logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VC++ 6.0 MFC: Jak zmienić kolor czcionki w polu static text?

Platon 08 Cze 2006 19:08 2198 4
REKLAMA
  • #1 2710936
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Witam.
    Mam problem ze zmiana kolorow czcionek w VC++ 6.0.
    Aplikacja MFC, Dialog Based. Mam pole static text, i chcialbym zmieniac na nim kolor tekstu ktory wstawiam w "Caption". Jak zrobic to najprosciej? Macie jakieś sprawdzone pomysły?

Wynalazłem jakas klase która to robi: http://www.codeguru.com/Cpp/controls/staticctrl/article.php/c2909 Dołączony przykladowy program działa. Ale jak juz chce wstawic to do prostej aplikacji, to mam klopoty z dodaniem tej klasy. Robie to tak jak w opisie na tej stronie, ale klasy nie widac w "Class View".
  • REKLAMA
  • #2 2712015
    theb
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    Co prawda nie jestem na bieżącą z C++.
    Ale pamiętam kiedyś cos takiego pisałem (tez w VC 6.0 )
    To ze tego nie widzisz w Class View to z tego co pamiętam niczego nie zmienia.
    Dołączasz Header do swojego projektu. Jeśli się kompiluje to polowa sukcesu.

Teraz w swoim dialogu kładziesz najnormalniejszego statica nadajesz mu id.
    Tworzy do tego statica zmienna (chyba nic nie pokręciłem ).
    Np. CStatic m_MojNapis;

Zmieniasz w źródłach na CColorStaticST
    Np. CColorStaticST CStatic m_MojNapis;

Tak jak masz napisane na Codeguru
    W metodzie OnInitDialog

Po CDialog::OnInitDialog();
    Dodajesz
    m_MojNapis.SubclassDlgItem(TwojeResurceID, this);

Raczej malo skompilkowane.
    Wydaje mi sie ze używalem tej samej klasy.
    Ps. zeby widziec ta klase w Class View to chyba trzeba utworzyc ja w Class View a pozniej wkleic zawartosc
  • REKLAMA
  • #3 2713974
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Służę przykładem :D
    Załączniki:
    • Zmiana Kol.zip (31.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2716602
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Samuraj - Dzieki. Program dziala.
  • #5 2716685
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    W projekcie wkradł się mały bład w pliku źródłowym kolory.cpp wykasuj linie #include "Kolory text.h"
    a nastepnie:

1) Kopiujesz do katalogu z projektem plik Kolor.cpp oraz Kolor.h
    2) W klasie tej co masz pole static dodajesz zmienną publiczną np. st_napis typu CKolor
    3) W pliku nagłówkowym klasy co masz pole static dodajesz #include "Kolor.h"
    4) W lewym oknie otwórz zakładkę FileView i w HeaderFiles dodaj plik Kolor.h, po tym zabiegu w zakładce klas powinieneś otrzymać nową klase CKolor
    Można też zamiast Kolor.h dodać w Source Files Kolor.cpp Efektem tego będzie to że nie zobaczymy klasy a projekt bedzie i tak chodził. Wszystko będzie bardziej czytelne (mniej klas widocznych)
REKLAMA