logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wzmacniacza Technics - który model warto kupić?

Tomek020789 07 Cze 2006 22:31 2330 11
REKLAMA
  • #1 2708496
    Tomek020789
    Poziom 13  
    Mam pytanie co do wzmacniaczy Technicsa a mianowicie coś z tej seri :
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=108868640
    proszę o wypowiedz na ich temat. Jaki model najlepiej wybrac. Czy te wzmacniacze są warte swej ceny, czy nie lepiej zrobić cos samemu za te piniądze ?? i jeszcze czy te radiatory nie są za małe, bo takie mam wrazenie...

pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Aha i jeszcze jedno, gdzie moge znaleść szczegółowy opis takich wzmacniaczy ??

Dodano po 1 [minuty]:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=107767385
  • REKLAMA
  • #2 2710816
    Tomek020789
    Poziom 13  
    Czy nikt nie miał do czynienia z tego typu technicsami ?? :]
  • REKLAMA
  • #3 2711090
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Swojego Technicsa SU-VX 700 (jest z półki niżej niż "800") kupiłem
    w 1994 r. i to z wyprzedaży w "Pewexie". Czyli masz pierwszą wadę-
    - jego wiek. Używam go stale, jedyną usterką były przerywające
    przełączniki wejść (nietypowej konstrukcji). Potencjometry są Alpsa
    ale niestety od początku lekko trzeszczą (słychać to tylko przez słuchawki)
    Co do brzmienia to w okresie swej młodości uchodził za bardzo dobry
    (końcówka tranzystorowa, klasa A), jednak późniejsze konstrukcje
    (nie Technicsa) przebiły go. Reasumując jest to solidna, japońska robota
    (duży transformator, dobry zasilacz), wzorowy wygląd, jednak cena
    moim zdaniem problematyczna. Kupuj rozważnie.
  • REKLAMA
  • #4 2711191
    Tomek020789
    Poziom 13  
    Dokładnie to chodzi mi o cos takiego
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=107208627
    Bo tez za duz kasy nie chce w samego wzmaka ładować :/ gdyby mi ktos opisał wady i zalety tej konstrukcji... :]

Dodano po 13 [minuty]:

A moze jednak jakiś inny wzmacniacz ? Diore, Yamache, Sonego ? cos w kwocie 400-500 zł zebym niezałował ! A co do tego technicsa to go wybrałem bo mi sie spodobał jego wygląd :D i jeszcze jedno, zależy mi bardzo na jakości dzwięku a nie na ogromnej mocy ! to ma być do domu...
  • #5 2711557
    Piocu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    SU - VX 800 to jeden z najwyższych modeli Technics-a. To dobry wzmacniacz o solidnej konstrukcji. Dwa transformatory, dość duże kondensatory i końcówka mocy na podwójnych tranzystorach. Nie wiem jak gra ale sądzę że dobrze - bardzo duża moc. SU-V570 miałem go jakiś czas to dość przeciętny wzmacniacz. Konstrukcyjnie to zupełnie co innego niż poprzednik. W miarę duże trafo raczej skromne kondensatory i końcówka mocy na hybrydzie SVI 3205, której uszkodzenie kończy żywot wzmaka (jej cena). Dopuki go miałem wydawało mi się, że gra dobrze (byłem fanem Technisc-a). Jednak przy Pioneer-rze A-701r ta 570-tka wypadła bardzo cienko. I to nie ze względu na moc, tylko na prezentację dżwięku a w szczególności basu. Pioneer nawet przy cichym słuchaniu potrafi dużo mocniej wychylić membrany niskotonowca. Proponuję skupić się na Pioneera-ach lub Yamaha-h np. skromna i sporo tańsza Yamaha A-520 z pewnością nie zagra gorzej niż ta 570-tka i 560-tka Technicsa
  • #6 2711990
    Tomek020789
    Poziom 13  
    Yamacha odpada z powodu wyglądu... potrzebujue cos w stylu tego technicsa... te pioniery fajnie wygladają ale teraz jaki model (na tranzystorach) w kwocie 400-500 zł ??
  • #7 2712841
    Piocu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Z Pioneer-ów to na pewno modele: A- 616, 656, 676, 701r, 702r, 717, 757, 777. Wszystkie wymienione są super solidnej konstrukcji, ale do 500 zł będzie ciężko znaleść coś w dobrej kondycji. W tej cenie to może A-502r ?
    Literka ,,r" oznacza sterowanie pilotem.
  • REKLAMA
  • #8 2713037
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Też tak jak mój poprzednik moge polecić z reka na sercu Pioneera. Pioneer ma lepsze uderzenie basu od Technicsa i ładniej gra. Poszukaj na Allegro czasami sa fajne okazje fajny wzmacniacz za mała kase
  • #10 2713836
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Pokazany na powyższym linku wzmacniacz SU-MA 10 jest właśnie dokładnie z tego samego okresu co SU-VX800. Model VX800 (i VX700 zresztą też) to naprawdę solidnie zbudowany wzmacniacz, można je kupić w dosyć umiarkowanej cenie i jest raczej mało awaryjny (co do trzeszczących przełączników wejść - podobnie w Yamaha i Denon też delikatnie trzeszczą, ten typ tak ma). Czyli za dobrą kasę warto wziąć - ważne aby był nie ryty i najlepiej od osoby niepalącej (paskudnie jest jak wzmacniacza używał jakiś nałogowy palacz a potem używa go osoba niepaląca).
  • #11 2714649
    Tomek020789
    Poziom 13  
    Czyli zaczynam poszukiwania pioniera :] Tylko teraz pytanie jakie modele są na tranzystorach a jakie na scalak/chybryda ?? czy idzie to jakos rozruznic bez wglądu do środka, jakieś oznaczenie ?
  • #12 2715910
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Ciężko trafić dobry model Pioneera. Zwykle były na tranzystorach więc tu nie jest problem. A na czym jest widać bez problemu przez kratki wentylacyjne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza marki Technics, zwłaszcza modeli z serii SU-VX, takich jak SU-VX700 i SU-VX800. Modele te cechują się solidną, japońską konstrukcją, dużym transformatorem i końcówką mocy na tranzystorach klasy A, choć niektóre elementy, jak potencjometry Alps, mogą mieć drobne usterki (np. trzeszczenie). SU-VX800 jest modelem wyższym i bardziej zaawansowanym niż SU-V570, który jest oceniany jako przeciętny, z hybrydową końcówką mocy SVI 3205, mniej trwałą i o słabszej prezentacji basu. W porównaniu do Technicsa, wzmacniacze Pioneer (np. A-701r, A-616, A-656, A-676, A-702r, A-717, A-757, A-777) oferują lepsze brzmienie, zwłaszcza mocniejszy bas, i są polecane jako alternatywa w budżecie 400-500 zł, choć znalezienie dobrego egzemplarza w tej cenie może być trudne. Yamaha, mimo dobrej jakości dźwięku (np. model A-520), jest odrzucona ze względu na wygląd. Radiatory w Technicsach budzą wątpliwości co do wielkości, ale ogólnie wzmacniacze te są mało awaryjne, jeśli są zadbane i nieużywane przez palaczy. Wzmacniacze Pioneer zwykle mają końcówki mocy na tranzystorach, co można zweryfikować przez kratki wentylacyjne bez konieczności otwierania urządzenia. Poszukiwany jest wzmacniacz o dobrej jakości dźwięku do użytku domowego, z naciskiem na estetykę i solidność wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA