logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekładka klimatyzacji manualnej na Climatronic w Passat B6 2001 1.9 TDI

piter_ok1 08 Cze 2006 08:39 7888 6
REKLAMA
  • #1 2709245
    piter_ok1
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    Witam wszystkich będe robił przekładke klimatyzacji manualnej na climatronic, bawił sie juz ktoś w coś takiego, z jakimi niespodziankami moge sie liczyć. Jesli miał by ktos schematy po polsku do tych układów to byłbym wdzięczny. Acha i czy da sie wyciągnąć cały mieszacz powietrza bez rozszczelniania klimy, parownik jest taki sam w manualu i w climatroniku.
  • REKLAMA
  • #2 2709264
    mario_pl
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Przerabiałem i to nie raz....

Czeka na Ciebie troche zabawy... Ale jest to do zrobienia.

(zabawa dotyczy kabelkow)

Demontaż całego mieszalnika.

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2710224
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 544
    A jak z kwestią opłacalności takiej przeróbki??
  • REKLAMA
  • #4 2710408
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    ja codziennie zajmuje się klimatyzacjami i na coś takiego bym się nieporwał ,może być tak że będzi trzeba wymienić całą centralke przepustnice no i dołożyć czujniki temp. itd popatrz tylko na schemat
  • #5 2712361
    piter_ok1
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    No właśnie porównywałem schematy i wydaje mi sie że nie ma tak źle. Bardziej mi chodzi o to czy będzie trzeba zmieniać kodowanie deski rozdzielczej i komfortu.
  • #6 2713042
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    najwazniejsze bys mial kompletna instalacje i wszystkie czujniki a reszta to juz wg schematow
  • REKLAMA
  • #7 9412832
    gv
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witajcie,

Mam kłopot z moim Passatem B6. Mianowicie nie załącza się sprężarka klimatyzacji i nie zaczynają działać wentylatory.

Sprawdziłem, że bezpiecznik 5A po prawej stronie (od pasażera) był przepalony. Numer 15. Po wymianie sprężarka zaczęła działać normalnie na jakiś czas.

Następnie problem był taki, że pomimo sprawnego bezpiecznika układ nie startuje.
    Wewnętrzny test klimatronika pokazuje zero błędów - komunikat i0.
    Uzupełniałem niedawno czynnik w zakładzie zajmującym się klimatyzacjami, od tej strony jest ok.

Podłączałem samochód także do interfejsu VAG, gdzie nie wykazywał on błędów.
    Proszę o pomoc gdzie szukać kłopotu, gdyż na pierwszy rzut oka jest to problem elektryczny - chyba że sprężarka jest uszkodzona lub zatarta - pomimo tego, że działała sprawnie po wymianie bezpiecznika.

Z góry dziękuję za sugestie, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki systemu klimatyzacji manualnej na Climatronic w Volkswagenie Passat B6 z 2001 roku z silnikiem 1.9 TDI. Przeróbka wymaga demontażu całego mieszalnika powietrza oraz pracy z okablowaniem i instalacją elektryczną. Konieczne jest posiadanie kompletnej instalacji Climatronic wraz ze wszystkimi czujnikami temperatury oraz ewentualna wymiana centralki i przepustnicy. Istotne jest również sprawdzenie, czy będzie potrzebne kodowanie deski rozdzielczej i modułu komfortu. Parownik pozostaje taki sam w obu systemach, co może ułatwić wymianę mieszalnika bez rozszczelniania układu klimatyzacji. W dalszej części dyskusji pojawił się problem z niezałączającą się sprężarką klimatyzacji i wentylatorami, gdzie wskazano na możliwe przyczyny takie jak przepalony bezpiecznik, uszkodzenie sprężarki lub problemy elektryczne, mimo braku błędów w systemie diagnostycznym VAG i poprawnym poziomie czynnika chłodniczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA