logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens AX72 - wykrzyknik przy nazwie operatora, brak połączeń po zdjęciu simlocka

Jacek Eltronix 05 Cze 2006 12:06 1377 8
  • #1 2699372
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    witam,
    mam problem z siemensem ax72
    telefon kupiony w orange,
    zdjałem mu simlocka poprzez ciecie,wszystko poszło dobrze,wrzuciłem swoja karte ery-wszystko dobrze,telefon działał.
    po kilku dniach po wrzuceniu jakiejkolwiek karty telefon sie loguje,po czym pojawia sie wykrzyknik przy nazwie operatora ,zasieg pulsuje i nie mozna nigdzie sie dodzwonic.
    telefon legalny,a wiec odpada opcja blokady przez operatora
    sprawdzałem-na karcie nie jest ustawiona żadna blokada połączen
    co radzicie?
    telefon ma niecały miesiąc,a wiec troche nie chce mi sie wierzyc, ze poleciała koncówka mocy
  • #2 2699383
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    przecioles zle sciezke...za gleboko i uszkodziłes zasieg...

pozdrawiam leon.
  • #3 2699389
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    to co radzisz-polutowac ta sciezke?sprzet mam do lutowania dobry-zajmuje sie lutowaniem smd
  • #4 2699393
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    nic nie zaszkodzi jak ja naprawisz.
  • #5 2699397
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    ok,spróbuje
  • #6 2699412
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    tam sa dwie sciechy jedna od tp druga od zasiegu jest nizej... ta nizej trzeba naprawic... one maja dwa rozne kolory pod lupa taka kokretna idzie to rozpoznac...

pozdrawiam leon.
  • #7 2700438
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    cięzko mi idzie lutowanie tej zle przecietej sciezki-moze ktos wie,jak zrobic obejscie tej sciezki od zasiegu?zeby ja zmostkowac.
  • #8 2701687
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    mialem kiedys takiego ax72, za mocno przecietego i wpuscilem w to ciecie kulke cyny tak, ze te dwie sciezki sie polaczyly a potem ciecie wyzej i nizej lutu i telefon smiga juz prawie pol roku...jak po lutowaniu nie przetniesz tej sciezki z wierzchu to z karta telefonu nie odpalisz
  • #9 2702639
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    ok,podjade dzisiaj do kolegi,który ma dobry mikroskop i spróbuję polutowac ta sciezke.
    dzieki za rady
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens AX72 zakupionego w sieci Orange, z którego zdjęto simlocka poprzez cięcie ścieżki. Po kilku dniach użytkowania z kartą innego operatora pojawia się wykrzyknik przy nazwie operatora, pulsujący zasięg i brak możliwości wykonywania połączeń. Telefon jest legalny, a karta nie ma blokad połączeń. Przyczyną problemu jest uszkodzenie ścieżki odpowiedzialnej za zasięg, przeciętej zbyt głęboko podczas zdejmowania simlocka. Zalecane jest naprawienie tej ścieżki poprzez precyzyjne lutowanie lub wykonanie obejścia (mostkowania) uszkodzonego fragmentu. Wskazano, że ścieżki są dwie – jedna od TP, druga od zasięgu, i to ta druga wymaga naprawy. Praktyczne rozwiązanie to wtopienie kulki cyny w przecięcie, łączenie ścieżek lutem i zabezpieczenie ich, co pozwala na prawidłowe działanie telefonu z różnymi kartami SIM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA