logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat do radzieckiego telewizora Славутич Ц280 - brakujący scalak

Muerte 11 Cze 2003 18:36 3490 10
REKLAMA
  • #1 245735
    Muerte
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Hej wiecie co ma ktos moze schemacik bodajrze ruskiego telewizora ktory zwie sie "C???? ????? ?280?" bynajmniej tojest napisane na klapce z przodu bo brakuje mi w nim scalaka i nie wiem co wlozyc. To jest kolorowy telewizor jeden z pierwszych tego typu jeszcze w drewnianej skrzyni. Jak by ktos mial to bylbym wdzieczny za przeslanie schematu na elektrode badz tez do mnie na skrzynke - kgrzegor(_at_)interia.pl. Z gory wielkie dzieki
  • REKLAMA
  • #2 245744
    Muerte
    Poziom 12  
    Hej wpisalem przed chwila nazwe rozyjska ale najwyrazniej moja przegladarka nie obsługuje rosyjskich znaczków wiec fonetycznie po polsku
    i jest to "Sarko c280d" znaczy sie polskimi znaczkami rosyjska nawe:)
  • REKLAMA
  • #3 245774
    packetm
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Tu na pewno znajdziesz jakiś podobny:
    http://www.edua.org.ua/cx/tv.htm
    ten tv to sadko 280D
    schemat bardzo podobny do telewizorów z oznaczeniami 280,282 np. czajka elektron
  • #4 246341
    Muerte
    Poziom 12  
    wielkie dzieki
  • REKLAMA
  • #5 246487
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Pracowałem 5 lat przy serwisie tego typu telewizorów.
    Jeśli będziesz miał problemy z czymś to napisz, jest parę sposobów.
    Uważaj! Niektóre tory sygnałowe, luminancji i chrominancji były robione na scalakach typu MCA, niektóre na dużych kościach typu KX....
    Którego scalalka Ci brakuje (na jakiej płytce)?
    Generalnie są to miłe telewizory do naprawy pod jednym warunkiem: nie stosujesz zamienników, tylko oryginlne części
    Powadzenia
  • #6 247401
    Muerte
    Poziom 12  
    Wielkie dzieki!
    Wiec scalak którego mi grakuje to zapewne końcówka mocy bo znajduje sie na plytce do której podłaczony jest głośnik poprzedni własciciel sobie wymontował:) Ale głowy bym nie dał bo mam go w domu i dawno go nie widziałem a zbliżaja sie wakacje i bym go sobie zrobił
    A mam z nim jeszcze jeden problem. Topi sie potencjometr jeden z tych dwóch dużych drutowych jest na płytce pionowej tej z tyłu po prawej stronie patrząc od tyłu. Co mogłoby byc przyczyna tego bo kineskop bodajrze świeci.
    Masz może schemat tego cacka?
  • #7 247776
    darmir1
    Poziom 20  
    Jeśli chodzi o scalalaka mocy (przy na płytce przy głośniku) to na pewno podchodzi polski UL 148... bodajże1481 - nie pamiętam dokładnie - anie mam pod ręką schematu. W każdym razie scalak ten ma wyprowadzenia naby przykręcić go do radiatora. Jeśli wytrzymasz cierpliwie do poniedziałku dam Ci dokładne dane.
    Schemat mam, ale tylko w formie wydrukowanej.
    Jeśli jesteś zainteresowany prześlę Ci go pocztą podaj adres na mój prywatny mail.
    Jeśli pali się potencjometr drutowy w module A7 (ten z powielaczem) to jest to przesuw poziomy to obok masz takie dwie małe diody - sprawdż je WYLUTOWANE!!
    Pozdrawiam D
  • #8 247846
    darmir1
    Poziom 20  
    Schemat w postaci elektronicznej znajdziesz tutaj
    www.kruso.narod.ru/shema.htm
  • REKLAMA
  • #9 247856
    Muerte
    Poziom 12  
    Czesc wielkie dzieki taki scalak chyba nawet u mnie gdzies lezy:)
    A co do potencjometru to nie jestem teraz w stanie tego sprawdzic bo telewizor mam w domu gdzie bede dopiero za dwa tygodnie no i oczywiscie nie mam tam tez netu. Ale jak by co to bym sie udal jeszcze do kafejki.
    Mam schemat polecony mi przez kolege na elektrodzie od Czajki c280d czy to jest ten sam schemat? Bo jak by byl ten sam to sprawa bylaby rozwiazana bo nie chce cie naciagac na poczte.

Dolaczam schemacik Czajki c280d on jest w formacie djvu.
    Nie wiem czy masz plugin w przegladarce do tego formatu wiec przesylam ci link do pluginu
    http://www.cconline.com.pl:81/czytelnia/djvu/DjVuWebBrowserPlugin.exe
  • #10 248069
    darmir1
    Poziom 20  
    Powinno to być to. Tak naprawdę to nie ma znaczenia czy to nazywa się Czajka, Rubin Elektron, Sadko, Sapfir, Foton, Rekord czy inna cholera, ważne tak naprawdę są numery np. 280, 282, 382, 383 etc.
    Pierwszy numer oznacza wielkość kineskopu (telewizory z tej serii zaczynające się na 2 mają kineskop 24 calowy, te na 3 to 20 calowy tu podchodzi polska bańka 20 calowa np. od Heliosa TC400).
    Na schemacie będziesz mógł mieć (ale niekoniecznie) w zależności od wersji 2 lub 3 rodzaje modułów odchylania, 2 rodzaje torów luminancji i chrominancji etc. Ale skoro masz druciaka do przesuwu poziomego, to powinna to być najstarsza wersja płyty czyli np. do modelu 280
    W późniejszych modelach przesuw ustawiano za pomocą potencjometru na płytce synchro (faza).
    UWAGA! Pojawiły się efemerydy tych telewizorów na kineskopie typu delta. Przeważnie ich oznaczenia to 275, 278, ale nie zawsze. Sygnałówka ta sama, odcylanie, prawie, prawie, tyle że dołożono rozbudowany moduł korekcji i zbieżność.
    Mam nadzieję iż na takiego nie trafisz...
    Bo wtedy daj na mszę...
  • #11 248285
    Muerte
    Poziom 12  
    Jeszcze raz wielkie dzieki. Mam nadzieje ze taki amator jak ja da sobie z tym rade:) Heh moze bede musial dac na msze:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu elektrycznego radzieckiego kolorowego telewizora z serii oznaczonej jako "Славутич Ц280" lub fonetycznie "Sarko c280d". Użytkownik potrzebuje informacji o brakującym scalaku, prawdopodobnie końcówce mocy umieszczonej na płytce przy głośniku. Wskazano, że odpowiednikiem może być polski układ UL148x (np. UL1481), który wymaga montażu na radiatorze. Schematy podobnych modeli, takich jak Czajka 280D, Sadko 280D, Rubin Elektron, Sapfir, Foton czy Rekord, są zbliżone i dostępne w formie elektronicznej (np. na stronach edua.org.ua oraz kruso.narod.ru). Telewizory te mają różne wersje modułów odchylania i torów luminancji/chrominancji, a starsze modele wykorzystują drutowe potencjometry do regulacji przesuwu poziomego. Problem z topiącym się potencjometrem może być związany z uszkodzonymi diodami w module A7 (powielacz sygnału). Zaleca się stosowanie oryginalnych części zamiast zamienników. Wskazano również, że modele z serii 280 mają kineskop 24-calowy, a nowsze odmiany mogą mieć rozbudowane moduły korekcji i zbieżności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA