logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOSHIBA 1550 - czarny pas na kopii przy różnych ustawieniach ekspozycji

jarek1 11 Cze 2006 17:03 1215 7
REKLAMA
  • #1 2719732
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Mam problem z tą maszyną taki że podczas kopiowanie na kopii jest czarny pas szer ok 2 cm lustra wyczyszczone na błusk kilka razy , jak zrobie powiększenie ekspozycji to pasek znika a jak robie pomniejszenie to pasek staje się większy . Wywnioskowałem z tego że jest gdzies wina w części skanującej , bęben i wywoływaczka będą ok. Tylko mi już brakuje pomysłu co jeszcze może byc .

Moderowany przez kosmita:

Zmienilem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2006-06-11 o godzinie: 20:29

• REKLAMA
  • #2 2719900
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    A może skan tych kopii będzie pomocny? Zrób 2 skany - normalny i pomniejszony, gdzie jest ten większy pas. Oglądnij dokładnie wszystkie lustra(to nad bębnem też), obiektyw, skaner, lampki wstępnego..., a było to wcześniej czy po konserwacji - 100% optyka.

Może banalne, ale czy na rozjaśnionym obrazie też tak jest?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2719939
    jarek1
    Poziom 27  
    na rozjaśnionych kopiach pasek też się rozjaśnia ile jest tych lusterek bo z prawej strony za soczewką znalazłem tylko dwa. Pasek na kopii jest w części tylnej części . Z moich oglądzin obraz przez soczewkę jest obracany o 180 stopni wię musi być coś na lusterka \ch bliżej pulpitu sterującego . Jeśli się mylę to prosze mnie poprawić
  • REKLAMA
  • #4 2720017
    maciej79
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam,
    jesli ten pasek pojawia sie podczas zmniejszania, ijest odwrotnie proporcjonalny do wartosci zoom-u to sprawdz lampki kasowania nad bebnem. Przy pomniejszeniu powinny kasowac obszar ktorego nie obsluguje skaner.
    Powodzenia.

Pozdrawiam M.
  • REKLAMA
  • #5 2720042
    jarek1
    Poziom 27  
    maciej 79 nie rozumie za bardzo tego co napisałes musze to trochę przetrawić na spokojnie , aje jest tak jak pomniejszę kopie 2 krotnie to pasek jest szeroki prawie na pół kopii a jak powiększę kopię to pasek znika myślałem że nie ma to nic wspólnego z lampkami bębna . tak apropo świecą wszystkie już to sprawdzałem . Co jeszcze zauwaźyłem jak pare razy porobiłem powiększ pomniejsz to usterka zniknęła ale po wyłączeniu z prądu i ponownym załączeniu jest to samo i już nie znika
  • #6 2720084
    maciej79
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Hmm.
    podczas zmniejszania lampki kasowania kasuja obraz poza obszarem ktory jest zadrukowany wiec podczas kopiowania powinny swiecic tylko te lampki ktore przypadaja na obszar bebna ktory nie jest wykorzystywany.Rzebysmy sie dobrze rozumieli chodzi mi o lampki ktore mamy przy elektrodzie ladujacej.
  • #7 2720677
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    przy pokrywie optyki jest taki maskujacy pasek czarny czasami sie luzuje i zakrywa czesc swiatla co wywoluje taki efekt jak opisales
  • #8 2722941
    paryss
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Zgadzam sie z kolega nyksem miałem takie przypadki ze w nowej maszynie po zrobieniu 5k kopii pasek spadał i przyklejał sie ladnie do obudowy luster za obiektywem, sciagnij pokrywe z obiektywu i zobacz czy tam sie nie zaplatal :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Toshiba 1550, na której podczas kopiowania pojawia się czarny pas o szerokości około 2 cm na kopii. Pas ten zmienia się w zależności od ustawień ekspozycji – przy powiększeniu znika, a przy pomniejszeniu staje się szerszy. Podejrzewa się usterkę w części skanującej, gdyż bęben i wywoływaczka są sprawne. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak zabrudzone lub uszkodzone lustra (w tym lustra za obiektywem), obiektyw, lampki kasowania nad bębnem oraz elementy optyczne. Zwrócono uwagę na lampki kasowania przy elektrodzie ładującej, które podczas pomniejszania powinny kasować obszar poza wykorzystywanym bębnem. Sugerowano również sprawdzenie maskującego paska przy pokrywie optyki, który może się luzować i zasłaniać część światła, powodując opisany efekt. W jednym z przypadków pasek ten po kilku tysiącach kopii odklejał się i przyklejał do obudowy luster za obiektywem, co również powodowało pojawienie się czarnego pasa na kopii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA