logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5110 po zmianie oprogrmowania (KARTA SIM NIE PRZYJĘTA)

tyktyk 01 Cze 2006 21:59 3046 18
REKLAMA
  • #1 2687849
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Dodam na wstępie że zrobiłem już mnustwo 51 ale ta wyjątkowo jest uparta. Telefon nie posiadał polskiego menu. Postanowiłem wgrać nowego flesha gdyż zawsze tak robiłem i było ok. Telefon miał zdjętego simlocka ale jakoś dziwnie wyświetlało się podczas sczytywania( nie jak zwykle. )Pewnie był zdejmowany jakimś starym sposobem którego nie znam. Po wprowadzeniu nowego imeia .... faid sumy kontrolne nadal tak samo. tak wyglądają okna nokia tool przy różnych oprogramowaniach. Czy idzie jakoś wgrać nowy eeprom w tym tel?? jakie są adresy początkowy i końcowy??? Mam inna mogę zgrać i wrzucić do tej tylko muszę wiedzieć jak?
    Załączniki:
    • 5110-2.jpg (45.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 5110-1.jpg (47.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2688121
    gainergsm
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    spróbuj wgrać flescha knokiem,jak ostatnio miałem problem z 3210 która nie chciałóa się z komunikować z knokiem,zawsze wszystkie dtc3 robie knokiem ale ta 3210 była uparta,sciągnołem rolisa i poszło bez problemu,może u ciebie knok pomorze,pozdrawiam.

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • #3 2688343
    DREAM77
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Zaznacz update fail i zrob fulll factore settings,powinno pomoc.Ewentualnie trzeba by zliczyc sumy Dejanem.Pozdrawiam.
  • #4 2688385
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Zlicz Sumy kontrolne inaczej Ci nie pojdzie. Ja tak miałem w przypadku Nokii 3310. Zawsze musiałem zliczyć, bo albo sim nie przyjeta albo sieci nie łapał.
    pzodrawiam macio8888
  • #5 2688713
    tyktyk
    Poziom 24  
    no wgrywałem knokiem i rolisem i nadal to samo wydaje mi się że jest to jakiś błąd eepromu tylo nie wiem jak go naprawić. Potrzebuję adresy eepromu. w 5110 dodam że wszystkie te żeczy robiłem i robię je standardowo. Ta nokia leży już u mnie długo i potrzebuje jej teraz do modułu spec gsm pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2688910
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Sciągnij simlocka kNokiem. Po zmianie oprogramowania często pojawia się simlock.
    ja standardowo przeliczam sumy, poprawiam imei i ściągam simlocka bez sprawdzania czy jest czy go nie ma.
  • #7 2688999
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    a sprawdziłeś jaki był ROM a jaki wgrywasz??
    bo to bardzo istotne (były zarówno ROM3 i ROM4)
    reszta jak wyżej

pozdro
  • REKLAMA
  • #8 2689279
    tyktyk
    Poziom 24  
    panowie bardzo dziękuję za te informacje jednak to wszystko co piszecie to już wiem i stosuje od kilku latek. simlock knokiem.... rom4 na bank gdyby był inny wyswietliło by jakieś tam napisy już nie pamiętam przerabiałem to bardzo dawno temu. Jak pisałem telefon miał prawdopodobnie jakimś dziwnym sposobem zdejmowanego simlocka może jakimś zwieraniem itp. Nie wiem na pewno bo nie ja to robiłem wiem tylko że tak kiedyś sobie radzono. Ponawiam pytanie jak można zgrać eeprom tzn jakie są adresy wiem że on jest w innej kości i nie doszukałem się adresów. Ma inną 5110 i zniej bym go zgrał i do tej popsutej wgrał.
  • #10 2689408
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    tyktyk skoro piszesz że robisz to kilka latek to ja powatpiewam bo powinienes wiedzeć że eeprom w tych nokiach to osobny układ (np. atmel 24c16n) i jest on montowany jako osobna kość ( 6-nóżek) a nie jak to ma miejsce w póniejszych modelach ( z wyjatkiem jescze 3210) jest zapisywany w obszrze flasha po odpowiednimi adresami
    mam pytanie czy te zera zamiast imei to twoja robota czy tak pokazuje rollis

regards fantomas
  • #11 2692453
    tyktyk
    Poziom 24  
    tyktyk napisał:
    Ponawiam pytanie jak można zgrać eeprom tzn jakie są adresy wiem że on jest w innej kości i nie doszukałem się adresów. Ma inną 5110 i zniej bym go zgrał i do tej popsutej wgrał.

Wiem że to inna kość i to z 8 nóżkami. Dzięki za informacje że tego nie zaprogramuję faleszerem. tzn że trzeba go wylutować i zaprogramować???
    Te zera to moja robota wgrywałem 2 różne flaesze żeby wam pokazać jak się zachowuje tel spoko normalnie wpisuje orginał.

Jak zaprogramować ten eeprom???
    Czy gdybym wgrał tą wersje oprogramowania która była to by ruszył i z głowy. niestety nie zrobiłem kopi :| Musze chyba pokombinować i powgrywać wszystkie możliwe . Co o tym myślicie???
  • #12 2692841
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Ja rolisem wgrywałem eeproma do Nokii3310. Tylko, ze to była wersja 4.79.
    pozdrawiam macio8888
  • #13 2692930
    prozac
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Przede wszystkim napraw imei, później sumy i simlock.
    Sławek:D
  • REKLAMA
  • #14 2695243
    tyktyk
    Poziom 24  
    nic więcej się nie dwiem niż wiem zrobie tak :
    Wymienie eeprom od innej uwalonej 51.

Pisałem już wyżej że ten imei to tylko oryjętacyjnie nawet po ustawieniu orginała ta wiksa zostaje zdejmowanie simlocka nic nie daje nadal są te dziwne ustawienia. sumy eeprom tools itd. nic nie dają

Jak już wiemy 51 ma eeprom w innej kości niż flesh toterz nie programuje sie go tak jak w 3310

podstawie go w poniedziałek i dam znać
  • #15 2695312
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, jeżeli EEprom jest w innej kości tak jak w N3210 to też można go wgrać Mbusem jak w N3210 za pomocą NokiaSP lub Nokia Service Software.
    ps. NokiaSS potrzebuje plików OCX.
    Załączniki:
    • NokiaSS.rar (49.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NokiaSP.rar (43.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #16 2695322
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Nieeee, nie zmieniaj e2p z trupa bo calkiem uwalisz telefon, wogole to eepromy w innej kosci oprocz 3210 i 5110 maja: 5130, 6110, 6130, 6150, 8810
    Sciagnij sobie Nokixa i skrypty stad Utworz nowy projekt, zaladuj skrypty kill mcu check, kill faid check i repair external eeprom.Jako wejsciowy flash daj czysty, nie modyfikowany do 5110 a w parametrze skryptu repair external eeprom podaj eeprom do 5110 (jest w katalogu ze skryptami w folderze repair_external_eeprom) skompiluj calosc. Wgraj do phona, potem jeszcze wgraj oryginala. i powinno banglac, potem tylko sumy i te rzeczy.
    W razie problemow zapraszam na gg:3482986
  • #17 2696425
    tyktyk
    Poziom 24  
    Zastosowałem się do rad riger'a wszysko przebiegło bez problemów podczas włącznia tel wyświetlił sie napis write eeprom następnie done potem wgrałem spowrotem orginała i kucha. nadal to samo. Zezłośniłem sie i wlutowałem eeprom z innej 51 i nadal to samo. pewnie coś innego jest walnięte tracę nadzieje. Nie dziwi was to co zaznaczyłem w czerwonym kółku??[/quote] oczywiście imei i kod zabezpieczający mam teraz z tamtej 51
    Załączniki:
    • 51.jpg (49.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2698870
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Wszystkie locki masz otwarte wiec nie powinno byc problemow, sprobuj moze z inna karta SIM. To co zaznaczyles w kolku oznacza ze locki byly fabrycznie usuniete
  • #19 2700510
    tyktyk
    Poziom 24  
    Panowie telefon zrobiłem jednak dopiero przyjoł kartę po wgraniu oprogramowania 5.24 Niech już tak zostanie. Przyznam się że po raz pierwszy trafił mi się taki telefon sądzę że to pewnie jakieś celowe uszkodzenie pamięci flesh lub coś z tych żeczy wgrałem oprogramowanie tzn wersje opr. taką jak była pewnie orginalnie tylko bez języka pl a teraz jest pl. obstawiam że gdzięś za granićą mieli dawno temu patent na simlocki ale nie wiem jaki. Dziękuję wszystkim za rady.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył Nokii 5110, która po zmianie oprogramowania nie akceptowała karty SIM, mimo że wcześniej miała zdjętego simlocka. Telefon nie posiadał polskiego menu, więc wgrano nowy firmware, jednak pojawiły się problemy z sumami kontrolnymi, IMEI oraz simlockiem. Dyskusja wskazała, że EEPROM w modelu 5110 jest osobnym układem (z 8 nóżkami), który nie jest programowany standardowymi narzędziami do flasha, lecz wymaga wylutowania i osobnego programowania lub użycia specjalistycznego oprogramowania z odpowiednimi skryptami (np. NokiaSP, Nokia Service Software, Nokix). Próby wgrywania EEPROM z innego telefonu nie rozwiązały problemu. Ostatecznie telefon zaczął akceptować kartę SIM po wgraniu oryginalnej wersji oprogramowania 5.24, co sugeruje, że wcześniejsze modyfikacje lub uszkodzenia pamięci flash mogły powodować problem. Wskazano również, że simlock może pojawić się po zmianie firmware i należy go usuwać narzędziami typu knok lub rolis, a także poprawiać IMEI i sumy kontrolne.
REKLAMA