logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wpisać service tag w Dell Latitude CPi D233ST po wymianie EEPROM?

iwalecik 04 Cze 2006 17:15 5856 11
REKLAMA
  • #1 2696956
    iwalecik
    Poziom 11  
    Problem mój dotyczy laptopa Dell Latitude CPi D233ST , zacznę od początku , więc za radą szanownych forumowiczów chcąc usunąć hasło z della wylutowałem eeprom następnie wlutowałem nowy i miałem zamiar wpisać service tag ,ale niestety nie mogę (nie wiem jak) . Ze zdjęcia hasła jestem zadowolony ( dzięki kolegom ) , bo nie mogłem wejść nawet do biosu . Teraz mogę wejść do biosu ale bios nie widzi twardego dysku , czy jest to związane z brakiem service tag ? Może z kolei ja nie umiem poruszać się w biosie laptopa ,miałem tylko stacjonarny PC ( do tej pory), nie bootuje mi z płyty CDrom z kolei nie ma on napędu FDD . Jak wgrać service tag ? Jeszce kilka informacji , a mianowicie po włączeniu laptopa długo długo nic potem czarny ekran i komunikat : Manufakturing mode:level[FF] Press FN-X to return the system to normal runnig mode. Czy X oznzcza X czy może coś do wpisania ? W każdym bądź razie wduszam te przyciski i znowu długo nic potem komunikat:No boot device available strike F1 to retry boot,F2 for setup utility no i jak wduszam F1 to nic się nie dzieje
    , a do biosa przez F2 mogę wejść , hasło na dysku czy co ? No nie wiem co czynić , pomóżcie , ale po polsku bo nie znam angielskiego . Złe ustawienia biosu? Jak zapisać te ustawienia , wystarczy Esc i automatycznie zapisuje czy jeszcze coś ? Co robię nie tak , a może już po laptopie , ale zaznaczam nie poddam się i będę tak długo kolegów nękał aż uzyskam pomoc . Z góry dziękuję i proszę o pilną reakcję na mój post . Będę wdzięczny i na reszcie noce będą przespane .

Dodano po 3 [godziny] 58 [minuty]:

zadałem za trudne pytania , czy ,może dzisiaj niedziela , a może brak dodatkowych informacji - pytajcie ,a pomogę wam pomóc mnie , mało osób na forum , ale to jest dla mnie trudne cały czas walczę i nic nie mam jak i gdzie wpisać jakiejkolwiek komendy

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

Jeszcze mała podpowiedź wiem co jest - mianowicie hasło (chyba) oto co zobaczyłem po wielu minutach walki :Hard-disk#******xBxb-595B,the system primary HDD, is protected by a password authentication system.You cannot acces data on this hard drive without the correct password.Please type in the hard-driwe password and press <enter>
  • REKLAMA
  • #2 2699071
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Czyli jeszcze masz hasło na dysku :(

Wyjmij dysk i włóż płytkę bootowalną.
    Najpierw naciśnij Fn + X wejdź do biosu ustaw sekwencje bootowania i zapisz przy wyjściu.
    Potem powinien się uruchomić z płytki.

Trzeba jeszcze zdjąć hasło z dysku ale to juz wyższa szkoła jazdy.
    Jaki to model dysku ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #3 2699136
    iwalecik
    Poziom 11  
    witam model to IBM DKLA-24320 E182115 S

Dodano po 10 [minuty]:

jak próbuję wpisać jakie kolwiek hasło to pojawia mi się : Verifying hard-disk drive wolume ID Wrong hard drive- please re-install correct drive Press ENTER whebn ready

Dodano po 7 [minuty]:

no i faktycznie po wyjęciu dysku uruchamia się z płytki , ale potem ( nawet przy włożonym dysku ) nie widzi go instalator windows i kończy instalację
  • #4 2699226
    PitD

Dysku nie zobaczy bo ma hasło .
    Trzeba je ściągnąć albo wymienić dysk.
    Dysk ma pojemność 4.3 GB i chyba nie warto się z nim bawić.
    Koszty przesyłki i ściągnięcie hasła przewyższą wartość dysku.
    Kup nowy i po sprawie.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • REKLAMA
  • #5 2701865
    iwalecik
    Poziom 11  
    Diękuję za reakcję , ale czytałem na forum elektrody tylko nie wiem i nie pamietam w którym miejscu , że ktoś podesłał hasło do twardego , ale to nie był mój model ,hasło podane na podstawie modelu dysku IBM nikt nie zmieniał tego hasła , ponadto jestem przygotowany na utratę danych z dysku
  • REKLAMA
  • #7 2705145
    iwalecik
    Poziom 11  
    Dziękuję Ci PitD , jako jedyny (teraz ) śledzisz na bierząco to o czym piszę , czytałem to wszystko zanim mnie tam skierowałeś , ale nie wiem jak mam te programy zastosować skoro nie mam FDD w "Laptoku" ? proszę o odzew Ciebie i Innych chcącychh pomóc . Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością to byłby pierwszy mój laptop w życiu , a że dysk mały trudno nie stać mnie na nic innego , nie mogę kupić niestety nowego .
  • #8 2705767
    PitD

