logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić komputer zdalnie przez LAN? Instrukcja dla początkujących

mickemaster 01 Cze 2006 18:13 8046 6
  • #1 2686885
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    jak w temacie, pytam ponieważ kompy to nie moja dziedzina, a jest mi to potrzebne,
  • Pomocny post
    #2 2687123
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    WOL, sieciówka z WakeOnLan i kabelkiem do płyty o ile jest w takie gniazdo wyposażona (WOL, opis na płycie), a pozniej wyszperać sobiejakis programik do tego celu i po adresie MAC śmiga jak ta lala.
    Problem sie robi jak ten komp nie ma bezpośredniego połaczenia , np tylko przez switch/hub, a jest za jakimś routerkiem, tu moze nie kopnąć
  • #3 2687284
    miraz_dwp
    Poziom 13  
    jak oba są Twoje - proponuję zrobić mały układzik pstrykający zasilanie :) najprościej dwa kable do siebie pociągnąć i jak coś to tylko chwilowe zwarcie zrobić...
  • #4 2687843
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    a może jakieś namiary na ten programik?
    co do drugiej opcji to jest całkiem niezłe ale rozwiązanie ma sie opierać na sieci LAN a nie na jakichś włącznikach, dzieki za wszelkie sugestie
  • #5 2687876
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Załączniki:
    • Wake-On-LAN Magic Packet Installation.zip (843.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WakeOnLanGui.zip (181.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 2688542
    mpralat2
    Poziom 17  
    Jezeli sieciowka i komp obsluguja WOL to da sie wlaczyc w prawie kazdej konfiguracji. Router czy switch nie jest problem. Sam mam router radiowy i ta wlasnie droga wysylam magiczny pakiet ,a router przesyla go po kablach i komp wlaczony! Bardzo wygodny wynalazek.:)
  • #7 3896987
    pawco
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    Witam, lokalnie uzywam programu WakeOnLanGui i działa super. Mam problem jak włączyć komputer jeśli mam internet od jakiegoś gościa znam tylko główne IP na którym pracuje ze 100 komputerów, potem jest mój router który klonuje MACa mojej karty sieciowej i mój komp. Mam od admina przydzielony port dzięki któremu mogę beśpośrednio wyjść na zewnątrz. Jak skonfigurować lub jakiego programu urzyć żeby wszystko działało.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchamiania komputera zdalnie przez sieć LAN za pomocą technologii Wake On LAN (WOL). Warunkiem jest posiadanie karty sieciowej i płyty głównej obsługujących WOL, co umożliwia włączenie komputera przez wysłanie tzw. "magicznego pakietu" na adres MAC. Problem może pojawić się, gdy komputer jest za routerem lub przełącznikiem, jednak w praktyce routery i switche nie blokują przesyłania pakietów WOL. Do wysyłania pakietów WOL polecane są programy takie jak WakeOnLanGui lub narzędzia linii poleceń dostępne na różnych platformach. W przypadku zdalnego dostępu przez Internet, konieczna jest odpowiednia konfiguracja routera, w tym przekierowanie portów i znajomość adresu IP oraz MAC komputera. Alternatywnie, sugerowano rozwiązania sprzętowe do chwilowego zwarcia zasilania, jednak preferowane jest rozwiązanie oparte na sieci LAN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA