logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX21S3TP - wyłącza się po sekundzie, miga dioda standby, co sprawdzić?

Corvus5 08 Cze 2006 14:12 2060 10
REKLAMA
  • #1 2710049
    Corvus5
    Poziom 11  
    Po 1 sekundzie od właczenia wyłącza się i miga dioda standby. W między czasie na ekranie przez ułamek sekundy widać, że kineskop pracuje - jest jasna plama na srodku ekranu, ale nie punkt. Prawie wszystkie elki wymienione, diody sprawdzałem na przebicie i nic nie znalazłem. Nie wiem, co powinienem teraz sprawdzać.
  • REKLAMA
  • #2 2710348
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    split? gałęzie zasilacza? napięcie główne?
    pzdr
  • #3 2711212
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    sprawdz scalak pionu/zimne luty jeśli stwierdzisz-wymień scalak,sprawdż opór w jego zasilaniu-częsta sprawa
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 2711216
    Corvus5
    Poziom 11  
    Jak znajdę informację, w którym miejscu pomierzyć te napięcia i w jaki sposób, to je podam.
  • #5 2711295
    jozlab
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Sprawdź tranzystory smd w pobliżu trafa linii

Dodano po 14 [minuty]:

odlutuj 36 n-protection jak wystartuje to sprawdź q603 d606 q552
  • REKLAMA
  • #7 2717750
    Corvus5
    Poziom 11  
    Zanim doszło do awarii prawdopodobnie gdzieś był zimny lut, bo obraz potrafił nagle sie jasny zrobic (coś, jakby screen podkręcić). Poruszenie kablem SCART lub antenowym pomagało. Teraz przelutowałem płytkę i dowiedziałem się nieco o kondensatorach NP, których nie ruszałem. Mam podejrzenie, że przez jakiś zimny lut mógł pójść jeszcze tranzystor, więc je też sprawdzę (wystarczy sprawdzić czy nie ma zwarcia na CE?). W archiwum wspominano m.in. o jednym C8xx - był już wymieniany. Jeszcze posprawdzam wokół LA7840 czy pewnego STR, bo zauważyłem, że to często awaria tych modeli. Pomierzyłbym napięcia, ale nie mam jak się dostać do płytki, gdyż włączenie TV wymaga włożenia płytki i nie ma do niej dostępu. Napięcia mierzycie czymś specjalnym? Nie ma obawy o przypadkowe zwarcie, czy może macie jakies metody, by się ładnie podpiąć?
  • REKLAMA
  • #8 2718637
    Corvus5
    Poziom 11  
    Znalazłem dokładny opis sprawdzania tranzystorów. Sprawdzę je w pierwszej kolejności.

Po pomiarach: Q8xx sprawdzone dokładnie wokół STR i wszystko w porzadku, wszystkie pozostale sprawdzone tylko na przebicie CE i nic nie znaleziono.

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Sprawdziłem także wszystko wokół LA7840. Nie wymienilem go, ale sprawdzilem opor miedzy masa a zasilaniem - rowne 300k. Wszystkie diody w okolicy sa w porzadku. Zostało mi tylko pomierzenie napięć?
  • #9 2727139
    Corvus5
    Poziom 11  
    Czy wymiana niezmienionych kondensatorów (w tym wszystkie NP) nawet profilaktyczna może coś zmienić?
  • #10 2728554
    Corvus5
    Poziom 11  
    Wymieniłem prawie wszystkie oprócz jednego. Jest zaznaczony biegun, a wlutowany jest BP. Nadal nie ma różnicy. Po włączeniu słychać pracę (ładowanie?) i w momencie, gdy ma się pojawić obraz następuje wyłączenie. Zapomniałem jeszcze sprawdzić płytki przy lampie.
  • #11 2811229
    Corvus5
    Poziom 11  
    Witam

Poradzano mi, by pomierzyć napięcia w tym TV. Po włączenia miga dioda. Wymiana kondensatorów, przelutowanie płytki, sprawdzenie diod i tranzystorów nic nie dało. Wcześniej były przypadku, że coś nie stykało i obraz robił sie o wiele jaśniejszy, a przy włączaniu kilka górnych linii lubiło sie zawijać w dół. W jaki sposób należy wykonać pomiary? Przy włączaniu płytka musi być włożona ze względu na długość kabli. Czy mam przylutowac przewody z woltomierza do odpowiednich punktów na płytce, włączyć, spisać itd?

Scalono 2 tematy. (am)

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Panasonic TX21S3TP wyłącza się po około sekundzie od włączenia, a dioda standby miga. Na ekranie przez krótki czas widoczna jest jasna plama w centrum kineskopu. Wymieniono prawie wszystkie kondensatory elektrolityczne oraz sprawdzono diody pod kątem przebicia, bez efektu. Sugerowano sprawdzenie głównych napięć zasilacza, scalaka pionu (m.in. LA7840), tranzystorów SMD w pobliżu transformatora linii oraz elementów ochronnych (np. tranzystory Q603, D606, Q552). Wskazywano na możliwość zimnych lutów, które mogły powodować niestabilność obrazu i wyłączanie się urządzenia. Pomiar napięć jest utrudniony ze względu na konstrukcję płytki i konieczność jej włożenia podczas testów, co wymaga przylutowania przewodów pomiarowych. Wymiana kondensatorów NP (np. C8xx) i dokładne przelutowanie płytek były wykonywane, lecz problem pozostał. Zalecane jest dalsze sprawdzenie tranzystorów wokół układu LA7840 oraz elementów STR, a także dokładne pomiary napięć zasilających i sygnałowych, aby zlokalizować przyczynę migającej diody i wyłączania się telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA