logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani upgrade komputera z Celeron-A 400 MHz, 64 MB SDRAM, GeForce2 – co wymienić?

Lukas1 10 Cze 2006 15:46 2360 19
REKLAMA
  • #1 2716490
    Lukas1
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Witam.
    Mam taki sprzęt:
    Komputer

Płyta główna
    Typ procesora Intel Celeron-A, 400 MHz (6 x 66)
    Nazwa płyty głównej Amptron PII-3726(M)T (1 ISA, 3 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio)
    Mikroukład płyty głównej Acer Labs M1621 ALADDiN-Pro 2
    Pamięć fizyczna 64 MB (SDRAM)
    Typ BIOS'u AMI (07/15/95)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
    Port komunikacyjny EPSON Printer Port (LPT1)

Ekran
    Karta wideo NVIDIA GeForce2 GTS/GeForce2 Pro
    Akcelerator 3D nVIDIA GeForce2 GTS
    Monitor Samsung SyncMaster 550(M)s (H8WKC09224)

Multimedia
    Karta dźwiękowa C-Media CMI8330 Audio Adapter

Magazyn
    Napęd dyskietek GENERIC NEC FLOPPY DISK
    Dysk fizyczny GENERIC IDE DISK TYPE47
    Napęd dysków optycznych TOSHIBA DVD-ROM SD-M1212 (6x/32x DVD-ROM)

Partycje
    C: (FAT32) 4994 MB (4269 MB wolne)
    D: (FAT32) 14074 MB (7722 MB wolne)

Urządzenia wejściowe
    Klawiatura Klawiatura standardowa (101/102 klawisze) lub Microsoft Natural Keyboard
    Mysz Mysz szeregowa standardowa

Sieć
    Karta sieciowa PPP Adapter.
    Karta sieciowa PPP Adapter.
    Karta sieciowa Realtek 8139-series PCI NIC (172.17.0.115)

Urządzenia zewnętrzne
    Drukarka EPSON Stylus C43 Series

Pojawia mi się taki problem: gdy włączam komputer to monitor mi miga,bios sie nie ładuje- mam czarny obraz,tak kilka razy włączam i wyłączam- za ktorymś razem jakby zaskoczy i ładuje system. Prawdopodobnie jest to płyta główna i dlatego chce ją wymienić.
    Jaką płyte główną mi proponujecie( tylko mam pieniążki na płyte i jeszcze obudowe i może Ram).Chce naprawić komputer jak najmniejszym nakladem finasowym.
  • REKLAMA
  • #2 2716495
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Najpierw moze ustalmy co jest zepsute a pozniej kolega kupi sobie nowe czesci. Prosze napisac nazwe i model zasilacza, oraz napiecia mierzone miernikiem pod obciazeniem.
  • #3 2716509
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    W uzupełnieniu postu kolegi Logan: proszę obejrzeć kondensatory na płycie głównej, karcie graficznej i w zasilaczu (wybrzuszenie, wycieki).
  • #4 2716825
    Lukas1
    Poziom 11  
    Zasilacz: Model CWT 200.nie ma żadnych wybrzuszeń na kondesatorach.
  • #5 2716866
    Paechu
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mi sie wydaje ze masz problem z plyta glowna.
  • #6 2716893
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Oczywiście najpierw warto zbadac czy rzeczywiście jest to problem płyty.

Zakładając jednak że to rzecywiście płytka siadła, nalezy zadać sobie pytanie: do czego potrzebny Ci będzie komputer? Bo nie wiem czy jest sens inwestować w coś bardzo drogiego, dla samego inwestowania.
    Napisz konkretnie do jakich zastosowań planujesz uzywac komputera a coś Ci doradzę. :-)
  • REKLAMA
  • #7 2716924
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Paechu napisał:
    Mi sie wydaje ze masz problem z plyta glowna.

Przecież to samo napisał autor postu :lol: , nie wiem po co obudowę chcesz zmieniać , ale dobra płyta główna to jakieś 25-35 zł , pamięci kup np. 2x128 za 70 zł i będzie tanio a dobrze , chyba że chcesz gnębić usterkę to spróbuj odnaleźć bios do tej płyty i go wgrać , sprawdzić,wymienić ,zmierzyć baterię . pozdr
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #8 2717009
    Logan
    Poziom 30  
    W pierwszej kolejnosci nalezy sprawdzic zachowanie komputera na innym, sprawnym zasilaczu. Oczywiwscie jesli kolege interesuje naprawa tego sprzetu.

Czego kolega spodziewa sie po nowym komputerze ? Ile pieniedzy chce kolega przeznaczyc na nowy sprzet?
  • #9 2717043
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Logan napisał:
    W pierwszej kolejnosci nalezy sprawdzic zachowanie komputera na innym, sprawnym zasilaczu. Oczywiwscie jesli kolege interesuje naprawa tego sprzetu.

