kaliniak napisał: właśnie wyskakuje mi w menadzeże użądzeń-obydwa kontrolery z wykrzyknikami (podwójna kolejka fifio)-nie wiem co to znaczy-najprawdopodobniej po zainstalowaniu spod dosu windy i odpaleniu windy przestaje widzieć cdrom i nie może dograć jakiegoś steru. Co się mogło stać -wcześniej przed formatem wykrywał w windowsie cdrom. Czy to wina biosu? Zła płyta instalacyjna-fakt faktem po restarcie i ładowaniu sterów wyskakują jakieś błędy, ale przy kopiowaniu i instalacji z cdromu wszystko przebiega bezbłędnie-bez żadnych komunikatów o błędzie.
Jak się wgrywa tego MSCEDEXA? Z góry dzięki za podpowiedż
Nie wgrywaj sterów do kontrolera dysków. Zostań na windowsowym. Miałem ten problem wiele razy i zawsze pomagała tylko reinstalacja systemu na to. Albo ściągnij jakiś pewny sterownik z instalatorem.
Co do MSCDEXa to ściągnij sobie sterownik uniwersalny CDROMa np. Vide-cdd.sys i wrzuć go do katalogu windows - teraz dokonaj modyfikacji pliku config.sys:
DEVICE=a:\HIMEM.SYS DEVICE=a:\windows\VIDE-CDD.SYS /D:MSCD001
i autoexec.bat:
MSCDEX /D:MSCD001 /V
Ale to powoduje, że i CD romy i dyski chodzą w DOSie i dostęp jest spowolniony.
Z resztą, zawsze jak masz wykrzyknik na kontrolerze dysku to dysk chodzi w trybie zgodności i wydajność spada.