Możesz przecież bootować z CD-ROM i tam umieścić wszystkie potrzebne programy.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #9 2705954
    krismak
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Prześlij zawartość orginalnego eeprom to może odczytan jakie były hasła to ci rozwiąże problem.
  • #10 2705979
    PitD

Tylko hasło wejściowe notebooka jest w eepromie (User i Admin).
    Hasło dysku jest tylko fizycznie na dysku. Chyba że hasło na dysk było takie same jak do laptopa.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #11 2706212
    iwalecik
    Poziom 11  
    Dziękuję PitD nie wpadłem na to , a takie to proste

16 Cze 2006 19:18
    Witam ponownie po dłuższej mojej nieobecności . Mam nadal problemy z Dell'em . Dzięki podpowiedzi PitD zrobiłem płytkę bootowalną , wgrałem na nią asset i inne potrzebne programy ( atapwd , cmospwd , dell latitude master password , mhdd , unlockx itp) i wpisując w dosie nr service tag jest OK program service tag'a " realizuje " tzn jest widoczny w trzech pozycjach , natomiast po restarcie laptopa bios mówi , że service tag jest nie zainstalowany .Dla czego tak jest ? Poza tym podłączałem dysk z laptopa do PCta i pecet go nie widzi ( mam przejściówkę ) . Potem zrobiłem coś takiego : podłączyłem dysk z PCta do dell'a , laptop , i co gorsza bios również nie widzi HDD . Może coś z biosem , a może coś z eepromem ? Źle wlutowany ? Nie sądzę sprawdzałem miernikiem połączenia . Proszę o podpowiedzi i o wyrozumiałość , moderatorów przepraszam za ewentualne błędy i proszę nie traktować tego postu jako powielony . Pozdrawiam IWALECIK .

Moderowany przez jankolo:

Dwa posty scalone przeze mnie

• #12 2735311
    iwalecik
    Poziom 11  
    Pilnie proszę o podpowiedzi do mojego ostatniego wątku . Pisząc : "pilnie" nikogo nie zmuszam , ale na prawdę jestem zdesperowany . Dziękuję .

17 Cze 2006 23:25
    Niezmiernie się zmartwiłem , że nie ma "mocarza " , który by mi pomógł , ponawiam swoją prośbę , na prawdę czy nie ma nikogo kto by się znał na tym ? Please .

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam z powodu wygaśnięcia dyskusji

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa Dell Latitude CPi D233ST po wymianie EEPROM, gdzie użytkownik nie potrafi wpisać service tagu, co skutkuje brakiem wykrycia dysku twardego przez BIOS oraz komunikatami o trybie produkcyjnym i braku urządzenia rozruchowego. Po wymianie EEPROM i usunięciu hasła BIOS jest dostępny, lecz dysk IBM DKLA-24320 z hasłem zabezpieczającym nie jest widoczny ani przez BIOS, ani przez instalator Windows. Dysk posiada hasło sprzętowe, które jest niezależne od haseł BIOS (User/Admin) przechowywanych w EEPROM. Usunięcie hasła z dysku wymaga specjalistycznych narzędzi i procedur, które można uruchomić z bootowalnej płyty CD-ROM, gdyż laptop nie posiada napędu FDD. Próby wpisania service tagu za pomocą programów DOS (asset, atapwd, cmospwd, dell latitude master password, mhdd, unlockx) pokazują poprawne wpisanie, lecz BIOS nadal nie rozpoznaje service tagu. Podłączenie dysku do innego komputera również nie daje efektu wykrycia dysku, co może wskazywać na uszkodzenie dysku lub problemy z BIOS/em. Zalecane jest rozważenie wymiany dysku ze względu na jego pojemność i koszty odblokowania. Wątpliwości dotyczą także interpretacji komunikatu "Manufacturing mode: level[FF] Press FN-X to return system to normal running mode" oraz sposobu poprawnego wpisania service tagu w BIOS po wymianie EEPROM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA