logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Palmtop. Czy można na nim przeglądać schematy w PDF?

flashh 13 Cze 2006 10:10 2095 11
REKLAMA
  • #1 2724665
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Mam pytanko. Czy na palmtopach można przeglądać schematy w PDF .
    A właściwie to jakie formaty graficzne można mieć zainstalowane i czy jest to narzędzie pomocne dla elektronika.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2724840
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2248
    Pliki PDF będziesz mógł oglądać jak i wiele innych formatów garaficznych, audio oraz filmiki - jest media player ;-) nie spotkałem programów na PDA przydatnych dla elektronika ale może coś jest ;-) więcej na te tematy Znajdziesz na http://www.pdaclub.pl/
  • #3 2724865
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Mam palmtopa i faktycznie schematy można przeglądać.
    Dużą zaletą tego urządzenia jest szybki start - klik i jest :) a nie czekanie pół godziny na system.
    Myslę, że najlepszym rozwiązaniem jest palmtop z kartą sieciową - ma wtedy możliwość opdalenia sesji terminalowej (zdalny pulpit) i podłączenia się do normalnego PCta. No i uruchamiasz każdy praktycznie program jaki masz zainstalowany ;)
    Wada: niska rozdzielczość, nie jest to najwygodniejsze niestety.
  • REKLAMA
  • #4 2735688
    flashh
    Poziom 25  
    Chciałbym wrócić do tematu , otóż kupiłem taki troszkę wiekowy iPAQ3630 , on ma mi tylko służyć do schematów to może taki wystarczy.
    Ale mam problem , po załączeniu wyświetla mi tak:
    ALIGN SCREEN
    tap the target firmly and accurately at each location on the screen.
    the target will continue to move untill the screen is aligned

coś z ustawieniami ostrości , ale on na nic mi nie reaguje , tzn. nie wiem jak dalej wejść.
    Dodam że nie miałem z takimi rzeczami doczynienia więc prosze o wyrozumiałość.
    Pozdrawiam
  • #6 2735743
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Rysikiem pokazujesz punkty na ekranie w celu kalibracji ekranu dotykowego.

Moderowany przez jankolo:

Fragment postu nie związany merytorycznie z tematem usunąłem

• REKLAMA
  • #7 2735930
    flashh
    Poziom 25  
    Wielkie dzięki , oczywiście miałeś racje.
    Chyba złapałem o co chodzi w tym poruszaniu się
    Może znasz miejsce gdzie mogę poczytać o uruchamianiu tego systemu mobilnego?
    No i oczywiście chciałbym zmienić na język polski bo chyba jest język polski?
    Czy jest potrzebna instalacja systemu od podstaw aby uzyskać język polski czy jest jakaś nakładka?
    Sory za takie bombardowanie pytaniami.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2737333
    Wicked
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    http://www.pdaclub.pl/faq/
    http://www.pdaclub.pl/info.php?id=7289
    Co do polskiego systemu są polskie nakładki, ogólnie niepolecane ze względu na zajmowaną pamięć i powodowanie niestabilności systemu (ja polską nakładkę używałem dawno i nie stwierdziłem zbytnich niestabilności, odinstalowałem ze zględu na pamięć). W zasadzie nie ma czegoś takiego jak uruchamianie systemu mobilnego, po prostu naciskasz włącznik i działa. Pamiętaj o tym, że palmtop pobiera energię nawet jak jest wyłączony (pomijam te z systemem WM 5.0, bo flashh takowego nie posiada), więc pamiętaj o regularnym ładowaniu bo możesz się pożegnać z danymi w ramie jak rozładujesz pamięć. Poza tym zachęcam do czytania, czytania i jeszcze raz czytania forum pdaclubu. Pamiętaj : najpierw czytać, później zadawać pytania;).

P.S. m_wójcik, to Maciej Wójcik - moderator pdaclubu?
  • #9 2739512
    flashh
    Poziom 25  
    Poczytałem troszke i teraz mam dopiero kocioł w głowie.
    W jaki sposób można zrobić wejście USB na tym modelu?
    pozdrawiam
  • #10 2739531
    Wicked
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    flashh napisał:

W jaki sposób można zrobić wejście USB na tym modelu?

co to znaczy zrobić wejście usb? Jeśli chodzi ci o podłączenie palmtopa do komputera przez usb, to wystarczy kupić kabel odpowiedni dla tego modelu.
  • #11 2739579
    flashh
    Poziom 25  
    Jesteś pewny , i owszem znalazłem pełno kabli ale wszędzie pisze -za wyjątkiem modelu 3630 który ponoć nie ma standardowego złącza HP.
    Dlatego pytam jaki ten kabel ma być i gdzie go kupić.
    Pozdrawiam
    sory , chyba znalazłem , faktycznie jest inny ale dostępny.
  • #12 2745524
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Wicked napisał:
    http://www.pdaclub.pl/faq/

P.S. m_wójcik, to Maciej Wójcik - moderator pdaclubu?

Niestety nie, zbieżność nazwiska przypadkowa :D

Co do podłaczenia palmtopa, to sprawdź czy ma IrDę - może zamiast USB będziesz mógł użyć tego złącza (podczerwień). Niestety, wiąże się to z dosyć poważną wadą - prędkość jest ograniczona do 115200 b/s przy IrDzie podłączanej standardowo do portu szeregowego w PC albo do 4Mb/s w laptopie (tzw Fast Irda).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Palmtopy umożliwiają przeglądanie plików PDF oraz innych formatów graficznych, audio i wideo dzięki wbudowanym odtwarzaczom multimedialnym. Urządzenia te cechuje szybki start systemu, co jest zaletą w pracy elektronika. Najlepszym rozwiązaniem jest palmtop z kartą sieciową, pozwalający na zdalne połączenie z komputerem PC i uruchamianie na nim dowolnych programów. Wadą jest jednak niska rozdzielczość ekranu, co utrudnia wygodne przeglądanie schematów. Model iPAQ 3630 wymaga kalibracji ekranu dotykowego za pomocą rysika, a system operacyjny można uruchomić bez instalacji od podstaw. Dostępne są polskie nakładki językowe, jednak mogą one zajmować pamięć i powodować niestabilność systemu. Palmtopy pobierają energię nawet po wyłączeniu, co wymaga regularnego ładowania, aby nie utracić danych. Model iPAQ 3630 posiada niestandardowe złącze USB, do którego potrzebny jest specjalny kabel, a alternatywnie można użyć łącza podczerwieni IrDA, choć z ograniczoną prędkością transmisji. W dyskusji polecano serwis http://www.pdaclub.pl jako źródło informacji i wsparcia dotyczącego palmtopów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA