logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć nowy kabel sygnałowy w monitorze Winton F 700?

tmka22 10 Cze 2006 20:10 2397 17
  • #1 2717273
    tmka22
    Poziom 11  
    Przerwal mi sie kable sgnalowy, ale niestety gdzies zapodziala mi sie wtyczka, i chce wymienic caly kabel sygnalowy na nowy, niestety niemam pojecia jak to podlaczyc, jaki kabelek do czego. Jakby ktos wiedzial to prosze o pomoc.
  • #2 2717906
    kaczors
    Poziom 11  
    kupic nową wtyczke(ok 2.5 zl), zobaczyc schemat podlaczenia (w instrukcji obslugi powinno byc, a jak nie to w necie) dalej polutowac :)
  • #3 2717980
    bunny_85
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeśli chcesz abym Tobie pomógł to podaj więcej szczegółów dotyczących tego przewodu - czyli ile żył ma cały przewód oraz kolory poszczególnych żył.
  • #4 2718060
    tmka22
    Poziom 11  
    zyl jest 9,
    3 grube :rozowa,szara i jasno niebieska
    reszta:biala, zolta, zielona, brazowa, pomaranczowa, i czarna

Szukalem w necie niestety niemoge znalesc schematu...... Mam jakis kabel od monitora, ale ma on 15 zyl. da sie to jakos skleic?
  • #5 2718073
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Te gróbe to są kable ekranowane mają jeszcze w środku jedną żyłe ;)
  • #6 2718084
    tmka22
    Poziom 11  
    Hm..... rozcialem je i jest tam tylko jedna żyla
    Znalazlem co nieco na forum, ale niestety niewiem jak rozpoznac kabelki zaby moc je poprawnie przylutowac, nawet po rozebraniu obudowy niemoglem znalesc oznaczen......
  • #7 2719720
    bunny_85
    Poziom 12  
    Przewód urwał się przy wtyczce - tak?
    Jeśli tak to żyły są jeszcze połączone z monitorem odpowiednio.
    Proponuję Ci abyś zdjął obudowę i znalazł połączenie przewodu z monitorem. Następnie zdejmij zewnętrzną izolację przewodu w miejscu tego połączenia. Dzięki temu zobaczysz do jakich punktów lutowniczych są przylutowane poszczególne żyły. Sprawdź czy punkty lutownicze nie są w jakiś sposób oznakowane. Gdy nie spostrzeżesz żadnych oznaczeń oznacz odpowiednio punkty lutownicze flamastrem lub cienkopisem (np. numerami), a na czystej kartce napisz listę (np.
    1-różowa, 2-szara, 3-jasnoniebieska, itd.). Takie oznaczenie pozwoli Ci się zorientować, gdzie jakie żyły przylutować.

Pozostaje jeszcze kupno przewodu sygnałowego.
  • #8 2719756
    tmka22
    Poziom 11  
    3 kabelki (te grube) ida do plytki kineskopu, i zakonczone sa wtyczka, reszta przewodow idzie do innej plyty(duzo wiekszej) i tez zakonczone sa wtyczka. Niestety niewiem co mi da oznaczenie kabli, gdyz niewiem i tak ktory kabel przylutowac do jakiego pinu we wtyczce, a oto mi glownie chodzi.
  • #10 2720073
    tmka22
    Poziom 11  
    Znalazlem juz to wczesniej na forum, tylko ze problem jest w tym ze nieiwem ktory kabel jest od czego np. ktory to VSYNC. Jest możliwość jakos to sprawdzic? Niestety po rozebraniu obudowy nieznalazlem zadnych oznaczen......
  • #11 2722120
    bunny_85
    Poziom 12  
    Musisz dowiedzieć się czy wszystkie 9-żyłowe kable sygnałowe mają takie same kolory żył. Jeśli tak to po odpowiednim oznaczeniu jak to napisałem wcześniej problem masz z głowy. Możesz wtedy kupić 9-żyłowy kabel sygnałowy i go podłączyć.

Jeśli chodzi o te dwie wtyczki to według mnie:

wtyczka1 podłączona do kineskopu zawiera w sobie następujące żyły ( Horizontal Sync - poziomy, Vertical Sync - pionowy, Sync GND - masa ). Horizontal Sync jest podłączony do modułu odchylania poziomego, Vertical Sync jest podłączony do modułu odchylania pionowego, a Sync GND stanowi masę.

wtyczka2 podłączona do dużej płyty zawiera w sobie następujące żyły (Red Video, Green Video, Blue Video, Red GND, Green GND, Blue GND)
    Jak można zauważyć żyły oznaczone Video są fazowe, a oznaczone GND
    masowe.
    Przyjrzyj się dokładnie tym 9 żyłom czy na ich izolacji nie ma jakiś oznaczeń.
  • #12 2722638
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Najpierw pytanie - ilu pinowa jest wtyczka na płytce kineskopu ?
    Moim zdaniem właśnie tam idą kable RGB. Natomiast co do wtyczki idącej na płytę główną to zerknij od strony druku - niektórzy producenci właśnie tam opisują poszczególne piny.
  • #13 2725595
    tmka22
    Poziom 11  
    Posiada 6 pinow. Oznaczen niestety niema.
  • #14 2726432
    mietex
    Poziom 25  
    Witam !
    Napisz jakie są scalaki na płycie głównej - może w ten sposób uda się znależć połączenie. Do płytki kineskopu idą te grubsze przewody, odizoluj je dokładnie - powinny mieć dookoła żyły delikatny oplot ekran.
    Żyły tych przewodów idą do 1, 2, 3, a ekrany do 6, 7 i 8 pinów do wtyczki monitorowej, prawdopodobnie pomarańczowy to R, szary to G, niebieski B. Tak samo na płytce kineskopu - żyły to RGB, a ekrany to masy. Do wtyku na płycie głównej wystarczy znaleźć podłączenie impulsów H i V oraz masy.
    Może być np. tak:
  • #15 2727146
    tmka22
    Poziom 11  
    Sorka ze cie poprawiam ale to byl rozowy kabelek nie pomaranczowy ;-). Jest dokladnie jak mowiles, grube żyly maja oplot ekran.
    Mozna wiec powiedziec ze RGB jest juz zalatwione, pozostaje reszta. Z tego co zaobserwowalem po zdjeciu obudowy to jedna z cienkich zyl (pomaranczowa) nigdzie nieidzie. Zostaly wiec 4 zyly, z ktroych jak rozumiem mam wybrac 3 aby dzialalo, czyli jakies 24 kombinacje hehe ;).
    Znalazlem dwa scalaki, nieznam sie zabardzo na tym dlatego napisze co jest na nich napisane : na jednym- F700 LR3 CHKSUM: 548D
    Na drugim -TDA9113 H224V0044M MALTA
  • #16 2727396
    mietex
    Poziom 25  
    Witam !

Teraz na podstawie tego znajdź przejścia od 1 i 2 nóżki scalaka do wtyczki na płycie i dalej do 13 i 14 pinu we wtyczce monitorowej. Jeszcze 5 pin tej wtyczki do masy i powinno być po kłopocie.
    Powodzenia.
  • #17 2727404
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    tmka22 napisał:
    Jest dokladnie jak mowiles, grube żyly maja oplot ekran

A mówiłem ci wcześniej ja jak wymieniałem ostatnio u siebie wtyczke załatwiłem to w godzinke za pomocą miernika. Odciołem uszkodzony odcinek miernikiem zposprawdzałem który kolor do którego pinu w wtyczce i lutowanie. Jedynie miałem problem z uszkodzonym przewodem ale wg wyżej podanej tagelki bardzo szybko odgadłem w który pin wlutować ;)
  • #18 2728569
    tmka22
    Poziom 11  
    bzikk a ja mowilem przeciez ze niemam tej wtyczki od kabla bo gdzies mi sie zapodziala ;-)
    Dzieki mietex za pomoc, zaraz to sprawdze i napisze czy sie udalo.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano problem wymiany przerwanego kabla sygnałowego w monitorze Winton F 700, gdzie brakowało oryginalnej wtyczki. Zalecano zakup nowej wtyczki oraz znalezienie schematu połączeń, najlepiej w instrukcji lub internecie. Kabel sygnałowy posiada 9 żył o różnych kolorach, w tym 3 grube, ekranowane (różowa, szara, jasnoniebieska) oraz 6 cieńszych (biała, żółta, zielona, brązowa, pomarańczowa, czarna). Grube kable to przewody RGB z ekranem, a pozostałe służą do sygnałów synchronizacji i masy. Wtyczka do kineskopu ma 6 pinów i łączy RGB oraz masy, natomiast druga wtyczka do płyty głównej zawiera sygnały synchronizacji poziomej (Horizontal Sync), pionowej (Vertical Sync) oraz masę (Sync GND). Brak oznaczeń na kablach i płytkach wymagał użycia miernika do identyfikacji połączeń. Wskazano na konieczność zdjęcia obudowy monitora i odsłonięcia punktów lutowniczych, aby oznaczyć żyły i ich przyporządkowanie do pinów. Podano link do standardowego schematu wtyczki VGA 15-pin oraz zdjęcia i opisy scalaków TDA9113 i F700 LR3 CHKSUM, które mogą pomóc w identyfikacji sygnałów. Ostatecznie sugerowano, że po odpowiednim oznaczeniu i sprawdzeniu połączeń można kupić nowy kabel 9-żyłowy i go podłączyć, a lutowanie wykonać według oznaczeń i schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA