.

Podsumowując, dla sterowania nożnego zaleca się stosowanie transformatora bezpieczeństwa 24V z odpowiednią izolacją i zabezpieczeniami, a bezpośrednie podłączanie pedału do napięcia 230V jest możliwe, lecz wymaga zachowania szczególnych środków ostrożności i zabezpieczeń. Wybór między SELV a PELV oraz sposób uziemienia powinien być zgodny z obowiązującymi normami i specyfiką zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA