logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego AD7718 nie mierzy napięć ujemnych w moim układzie?

pawewlS_21 02 Cze 2006 23:03 846 0
REKLAMA
  • #1 2691834
    pawewlS_21
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Schemat mojego układu zamieściłem na rysunku A.
    Dlaczego AD7718 nie mierzy napięć ujemnych w moim układzie?
    Układ pomiarowy daje na przemian +/-napięcia.Napięcia są przetwarzane przez A/C (AD7718).Wyjście OUT1 jest połączone z AIN1 zaś OUT2 z AIN5.Przetwornik posiada wejścia różnicowe AIN1/AIN2 i AIN5/AIN6. Z portów PC1.0 i PC1.1 sterujemy układem pomiarowym (PC1.0 stan niski PC1.1 stan wysoki lub PC1.0 stan wysoki PC1.1 stan niski).Ostatecznie uP przelicza próbki na napięcia i wynik wyświetla na LCD.Problem jest w tym ze układ nie mierzy napięć ujemnych; napięcia dodatnie są mierzone poprawnie.Zrobiłem jeszcze kilka eksperymentów z baterią rysunki B-F.
    Na rys F podłaczyłem baterię bezpośrednio do wejścia różnicowego i otrzymalem napiecie 1,19V (mniejsze o około 220mV od faktycznego napięcia zmierzonego multimetrem)Dlaczego? Podłączając baterię jak na rys D otrzymałem prawidłowe napięcie 1.41V.
    Wracając do mojego układu nie było by problemu,gdyby napięcia z układu pomiarowego były albo dodatnie albo ujemne.Wtedy mozna podłączyć układ jak baterię na rys D lub B.Ale układ daj na przemian +/- i trzeba zmieniać podłączenie masy co jest klopotliwe.Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu aby układ mierzył dodatnie jak i ujemne napięcia.
  • REKLAMA
REKLAMA