logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 nie wykrywa napędu CD-ROM po instalacji systemu

kaliniak 08 Cze 2006 22:34 2540 14
REKLAMA
  • #1 2711803
    kaliniak
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam . Mam z kompem taki problemik. Gdy odpalam kompa z dyskietki startowej windowsa 98 komp widzi napęd i zaczynam instalację systemu. Gdy instalacja dobega końca tzn w ostatniej fazie instalacji komp znajduje nowe urządzenia i dogrywa chyba do nich stery-wtedy już nie widzi cd-roma. Jak wejdę w "MÓJ KOMPUTER "to też system nie widzi cd-romu. Kiedyś robiłem obraz dysku ghostem i chyba coś żle zrobiłem od tamtej pory mam taki problem. proszę o pomoc. robiłem już restart biosu zworką i nic nie pomogło kupiłem nowy dysk i jest to samo cd-rom sprawdzony.
  • REKLAMA
  • #2 2711897
    tflis
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Tez tak mialem dlatego dla mnie rozwiazaniem bylo zgranie instalki shita na dysk. Zawartosc glownego katalogu win98 z plyty, bez podkatalogow. Zgraj tez stery do twoich urzadzen na dysk. To bylo baaaardzo dawno temu i nie pamietam czy pozniej cos z tym robilem. Ale napedy na pewno pozniej byly. Tylko przy probie instalowania sterow one znikaly po instalacji shita.
  • REKLAMA
  • #3 2711916
    kadar_86
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Rozumiem, że sprawdziłeś zworki na urządzeniach - dyskach, cdromach?
    Spróbuj również różnych opcji połączeń na taśmach, przeważnie to pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 2712204
    atlantycki
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    kiedys mialem podobny problem pod windowsem 98 - pomogła instalacja sterownika cd-romu w dosie , sterownik ładował się przed załadowaniem windowsa i był normalnie wykrywany . Robiłem to tak ze instalowałem dosa później sterownik CD romu ..zgrywalem instalke windowsa na dysk - instalowalem z dysku windowsa i juz było OKI . Było to juz dość dawno i nie pamietam jakiego sterownika użyłem i co wpisywalem w pliki startowe . Być może ta strona Ci pomoże http://www.powerspec.com/support/drivers/pscdrom_1.html

pozdrawiam
  • #5 2712383
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Prawdopodobnie system nie rozpoznaje urządzenia. Trudno się dziwić bowiem Win 98 był projektowany z dziesięć lat wstecz i wielu urządzeń zwyczajnie nie było. Tak więc zdobyć sterownik CD ROMu i zainstalować urządzenie. Może udać sie zainstalować sterownik zastępczy ale różnie to działa.
  • REKLAMA
  • #6 2714576
    kaliniak
    Poziom 11  
    mczapski napisał:
    Prawdopodobnie system nie rozpoznaje urządzenia. Trudno się dziwić bowiem Win 98 był projektowany z dziesięć lat wstecz i wielu urządzeń zwyczajnie nie było. Tak więc zdobyć sterownik CD ROMu i zainstalować urządzenie. Może udać sie zainstalować sterownik zastępczy ale różnie to działa.

Komp wczśniej widział tego cd-roma.teraz nie widzi.
  • #7 2714642
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdzałeś przez Dosaj nowy sprzęt w panelu sterowania ?
  • #8 2715319
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    nie wiem czy to zadziała ale spróbować można

Cytat:
    Znikniecie napedu CD-ROM

Po instalacji jednego z programów najczęściej firmy Ahead (Nero), ale równiez i innych służących do nagrywania z okna Mój komputer zniknęła ikona napędu.

Należy w edytorze rejestru (regedit) usunąć wartości UPPERFILTERS i LOWERFILTERS w następujących kluczach:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BBFC1-08002BE10318}
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BBFC1-08002BE10318}
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Przedtem proszę wykonać kopie wskazanych kluczy.
    Po edycji rejestru systemowego należy zrestartowac system.
  • #9 2715796
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10439
    :arrow: *mondzio*
    Nie dziala, to jest tylko pod XP/W2k, a w 9x nie ma takich wpisow.
  • #10 2716071
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Sprawdz, czy urządzenia nie działają w trybie zgodności z DOS - oznacza to, że kontroler dysków został źle zainicjowany, albo jest zły sterownik.

Zawsze ostatecznie można wgrać MSCDEXa z Autoexeca - ale to jest półśrodek.
  • #11 2717896
    kaliniak
    Poziom 11  
    właśnie wyskakuje mi w menadzeże użądzeń-obydwa kontrolery z wykrzyknikami (podwójna kolejka fifio)-nie wiem co to znaczy-najprawdopodobniej po zainstalowaniu spod dosu windy i odpaleniu windy przestaje widzieć cdrom i nie może dograć jakiegoś steru. Co się mogło stać -wcześniej przed formatem wykrywał w windowsie cdrom. Czy to wina biosu? Zła płyta instalacyjna-fakt faktem po restarcie i ładowaniu sterów wyskakują jakieś błędy, ale przy kopiowaniu i instalacji z cdromu wszystko przebiega bezbłędnie-bez żadnych komunikatów o błędzie.
    Jak się wgrywa tego MSCEDEXA? Z góry dzięki za podpowiedż
  • #12 2717936
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10439
    Usun oba kontrolery i zrob reset, po resecie windows powinien je sam zainstalowac.
  • Pomocny post
    #13 2721115
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    kaliniak napisał:
    właśnie wyskakuje mi w menadzeże użądzeń-obydwa kontrolery z wykrzyknikami (podwójna kolejka fifio)-nie wiem co to znaczy-najprawdopodobniej po zainstalowaniu spod dosu windy i odpaleniu windy przestaje widzieć cdrom i nie może dograć jakiegoś steru. Co się mogło stać -wcześniej przed formatem wykrywał w windowsie cdrom. Czy to wina biosu? Zła płyta instalacyjna-fakt faktem po restarcie i ładowaniu sterów wyskakują jakieś błędy, ale przy kopiowaniu i instalacji z cdromu wszystko przebiega bezbłędnie-bez żadnych komunikatów o błędzie.
    Jak się wgrywa tego MSCEDEXA? Z góry dzięki za podpowiedż

Nie wgrywaj sterów do kontrolera dysków. Zostań na windowsowym. Miałem ten problem wiele razy i zawsze pomagała tylko reinstalacja systemu na to. Albo ściągnij jakiś pewny sterownik z instalatorem.

Co do MSCDEXa to ściągnij sobie sterownik uniwersalny CDROMa np. Vide-cdd.sys i wrzuć go do katalogu windows - teraz dokonaj modyfikacji pliku config.sys:

DEVICE=a:\HIMEM.SYS DEVICE=a:\windows\VIDE-CDD.SYS /D:MSCD001

i autoexec.bat:

MSCDEX /D:MSCD001 /V

Ale to powoduje, że i CD romy i dyski chodzą w DOSie i dostęp jest spowolniony.
    Z resztą, zawsze jak masz wykrzyknik na kontrolerze dysku to dysk chodzi w trybie zgodności i wydajność spada.
  • Pomocny post
    #14 2721328
    gessiu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    podlacz inna konfiguracje na tasmach, mi zawsze pomagalo dysk master cdrom slave 9na tej samej tasmie) . pozdro
  • #15 2724018
    kaliniak
    Poziom 11  
    wszystko lata jak należy-dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrzwiam. Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu Windows 98, który po instalacji przestaje wykrywać napęd CD-ROM, mimo że podczas instalacji z dyskietki startowej napęd jest widoczny. Przyczyną mogą być błędne sterowniki kontrolerów dysków, które po instalacji systemu powodują wykrzykniki w menedżerze urządzeń i brak dostępu do napędu CD. Rozwiązania obejmują: instalację sterownika CD-ROM w trybie DOS przed uruchomieniem Windows (np. sterownik VIDE-CDD.SYS z modyfikacją plików config.sys i autoexec.bat z MSCDEX), usunięcie i ponowną instalację kontrolerów dysków w systemie, sprawdzenie konfiguracji zworki i połączeń taśm IDE (np. ustawienie dysku jako master, CD-ROM jako slave na tej samej taśmie), a także kopiowanie instalacji Windows na dysk twardy i instalację z dysku zamiast z CD. Wskazano, że instalacja sterowników kontrolera dysków innych niż domyślne Windows 98 może powodować problemy z wykrywaniem napędu. Ostatecznie problem został rozwiązany przez poprawne ustawienie konfiguracji sprzętowej i sterowników, co przywróciło prawidłowe działanie napędu CD-ROM w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA