logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć program do procesora M27C2001 w Sharp 70ES-03S?

czar 10 Cze 2003 11:29 2853 18
REKLAMA
  • #1 243915
    czar
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    jest to procesor w Shrapie 70ES-03S. potrzebuję programu do niego bo ma parę linii wyczysczonych. Kto posiada lub wie gdzie można znaleźć z góry dzięki.
    cmyk(_at_)pnet.poczta.pl
  • REKLAMA
  • #3 244475
    czar
    Poziom 15  
    zgadza się to jest EPROM tylko z przyzwyczajenia mówie że procek
  • REKLAMA
  • #5 244837
    andrew33
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    A dodatkowo jak te parę linii się wykasowało??
    Punktowy palnik UV czy laser???
  • #6 245694
    czar
    Poziom 15  
    To jest zwykły Eprom, nie jest czyszczony za pomocą UV. Sprawdziłem, że niema parę linii w sposób taki że, wsadziłem go do programatora, i odczytałem jego zawartość. Linii brakowało przy pozycji kontrastu.Objawy są takie że świeci na zielono i widać linie powrotów, a obraz jest bardzo nie wyraźny. Wszystko wskazuje na to że uszkodzona jest pamięć.
    Nie pomogły inne układy, które mogły by powodować takie objawy.
    Co do tych linii to wsrodku też jest spora część czysta (FF).
    Naklejka na tym układzie to SF-04
  • #7 245766
    lukib1
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Wydaje mi sie ze nastawy odnosnie kontrastu sa przechowywane w pamieci nieulotnej EEPROM, ktora notabene moze byc przyczyna wymienionych wczesniej objawow,
    EPROM raczej moze byc pamiecia systemowa dla procesora jednoukladowego typu 80C51 sterujacego praca urzadzenia.
  • REKLAMA
  • #8 245815
    czar
    Poziom 15  
    zgadzam się ale gdzie można zanleźć taki program, potzrebuję go sprawdzić.
  • #10 246113
    czar
    Poziom 15  
    A nie masz gdziś tego prog. bo narazie nie mam programatora i nie mam jak odczytać. Szef pożyczył koledze. Jeśli masz to wyślij na cmyk(_at_)pnet.poczta.pl
  • #11 247389
    czar
    Poziom 15  
    Nikt zabardzo nie wie jak mi pomóc, proszę o wszelkie porady.
  • #13 249190
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    A jesteś pewien, że to wina EPROM'u? W przypadku powrotów może być coś spalone w obrębie sygnałów dochodzących do kineskopu, albo uszkodzony jakiś kondensator w torze tych sygnałów.
    Ja też kiedyś zwaliłem obecność powrotów na EEPROM'a, a w końcu się okazało, że to jeden rezystorek. W drugim przypadku był to kondensatorek. Może ta informacja coś Ci pomoże.
    Pozdrawiam.
  • #14 250643
    czar
    Poziom 15  
    Te elementy też już były sprawdzane, ale jeśli chodzi o te powroty, to troche nie jasno sprecyzowałem. Po włączeniu odbiornika obraz jest praktycznie nie widoczny. Kiedy ruszyłem siatką ukazał się troche zielony obraz a w tle jakiś tam program TV. Telewizor wogóle nie działa na kontrast. widać na obrazie OSD kontastu że chodzi w tą i tamtą stronę ale nie ma żadnej różnicy. Napięcia też są OK! dochodzą gdzie powinny, Na oscyloskopie też to jest widoczne. Także nie wiem co z tym robić. chiałbym podstawić na próbę ten EPROM.
  • #15 250667
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Dobrze sprawdź rezystory ( wszystkie trzy) w katodach . Zazwyczaj mają 1k5. Miałem dwa takie przypadki i w obu to samo - przepalone rezystory.

Pzdr.
  • #16 250912
    czar
    Poziom 15  
    OK dzięki jeszcz raz jutro sprawdzę. Może coś przegapiłem ale nie wydaje mi się.
    Pozdrow.
  • #17 254779
    czar
    Poziom 15  
    Temat cały czas aktualny.
  • #18 254938
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    witam
    podaj dobry adres to wysle ci zawartosc software
    pamiec wykasuj na zero powinna sama sie zaprogramowac
    jestem jeszcze jutro -urlop do 07.07
  • REKLAMA
  • #19 255271
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    witam
    przesylam ci zawartosc Eproma
    Załączniki:
    • 70ES03S.zip (55.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z uszkodzoną pamięcią EPROM M27C2001 w telewizorze Sharp 70ES-03S, która przechowuje program sterujący, m.in. ustawienia kontrastu. Uszkodzenie objawia się brakiem kilku linii danych, co skutkuje nieczytelnym obrazem i brakiem reakcji na regulację kontrastu. Użytkownik potwierdził, że EPROM nie był czyszczony promieniowaniem UV, a uszkodzenie wykryto poprzez odczyt zawartości programatora. Wskazano, że problem może leżeć w pamięci nieulotnej, ale również zasugerowano sprawdzenie elementów toru sygnałowego kineskopu, takich jak rezystory katodowe i kondensatory, które mogą powodować podobne objawy. W odpowiedzi zaoferowano pomoc w sprawdzeniu i przesłaniu zawartości EPROM w formatach .bin i .hex. Niestety, użytkownik nie posiadał programatora, co utrudniało samodzielne odczytanie i weryfikację programu. Temat pozostaje otwarty, z prośbą o dalsze porady i ewentualne udostępnienie oryginalnego oprogramowania do EPROM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA