logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faks Panasonic KX-F2780 - błąd sprawdź papier i problem z gilotyną

merkurus 01 Cze 2006 22:26 3624 10
REKLAMA
  • #1 2687994
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam faks jak w temacie jest na pozór wszystko OK ale jeśli się chce skserować bądź wysłać faks to jest problem zaczyna skanować się normalnie i gdy jest skserowana 1/3 kartki wywala błąd "sprawdź papier" papier jest czujniki sprawdzone i działają te od papieru i gilotyny nie mam już pojęcia gdzie szukać przyczyny. Dodaję bo to chyba ważne że gilotyna nie działa i nie wiem dlaczego tak jak napisałem czujnik gilotyny jest OK silnik też bo gdy go ręcznie przestawię to powraca do stanu jaki powinien być ale później nie obcina. A cha i jeszcze jedno jak chcę wydrukować pomoc to też drukuje kilka centymetrów i znowu komunikat sprawdź paier proszę o poradę bo mi pomysły się już skończyły. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2688017
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 542
    Sprawdź dokładnie mechanizm.Sprawdź sprężynki na mechanizmach nie wizualnie tylko organo-leptycznie(palcami) czy nie jest pęknięta.Zamocowania wszystkich kółek.Czy kołki sie nie ruszają.
  • REKLAMA
  • #3 2688027
    merkurus
    Poziom 21  
    kółka się kręcą a sprężynki no cóż może jakaś serwisówka tej części byłbym wdzięczny. pozdrawiam
  • #5 2688057
    merkurus
    Poziom 21  
    nie zauważyłem tam takiej sprężynki.
  • REKLAMA
  • #7 2688636
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Nie ma silnika gilotyny.
    Poprostu wymień czujnik, jeden albo drugi, nawet jeśli wydaje ci sie, że jest dobry.
    Problem spręzyn to faksy KX-FT67, 78, a nie ten.
  • #8 2688684
    merkurus
    Poziom 21  
    Tam jest silnik gilotyny a czujniki to nie są optyczne lecz zwykłe mikrowyłączniki z takimi wąsami ( dźwigienkami) może ewentualnie ktoś wie gdzie takie dostać pozdrawiam
  • #9 2688711
    Mariusz_N
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Witam
    A po co kupować od razu nowe? jeśli nie są uszkodzone mechanicznie to wystarczy rozebrać je dokładnie wyczyścić zalać kontaktem i będą jak nowe :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2688832
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Ja stosuje prostszy sposób poprostu podnoszę na płycie te czujniki trochę wyżej poprzez co dzwignie lepiej dociskają "wąsy" czujnika i po kłopocie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Faks Panasonic KX-F2780 wykazuje błąd "sprawdź papier" podczas kopiowania i wysyłania faksów, przerywając skanowanie po około 1/3 kartki. Czujniki papieru i gilotyny zostały sprawdzone i działają mechanicznie, jednak gilotyna nie wykonuje cięcia mimo prawidłowego działania silnika krokowego, który można ręcznie ustawić. Problem pojawia się również przy próbie wydruku pomocy, gdzie drukowanie zatrzymuje się po kilku centymetrach z tym samym komunikatem. W dyskusji sugerowano dokładne sprawdzenie mechanizmu, w tym sprężyn i zamocowań kółek, a także ewentualną wymianę lub dokładne oczyszczenie mikrowyłączników (czujników) gilotyny, które nie są optyczne, lecz mechaniczne z dźwigienkami ("wąsami"). Podniesienie czujników na płycie w celu lepszego docisku dźwigni czujnika może rozwiązać problem bez konieczności wymiany części. Wskazano, że problem sprężyn dotyczy innych modeli (KX-FT67, KX-FT78), a w KX-F2780 istotne są mikrowyłączniki i ich mechaniczne działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA