logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron D-351 vs Sempron 3000+ – wybór płyty głównej z AGP lub PCI-E, zintegrowana grafika

Nieztejbajki 11 Cze 2006 22:01 1242 7
REKLAMA
  • #1 2720717
    Nieztejbajki
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    witam,

chce kupic nowy komputer, ma to byc sprzet do domu, czyli muzyka, filmy, gry itp. Jednoczesnie nie jestem zwolennikiem pakowania kasy w komputer. Dlatego mysle o kupnie celerona d-351 (3,2 g) za 285 PLN, 512 mb ram i jakas plyte. Nie wiem tylko jaka. Co myslicie o czyms takim http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=706 ? konkretnie model rc410m-fi. Przeczytalem ze ten chipset nie jest za dobry do grania, a wrecz sie do niego nie nadaje. myslalem o tym bo ma zintegrowana grafike wiec na poczatek by bylo bo naraz wszystkiego nie kupie, a ta co mam (gf4mx) juz sie troche nie nadaje. Czy moze kupic cos z agp i na razie na tej jechac? Co tym sadzicie?

Pomozcie dokonac wyboru, bo zwiedzilem wiele forow a na kazdym jest to samo, bija sie za amd to taki a intel to taki a nie biora pod uwage cen.
    Porownywalna cene ma semprob 3000+ (325 PLN), co lepiej wybrac?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2720770
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    ja bym wybral na am2, ale to nie ta polka cenowa.
    zeby nie bylo ze ot
    rozejrzyj sie raczej za zyms na 939, lepiej, stabilniej, mozliwosci rozbudowy wieksze
  • REKLAMA
  • #3 2720840
    Nieztejbajki
    Poziom 15  
    no ten sempron jest na am2 wlasnie wersja box 64bit itd, tylko czy to nie jest czasem mniej wydajne od tego celka? w jakim sensie wieksze mozliwosci rozbudowy?
  • REKLAMA
  • #4 2720848
    p4v3u
    Poziom 27  
    am2 wspolpracuje z ddr2
    mozesz wymieniac sempr-ath
    dziala, czego o intelach w niektorych przyp nie mozna powiedziec, poza tym jest duuuuzo nowsze
  • REKLAMA
  • #5 2723075
    Nieztejbajki
    Poziom 15  
    ta plyta ktora podalem w linku tez wspolpracuje z ddr2 mimo ze jest pod intela, celerona tez moge wymieniac z pentium 4(ale ani athlon ani p4 nie wchodzi w gre bo po prostu nie mam na to kasy)
    ostatniego zdania nie rozumiem, przeciez jezeli chodzi to chodzi, nowsze? czy ja wiem, socket nowszy ale nie procesor.

Moze inaczej zadam pytanie, co jest wydajniejsze ten celeron czy sempron? macie moze jakies zestawienie tych prockow? bo ja szukalem ale nie znalazlem nic ciekawego.
  • #6 2723103
    p4v3u
    Poziom 27  
    stare celeroiny nie zawsze wspolpracowaly ze wszystkim.
    nie wiem jak to jest teraz.
    jednak, jestem przekonany ze sempr jest wydajniejszy.
  • #7 2729186
    Nieztejbajki
    Poziom 15  
    dobra zdecydowalem sie na athlona 64 tylko nie wiem czy wziasc athlona 64 3000+ na 939 czy na am2. roznica w cenie jest rzedu 20 zlotych. co o tym myslicie, czytalem wiele pozytywnych opinii na temat a64 na 939 venice, ale jakas nie moge nic znalezc o tym drugim.
  • #8 2729214
    p4v3u
    Poziom 27  
    am2 jest znacznie nowszy i wspolpracuje poprawnie z ddr2
    ed.
    nie zastanawial bym sie czy 939 czy am2 skladajac teraz pcta
    poza tym am2 jest najbardziej dopracowana platforma w historii amd

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru płyty głównej i procesora do komputera domowego z ograniczonym budżetem, przeznaczonego do multimediów i gier. Rozważane są dwa procesory: Intel Celeron D-351 (3,2 GHz) oraz AMD Sempron 3000+. Celeron D-351 współpracuje z płytą MSI RC410M-FI opartą na chipsecie Intel RC410, która posiada zintegrowaną grafikę, jednak chipset ten jest krytykowany za słabą wydajność w grach. Alternatywą jest zakup płyty z gniazdem AGP i wykorzystanie starszej karty graficznej (np. GeForce4 MX) na start. Wskazano, że Sempron 3000+ jest procesorem na platformę AM2, obsługującą pamięć DDR2, co zapewnia lepsze możliwości rozbudowy i nowszą technologię w porównaniu do starszych platform Intela. Sempron jest również uważany za wydajniejszy od Celerona D-351. W dalszej części dyskusji pojawiła się decyzja o wyborze Athlona 64 3000+ z gniazdem 939 lub AM2, gdzie platforma AM2 jest rekomendowana jako nowsza, bardziej dopracowana i kompatybilna z DDR2. Podsumowując, dla budżetowego komputera domowego lepszym wyborem jest procesor AMD Sempron lub Athlon 64 na platformie AM2 ze względu na wydajność, nowoczesność i możliwości rozbudowy, natomiast płyta z chipsetem Intel RC410 zintegrowaną grafiką może być rozwiązaniem tymczasowym, ale nieoptymalnym do gier.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA