logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVI - brak obrazu w Best Player i All Player, dźwięk działa, VLC bez problemu

sigman 12 Cze 2006 12:25 1910 7
REKLAMA
  • #1 2721925
    sigman
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Mam problem z filmami avi. Od kilku dni zamiast obrazu w filmach jest tylko czerń. Dźwięk jest. Dotyczy to best playera i all playera. W VCL jest ok. Uwaga: To nie jest kwestia kodeków, bo nie zmieniałem ich ani nie usuwałem, a jeszcze kilka dni temu chodziły mi wszystkie filmy. Teraz żaden. Mogę sobie tylko posłuchać. No i otwieranie trwa dłużej niż zwykle.
    Usunąłem wszystkie programy, które zainstalowałem w ostatnim czasie. Czy to może być jakiś wirus? Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 2721951
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Sprawdź w Managerze urządzeń Kontrolery dźwięku, wide i gier-->Kodery-dekodery wideo i właściwości poszczególnych z kodeków czy są powłączane.
  • REKLAMA
  • #3 2721962
    sigman
    Poziom 16  
    Wszystkie są włączone i funkcjonują prawidłowo. Kodeki są takie same, jak wtedy kiedy filmy działały. No i VCL player odtwarza obraz. Inne nie.

Dodano po 13 [minuty]:

Zauważyłem też, że w chwili otwierania filmu Best Playerem coś łączy się z internetem (pokazuje mi to ikonka Zone Alarm w tray'u)
  • REKLAMA
  • #4 2722093
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Mnie się kiedyś coś takieg przytrafiło się z Winampem i o ile pamietam to pomogło przeinstalowanie kodeków (tez niby działały w niektórych programach i niby wszystko było ok, a w Winampie zima)
  • #5 2722131
    Extasy
    Poziom 10  
    Próbowałeś skorzystać z LiveUpdate w allplayer?
  • #6 2722152
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    VLC ma własne kodeki dlatego odtwarza wszystkie filmy.
    Ściągnij sobie Graphedit i otwórz nim niedziałający film (file->render media file), zobaczysz jakie dokładnie kodeki się podłączają. Najlepiej wklej screena z programu, to się zobaczy co jest nie tak.[/url]
  • REKLAMA
  • #7 2722194
    michał pytel
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    ewentualnie zainstaluj sobie ffdshow, czy cos takiego
  • #8 2722375
    sigman
    Poziom 16  
    Przedstawiam sytuację: Przeinstalowałem wszystkie kodeki, które miałem i dalej jest to samo! Używam ffdshow i ac3filter.
    Powtarzam: Używam tych samych kodeków, co tydzień temu, miesiąc temu i rok temu i zawsze chodziły mi wszystkie filmy. Nic z nimi nie robiłem i nagle nie ma obrazu we wszystkich filmach.
    Chodzi mi o to, aby filmy chodziły w best palyerze.

Dodano po 35 [minuty]:

Wiecie co... Problem rozwiązany! I nikt nigdy by się nie spodziewał, co pomogło. Otóż sposobem na niedziałające filmy była jakże niezawodna w takich sprawach ponowna instalacja systemu Windows!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku obrazu w plikach AVI podczas odtwarzania w programach Best Player i All Player, mimo że dźwięk działał poprawnie. VLC odtwarzał filmy bez problemu, co wskazywało na różnice w obsłudze kodeków. Kodeki były niezmienione i włączone, a problem pojawił się nagle. Podejrzenia padły na możliwy wirus lub konflikt oprogramowania. Zalecano sprawdzenie kodeków w Menedżerze urządzeń, użycie narzędzia Graphedit do analizy podłączanych kodeków oraz reinstalację kodeków, w tym ffdshow i ac3filter. Próby reinstalacji kodeków nie rozwiązały problemu. Ostatecznie problem został rozwiązany przez ponowną instalację systemu Windows, co przywróciło prawidłowe działanie obrazu w Best Playerze i All Playerze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA