logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Debian 3.1 - czy wystarczą 2 płyty żeby zainstalować?

Stepel 05 Cze 2006 23:50 1146 6
REKLAMA
  • #1 2702133
    Stepel
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Czy wystarcza mi dwie pierwze plyty debiana 3.1 zeby w miare wszystko co potrzebne bylo. i czy bedzie to w miare smigalo na celeronie 333@416 mhz. ram bedzie 160 i grafika gf 4 mx. dysk 3 GB prosze o odpowiedz.

Dodano po 4 [minuty]:

po czym poznac ktora to wersja ? Patato czy Woody ?
  • REKLAMA
  • #2 2702146
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Chodziło będzie na pewno. Nie wiem do czego chcesz używać Debiana, więc nie mogę powiedzieć jakie pakiety możesz pominąć a jakie nie. Najlepiej będzie jak będziesz miał wszystkie Cd bo może się okazać że niektórych pakietów bardzo przydatnych nie zainstalujesz.
  • REKLAMA
  • #3 2702193
    Stepel
    Poziom 20  
    to ma byc taki komputer..zebym poglebial swoją wiedze :) bo taki normlanym mam tez..ale wygrzebalem takiego "dziadka". do czynienia z linuxem juz mialem..ale troszke..mialem red hata, potem mandrake a potem slackware.. teraz bede sie bawil w tym..pobujac tez rodzielic internet itd. a korzystal bede z podstawowych narzędzi..jak mi bardzo przypadnie do gustu to moze calkiem się przesiąde. przydalo by się spolszczenie ponoc jest na cd 2. a jak nie to moge sciagnac z internetu. wiec po czym poznam czy to patato czy woody ? czym sie roznią?

Dodano po 3 [minuty]:

a wszystkich plyt jest duuuzo :/
  • #4 2702288
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Stepel napisał:
    ... a wszystkich plyt jest duuuzo :/
    ... raptem dwie... ale DVD :-). Tradycyjnych płyt CD jest oczywiście czternaście.

A co do Twojego pytania, brzmiącego
    ... po czym poznam czy to potato czy woody ? czym sie roznią?
    ... to różnią się numerem wersji:

...
    Debian GNU/Linux 2.2, nazwa kodowa potato
    Debian GNU/Linux 3.0, nazwa kodowa woody
    Debian GNU/Linux 3.1, nazwa kodowa sarge

Więcej informacji na temat Debiana znajdziesz na Wikipedii - http://pl.wikipedia.org/wiki/Debian.
  • REKLAMA
  • #5 2702425
    Stepel
    Poziom 20  
    i nie uzyskalem odpowiedzi:) czy te dwie pierwsze cd binary-1 i binary 2 wystarczą?
  • REKLAMA
  • #6 2702771
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    do celów edukacyjnych z podstawowymi pakietami. Jeśli cię to zadowala to wystarczą. Ja jednak preferowałbym tak jak kolega radzi mieć all na DVD i w zależności co w danej chwil potrzebne instalować :)
  • #7 2703842
    Stepel
    Poziom 20  
    pod warunkiem, ze mam dostęp do czytnika DVD a nie mam :) to jest komputer jak wyzej napisałem..to ma dysk 3GB. chodzi o to czy X'y jakies lekkie + pakiety do zarzadzania siecią ( routing, LAN z windowsami /samba zapewne/..moze programowanie) czy na 2 pierwszych cd to jest..z tego co sie orientuje to powinno ale lepiej sie upewnić.

Dodano po 5 [minuty]:

a sciaganie 14 plyt...no sorry :) co bedzie potrzebne to sciagne z internetu..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji Debiana 3.1 (kodowa nazwa Sarge) na starszym komputerze z procesorem Celeron 333 MHz podkręconym do 416 MHz, 160 MB RAM, kartą graficzną GeForce4 MX oraz dyskiem 3 GB. Pytanie dotyczy, czy dwie pierwsze płyty CD instalacyjne (binary-1 i binary-2) wystarczą do zainstalowania systemu z podstawowymi pakietami, w tym lekkim środowiskiem graficznym i narzędziami do zarządzania siecią (routing, Samba). Odpowiedzi wskazują, że dwie płyty mogą być wystarczające do celów edukacyjnych i podstawowej instalacji, jednak pełna funkcjonalność wymagałaby dostępu do wszystkich płyt (14 CD lub DVD z całym zestawem pakietów). Wersję Debiana można rozpoznać po numerze wersji i nazwie kodowej: 2.2 to Potato, 3.0 Woody, a 3.1 Sarge. Spolszczenie jest dostępne na drugiej płycie lub do pobrania z internetu. Ze względu na brak napędu DVD i ograniczenia sprzętowe, instalacja z dwóch pierwszych płyt jest możliwa, ale w razie potrzeby brakujące pakiety można doinstalować z internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA