Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grzałka w piekarniku elektrycznym.

Adam_uS 10 Cze 2006 23:37 5751 8
  • #1 10 Cze 2006 23:37
    Adam_uS
    Poziom 16  

    Niemam doświadczenia jeżeli chodzi o sprzęty AGD. Ostatnio został przywieziony z niemiec piekarnik elektryczny. Sztuka nówka tylko że wiel lat stał nieużywany. Jedyno wado jest to że pobór prądu to 9,4KW! Tego doczytałem sie z tabliczki znamionowej. Czy można w nim wymienić grzałki na jakieś o mniejeszej mocy?

    0 8
  • #2 10 Cze 2006 23:44
    speedxp
    Poziom 10  

    Można wymienić.Tylko problemem jest czy takową dostaniesz no i oczywiście koszta.

    1
  • Pomocny post
    #3 10 Cze 2006 23:56
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 10 Cze 2006 23:58
    Adam_uS
    Poziom 16  

    jeszcze sie nad inno rzeczo zastanawiam. Do tego piekarnika jest jeszcze blat. Ma 4 niewiem jak to nazwać..."elektryczne palniki";]. Może to jest moc i piekarnika i tych "palników". Co o tym myslicie jako specjaliści?

    0
  • Pomocny post
    #5 11 Cze 2006 00:01
    speedxp
    Poziom 10  

    Na tabliczce znamionowej jest podany całkowity pobór prądu.Czyli piekarnika plus palników :)

    0
  • Pomocny post
    #6 11 Cze 2006 00:51
    Ryszard49
    Poziom 33  

    Witam.
    Przeważnie w piekarnikach są montowane trzy elementy grzejne o mocy całkowitej nie przekraczającej 3 kW, pozostała moc jest wykorzystana w płycie grzewczej. Tego typu kuchnie zasilane są z sieci trójfazowej.
    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #7 11 Cze 2006 11:53
    Waldamer
    Poziom 12  

    Miałem kuchenkę elektryczną Elektrolux z piekarnikiem + 4 płytki grzejne prod. szwedzkiej. Na tabliczce znamionowej było również podane 9,5 kW i była to moc jaką kuchenka pobierałaby gdyby zostały włączone wszystkie elementy na raz (co nie przeszkadza, że też wpadłem w panikę po obejrzeniu tej tabliczki). Była też dlatego po tygodniu podłączona do sieci na 380 V. Piekarnik - rewelacja! Pieczenie było zawsze 100 % udane i krótsze od podawanego w przepisach kulinarnych o ok. 1/4 - 1/3 czasu! Płytki (do gotowania) również perfekcja, mimo tego, że kuchenka miała już ze 30 lat jak sprzedałem za grosze. Zwróć uwagę na podłaczenie: 220 V/380 V. Moją można było podłączyć na oba sposoby. Tylko przy 220 V należało nieprzesadzać z ilością odbiorników na raz! Wylatywał bezpiecznik. Po podłączeniu na 380 V wszystkie problemy zniknęły. Życzę przyjemnego użytkowania.
    Acha, moja obecna kuchenka (Amica) z palnikami gazowymi i piekarnikiem elektrycznym (bez grila) ma moc 3,3 kW.

    0
  • #8 11 Cze 2006 14:23
    Adam_uS
    Poziom 16  

    No to mnie uspokoiliście. Ten piekranik można podłączyć na 3 sposoby: 1 faza, 2 fazy i 3 fazy. Głównie będe korzystał z samego piekarnika... Wieczorem podam jeszcze jej model i marke. Dzięki za zainteresowanie.

    Pozdrawiam!
    Adam

    0
  • #9 18 Cze 2006 19:21
    Adam_uS
    Poziom 16  

    Wczoraj odpaliłem piekarnik. Ciasto drożdżowe wyszło super :D. Piekarnik bardzo szybko sie nagrzewa po czym termostat się wyłancza i przez długi czas grzałka nie grzeje. Mam jeszcze piekarnik amica i dłużej sie nagrzewa niż ten. Bezpieczniki nie wywalajo (16A). Dzięki za pomoc!
    Zamykam temat!

    1