Czego kolega spodziewa sie po nowym komputerze ? Ile pieniedzy chce kolega przeznaczyc na nowy sprzet?

Nie wiem czy kolega Logan czyta czy nie ale kolega koledze zadaje dziwne pytanie bo kolega nie chce kupować nowego sprzętu tylko kolega chce naprawić kupując sprawne części zamiast uszkodzonych i go delikatnie rozbudować . pozdrawia kolega ul1002
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #10 2717094
    Logan
    Poziom 30  
    Moim zdaniem nie warto tego rozbudowywac. Stosunek jakosci do ceny jest marny. Lepiej juz kupic nowa plyte +procesor+pamiec i mamy sprzet jak marzenie :)
  • #11 2718054
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Kup na Allegro płytę - jest tego pełno za grosze, np :
    http://www.allegro.pl/item108312936_fujitsu_siemens_z_agp_najtansza_plyta_bx.html
    lub płyta z bonusami :
    http://www.allegro.pl/item108753042_do_piii_600_fdd_vga_dzwiek_agp_200w_atx.html
    A do tego tanie i niezłe pamięci (BX) :
    http://www.allegro.pl/item109486194_pamieci_128mb_100_mhz_bx_faktura_gwarancja_.html
    Poszukaj dalej może Ci coś lepszego wpadnie w oko ? - za takie pieniądze warto reanimować sprzęt.
    Pozdr. :D
  • #12 2718170
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Zobacz na stronę
    http://www.allegro.pl/search.php?string=matsonic&country=1. Duży wybór płyt Matsonic od 49 do 59 zł (bez licytacji, kup teraz). Większość sprzedaje "marcep". Kupiłem niedawno u niego płytę MS8137C, jak nowa i działa doskonale. Płyty mają miesiąc gwarancji, są i do pentium i do AMD. Mogę Ci za grosze odstąpić Durona 900 MHz, bo leży od dwóch lat.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #13 2718188
    bubusjan
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam!
    1/Płyta ta ma problemy z obsługą lepszych kart graficznych (podobno problem z napięciem).
    Daj zwykła kartę na złącze PCI jakas 4MB i sprawdz jak się uruchamia.

2/Ustaw zworkami FSB na 100MHZ to podstawowy warunek aby spełnić warunek 3
    3/Płyta przyjmie każdy procek PII i PIII. U mnie chodziła na PII 400 i PIII 550.

4/Po zastosowaniu przejściówki slot1-370 na płycie elegancko pracował procek Intel Celeron 850/128/100 (są takie prosze sprawdzić)

5/Możesz zastosować pamięci 256MB(masz trzy sloty na pamięci, u mnie chodziło to na 512MB)

6/Myszę możesz podłączyc przez PS/2 jak również masz dwa wejscia USB.

7/Sterowniki do karty dzwiękowej bez problemu w inecie znajdziesz.
    Na allegro procek 400MHz/512kb/100 dostaniesz za około 10 zł.Pamięci będą najdroższe i 256MB to koszt od 60 do 80 zł.Płyta dobrze pracuje ze zwykłą TNT2.
    U mnie pracowała z Matroxem G450 dualhead 32MB
    Pozdrawiam i życzę udanego sprawdzenia płyty.
    Zaletą płyty jet to równiez że jest to płyta AT wiec z obudową i zasilaczem żadnych problemów, czyli obudowa i zasilacz za darmo.
  • #14 2718376
    Gp13
    Poziom 11  
    Podobne objawy ja miałem około miesiąc temu. Bios się nie ładował i nie było żadnych zgłoszeń błędów, czarny ekran, za którymś razem startował w koncu system po którymś tam restarcie.
    U mnie winna karta graficzna była. Nie wiem co i jak z nią było. Wymieniłem i chodzi wszystko ok do tej pory. Więc jak masz gdzieś zapasową, starą lub możliwość załatwienia, zamień i spróbuj wtedy. Może się uda.
    A jak dalej to samo to już płyta zostaje jak wyżej pisali.
  • #15 2718760
    bubusjan
    Poziom 12  
    Witam!
    Kolega Kw48 chyba nie doczytał dokładnie tematu. Modernicacja koputera przy minimum nakładów finansowych i z max wykorzystaniem dotychczasowych podzespołów czyli: procesor, pamiec, grafika, płyta, zasilacz, obudowa.Założyciel tematu ma problem z płytą. Problem ten wynika najprawdopodobnie z zastosowania nieodpowiedniej karty grafiki.Reszta podzespołów jest najprawdopodobnie w porządku. Sugerowanie przejścia na procesory AMD i płyty na AMD niweczy główne założenie przedwsiewzięcia. jest to trywialne wpuszczanie w maliny.
    Radziłbym przemyśleć odpowiedzi na temat.
    Pozdrawiam
  • #16 2718944
    Lukas1
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuje za wszelkie podpowiedzi i trafne sugestie.Rozwiązałem problem-wymieniłem karte graficzną-zastosowałem S3trio 2x/8 i wszystko wróciło do normy.

Dodano po 5 [minuty]:

Moje pytanie dotyczy wejść USB.Nie wiedziałem że ta płyta posiada te wejścia,na płycie glównej nie mogę ich poszukać,czy należy je jakoś wyprowadzić?
  • #17 2719033
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Cytat:
    Jaką płyte główną mi proponujecie( tylko mam pieniążki na płyte i jeszcze obudowe i może Ram).

Zaproponowałem to co uważam za dobre i sprawdzone. Duron 900 jest kilka razy lepszy od celerona 400, a koszt poniżej 100 zł za płytę i procka to są właśnie minimalne nakłady. A z wpuszczaniem w maliny to niech kolega Bubusjan zwróci się do tych, co proponują antyczną płytę za 10 zł.
    Pozdr.
  • #18 2719265
    Gp13
    Poziom 11  
    co do usb. jeśli jest możliwość podłączenia (nie znam tej płyty) to poprzez śledzia. kosztuje on coś koło 10-20 zł. ma 2 porty usb.podłączasz go do płyty głównej do wyjść. Wyjścia mają wygląd 2x5 pinów w rzędzie(w sumie 9, bo jednego brakuje) poszukaj w instrukcji od płyty. Powinny być zaznaczone jako USB lub USB2. Jak jest to podłączyć śledzi, ewentualnie dodatkowo zworke na płycie przestawić.
  • #19 2721677
    bubusjan
    Poziom 12  
    Witam!
    Płyta ta ma wejście na PS/2 oraz dwa USB i IRd.
    To jest specjalna łaczówka oznaczona J2. Sledz orgimalny nosi nazwę "ATX from Card". Jezeli będziesz potrzebował rozpiske jak nalezy podłaczyć mysza i USB daj znac.
    Pozdrawiam
    Zmień procek z celka na jkiś pentium II lub III na slot1. W dobrym układzie PIII 500/512/100 znajdziesz za 20 zł. Do tego troche więcej pamięci i płyta będzie chodziłą. Zamiast grafiki na PCI daj na AGP ale zwykła Riwę TNT lub ATI.

Dodano po 10 [minuty]:

Witam!
    Kolego Kw48 trzeba trochę informacji: płyta to format AT wraz z obudową. Za 100 zł masz 256MB ramu plus procek. Jeżeli proponujesz płytę z prockiem duronem to w tej cenie musisz założycielowi tematu zafundować obudowę wraz z zasilaczem ATX. Policz: obudowa, zasilacz ,płyta, procek duron 900, jezeli to zafundujesz w granicach 100 zł i dodasz pamięc (256MB) to oferta twojw ma sens.
    W przeciwnym razie narażasz kolege na dodoatkowe koszty i kłopot z pozbyciem się elementów niepotrzebnych.
    Pozdrawiam i zycze wnikliwego czytania (tu głównym problemem była płyta i niewłasciwa karta grafiki).

Dodano po 2 [minuty]:

Witam!
    Możesz też próbowac uruchomic Celka na magistrali 100MHz. Na tej płycie miałem celka 333A własnie tak puszczonego. Chodził na orginalnym wiatraczku na 500MHz.
    Pozdrawiam
  • #20 3566256
    Lukas1
    Poziom 11  
    Dzięki.temat zakończony

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy taniej modernizacji komputera z procesorem Intel Celeron-A 400 MHz, 64 MB SDRAM i kartą graficzną NVIDIA GeForce2 GTS. Użytkownik zgłaszał problemy z płytą główną Amptron PII-3726(M)T i kartą graficzną. Zalecano sprawdzenie kondensatorów na płycie, karcie graficznej i zasilaczu (model CWT 200), a także testowanie sprzętu na innym zasilaczu. Wskazywano, że problemem może być płyta główna lub karta graficzna. Ostatecznie rozwiązaniem było zastąpienie karty GeForce2 kartą S3 Trio 2x/8, co przywróciło poprawne działanie systemu. Poradzono także, że płyta obsługuje procesory Pentium II i III na slot1, można zwiększyć pamięć do 256-512 MB SDRAM, a karta graficzna powinna być kompatybilna z napięciami płyty (np. TNT2 lub Matrox G450). Wskazano, że płyta posiada porty USB, które można wyprowadzić na śledziu podłączanym do złącza 2x5 pinów na płycie. Dyskutowano także o opłacalności modernizacji versus zakupie nowej płyty z procesorem i pamięcią, zwracając uwagę na format AT płyty i kompatybilność z obudową i zasilaczem. Podsumowując, najważniejszą wymianą była karta graficzna, a dalsza rozbudowa powinna uwzględniać kompatybilność podzespołów i ograniczenia płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA