logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciekawe projekty dla robota 20x15 cm z ATtiny2313, L293D, MAX232 i RS232

treker 12 Cze 2006 12:45 2017 5
  • #1 2721965
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    witam!
    Robie robocika takiego 20 na 15 cm i mam problem.
    Używam bascoma'a attiny2313 L293D i MAX232
    Macie pomysły na jakis ciekawy program dla tego bota no bo taki co jeździ i omija przedszkody to juz mi sie znudził. Chciałem jakoś ciekawie wykozystać rs232 macie jakieś pomysł na np jakąś komunikacje itd. Niechodzi mi o rozwiązania programowe tylko o pomysły:/
  • #2 2722003
    adammruk
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Np. żeby przejechaną trasę zapisał do swojej pamięci a potem przez RS przesłał ją w postaci graficznej(Czyli jako jakaś linia ciągła) i ewentualnie przekazał jeszcze(też przez RS) info o zużytej energii, odległości, czasu itp:)
  • #3 2722016
    treker
    Poziom 25  
    myślałem o czymśpodobnym ale nie wiem jak zrobić zużycie energi ado przejaechanej trsy i położenia to enkodery trzeba a tego nie chce. Chciałbym czas ale nie wiem jak by to programowo wyglądało by:/
  • #4 2723009
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Zrob tak, by zapisal trajektorie ruchu i umial ja potem odtworzyc, tzn. aby np. poczatkowo przejechal jakis labirynt omijajac sciany, a potem po usunieciu labirytu zeby mogl przejechac dokladnie ta sama trasa.

Albo zrob cos w stylu szachownicy i "kaz" swojemu robocikowi poruszac sie po niej ruchem skoczka szachowego, tak by kazde pole odwiedzil tylko raz.

Albo doczep mu jakis pisak i zrob tak by po wpisaniu litery z klawiatury mogl wypisac ja na kartce papieru polozonej na ziemi.
    Albo jeszcze cale napisy zeby mogl robic. Cos takiego w stylu plotera.

Tylko w tych rozwiazaniach robocik musialby byc na stale podpiety kabelkiem do komputera.
  • #5 2723144
    treker
    Poziom 25  
    tak kabel z kompem mam na stałe 10 metrowy;) dobre pomysły. popróbuje i za jakiś tydzień powiem co wyszło bo czekam na nową płytkę;)
  • #6 2911449
    robie I-do01 i to mi nie
    Poziom 1  
    Naprzykład :
    -kamera CMOS
    -płytka do rozpoznawania lokalizacji źródeł dźwięku
    -trosze więszy robocik ;) nowa obudowa
    -uszka
    -i korpus
    wystarczy ?

Dodano po 1 [minuty]:

oj zapomniałem