logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vb - Obliczanie pól powierzchni w visualu basicu ?

franzmauler 01 Cze 2006 13:39 3177 7
REKLAMA
  • #1 2685991
    franzmauler
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Mam problem jak napisac program w visualu basicu do oblicznaia pól powierzchni figur geometrycznych
    Moderowany przez TONI_2003:

Przeniesiono z Komputery Software!

• REKLAMA
  • #2 2688354
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    A gdzie tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #3 2688696
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Są dwa rozwiązania:
    1. do każdej figury piszesz funkcje która liczy pole
    2. pola liczysz bezpośrednio w programie wybieracją przez instrukcje warunkowe co ma się wykonać
  • REKLAMA
  • #4 2689072
    franzmauler
    Poziom 16  
    mam zrobione wszystko mam umieszczone w przycisku, z instrukjami if , ale mam problem z obsługą błędów, jezeli nic nei wpisze w pola wartosci bokow sypie sie, jak wybieram prostokat, a zalozylem sobie ze biore 2 boki i wpisze w wysokosc to samo.

a 2ga sprawa jak zrobic aby wyswietlal mi zdjecie danej figury po kliknieciu na radiobuton wyboru figury, uzywalem funkcji image1.picture=loadpicture "c:\moje dokumenty\prostokad .jpg" ake nie dziala podkresla ze nie mam zadeklarowane nie wiem jak to zrobic i gdzie wpisac.

Może ktoś by móglby zerknąc na to całe zadanie i zobaczyc co mam nie tak
  • REKLAMA
  • #5 2691631
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    wstawiasz na formie x (tyle ile jest figur) objektów image z parametrem visible=fales, ładujesz do każdego obrazek i potem po kliknięciu na radiobuton przaypsujesz zawartoś danego image do tego w którym ma być wyświetlony i po sprawie, niemusisz troszczyć się o załączanie plików

Cytat:
    jak wybieram prostokat, a zalozylem sobie ze biore 2 boki i wpisze w wysokosc to samo

a kwadrat to nie prostokąt? chyba ze źle zrozumiałem

PS: obsługe błędów rób na ifach
  • #6 2691824
    franzmauler
    Poziom 16  
    Nic z tego nie rozumeim czarna magia dla mnie jest to co piszesz, a obsługe błędów mam robić na if , jak nie mam pojęcia, pomysłu jak to zrobić
  • #7 2692004
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Niestety musisz przewidziec jakie dane moga byc wprowadzone oprocz tych poprawnych.

Czyli:
    jezeli pusto to......
    jezeli nie cyfry to......
    jezeli za male wartosci to......
    jezeli bledne wartosci to........
    jezeli reszta to
    .....
    itp

If text1.text = "" then
    ......
    elseif isnumeric(text1.text) = false then
    ........
    elseif text1.text <= 0 then
    ........
    elseif text1.text > (jakas wartosc) then
    .......
    else
    .......
    end if

oczywiscie to przyklad :)

pozdr
  • #8 2693693
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    MOzesz tez obsluzyc do tego zdazenie keypress
    i sprawdzac na biezaco co leci z klaw i jak cos bedzie co cie nie interesuje to pomijasz

A co do tych obrazkow to kordian11 chodzi poprostu o to by obrazki byly caly czas z tym tylko ze przy pomocy radiobutona bedziesz uwidacznial tego odpowiadajacego radiobutonowi a wszystki inne lub poprzednio aktywny chowal ustawiajac visible jako false

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z napisaniem programu w Visual Basicu do obliczania pól powierzchni figur geometrycznych. Proponowane rozwiązania obejmują tworzenie osobnych funkcji dla każdej figury lub stosowanie instrukcji warunkowych do wyboru odpowiednich obliczeń. Wskazano na konieczność obsługi błędów, szczególnie gdy pola tekstowe są puste lub zawierają nieprawidłowe dane, co można realizować za pomocą instrukcji if oraz funkcji IsNumeric. Poruszono także temat wyświetlania obrazów figur po wyborze radiobuttona – sugerowano umieszczenie na formularzu kilku obiektów Image z załadowanymi obrazami i sterowanie ich widocznością przez ustawianie właściwości Visible na true lub false. Alternatywnie można przypisywać obraz do jednego kontrolki Image za pomocą LoadPicture, jednak wymaga to poprawnej deklaracji i umieszczenia kodu w odpowiednim miejscu. Dodatkowo zasugerowano obsługę zdarzenia KeyPress do bieżącej walidacji wprowadzanych znaków. Całość skupia się na praktycznych aspektach programowania GUI i walidacji danych w Visual Basicu dla aplikacji edukacyjnej obliczającej pola figur geometrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA