logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

t610 po wymianie joysticka nie działa klawiatura i joy

speedos 13 Cze 2006 18:34 2160 8
REKLAMA
  • #1 2725974
    speedos
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    witam jak w temacie wymieniłem joya na nowego wszystko było oki zlozylem go dla proby wlaczylem pochodzil godzinke i przestala dzilac klawiatura i joy. ale jak polezy z 20min wylaczony to wraca wszystko do normy chwila zabawy i to samo. Prosze o pomoc.Pozdrawiam

Dodano po 10 [minuty]:

wylutowałem joya chcac sprawdzic czy to jego wina i klawiatura sie odblokowala ale nie dzialaja klawisze 456 i klawisz "wiecej"
  • REKLAMA
  • #2 2728575
    dudi-7
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    posprawdzaj połaczenia wg tego repaira.
    Załączniki:
    • t610 po wymianie joysticka nie działa klawiatura i joy t610-630akey.jpg (159.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2743840
    speedos
    Poziom 12  
    z gory wielkie dzieki za schemacik, wedlug niego jest wszystko ok tylko niewiem jak jest z przejsciem do bga.
    skoro jest ok to male pytanko czy te klawisz (4,5,6,wiecej) nie dzialaja teraz bo nie ma joya???
    szkoda mi wlutowac kolejnego joya jak to nie nic nie pomoze. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2746137
    dudi-7
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Bez joya tez powinno działać.Spróbuj podmienic płytke klawiatury.bo prawdopodobnie ja masz uszkodzoną.
  • REKLAMA
  • #5 2780775
    speedos
    Poziom 12  
    witam ponownie nie bylo mnie jakiś czas ale wróciłem i problem z tym erykiem pozostał, ale zrobiłem tak wymieniłem element który jest zaznaczony na zdjeciu bez wlutowywania joja sprawdziłem czy działa i działało do momentu wlutowania joja i zrobiłem chyba błąd bo wlutowałem ten sam co wcześniej.samo mowi za siebie ze te joye z allegro nadaja sie na masło bo prawdopodobmie robia spiecia. a czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy ten joy i inne dzialaja prawidlowo bez wlutowania na plyte??t610 po wymianie joysticka nie działa klawiatura i joy
  • REKLAMA
  • #6 2781193
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    @speedos, nie ma jak psrawidzić, czy dżoj jest dobry, czy nie. Osobiście sam kupuję dzoje z allegro, i każdy działał bez problemu. Wlutuj innego i dowiesz się, czy wina po stronie dzoja :)
  • #7 2783025
    zbig44
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sposób na sprawdzenie jest i to bardzo prosty!!!!
    Każde przesunięcie joya w dowolnym kierunku powoduje "zwarcie" skrajnych pinów joya. Nie pamiętam tylko jak było "Zatwierdzenie" wciśnięcie joya. Ale czyba środkowy prawy zwierany jest do masy.t610 po wymianie joysticka nie działa klawiatura i joy
  • #8 3088022
    speedos
    Poziom 12  
    najlepsze rozwiązanie to kupić joysticka takiego jak na zdjeciu 100% oryginalny koszt 10zł
  • #9 3093550
    speedos
    Poziom 12  
    jeszcze lepszy przykład oryginalnego joya

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie joysticka w telefonie Sony Ericsson T610 klawiatura oraz joystick przestają działać po około godzinie użytkowania, jednak po wyłączeniu urządzenia na około 20 minut funkcjonalność wraca. Problem dotyczy szczególnie klawiszy 4, 5, 6 oraz "więcej". Sprawdzenie połączeń według schematu nie wykazało błędów, a brak działania klawiszy występuje również po odlutowaniu joysticka. Sugerowano wymianę płytki klawiatury jako potencjalnie uszkodzonego elementu. Próby użycia joysticków z Allegro wskazują na ich niską jakość i możliwe zwarcia powodujące awarię. Test działania joysticka można wykonać mierząc zwarcia między pinami podczas przesuwania joysticka w różnych kierunkach oraz przy wciskaniu przycisku. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup oryginalnego joysticka dedykowanego do modelu T610, co potwierdzają zdjęcia oryginalnych części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA