logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SONY TRINITRON KV-X2531K - Cichy i zniekształcony dźwięk po włączeniu

the_d 17 Cze 2006 14:25 1325 2
REKLAMA
  • #1 2736858
    the_d
    Poziom 10  
    TV jak w temacie ma juz pare ladnych lat, pewnie prawie tyle co ja ale mniejsza o to.
    Od jakiegos czasu jest problem z fonia. Po wlaczeniu nie ma dzwieku - tzn jest ale bardzo bardzo cicho ze jak sie podglosi na max to ledwo co slychac, a poza tym dziwek jest mocno znieksztalcony. Po jakims czasie jak TV sie 'nagrzeje' dziwek sie pojawia, znowu znika, tak pare razy i pojakims czasie juz jest normalnie tyle ze jak juz wspomnialem ze znieksztalcony.
    Ostatnio wogole sie sfajczyl bo nawet po 'wygrzaniu sie' caly czas sie zmienia raz glosno raz go przycisza i wogole nie da sie ogladac wiec zajrzalem do srodka i po oto do czego doszedlem:

Fragment schematu - zeby bylo wiadomo o czym mowie ~700kb

Na niebiesko zaznaczone wzmacniacze koncowe kanalu lewgo i prawego.
    Poniewaz oba siadaja jednoczesnie wiec na logike musi sie cos dziac przed nimi.
    Po dluzszej analizie wywalilem rezystor R074 ( zaznaczony na czerwono) myslac ze jest to uklad odpowiedzilany za wyciszenie glosu (MUTE) ktory powoduje zwarcie wejsc sygnalowych wzm TDA2050 do masy.
    Strzal sie okazal trafiony ale nie do konca. Bo dzwiek sie znaczaco poprawil ale nadal byl znieksztalcony i nie dzialal tak jak powinien. A zeby bylo smieszniej funkcja MUTE caly czas dziala mimo iz R074 jest wylutowany. Nie mam pojecia po co w takim razie jest ten uklad bo wszystko dziala bez niego chyba w porzadku a nawet lepiej niz bylo.

Kolejnym krokiem bylo wywalenie diody D272 ktora jesli dobrze rozumiem odseparowywuje uklad ktory juz wycielem od jakiegos zabezpieczenia zeby dziwiek sie nie pojawil zanim nie ustala sie wszystkie napiecia zasilajace.
    Strzal w dziesiatke, dziwek smiga jak szalony. Jest czysto, nie ma skokow i wogole.
    Ale dwa elementy mniej i dwa obwody zostaly odciete. Takze chyba nie dokonca profesionalnie zostala zalatwiona sprawa.
    Moze ktos mi wyjasnic po co sa te dwa obwody, zwlaszcza ten z wycietym rezystorem?

Moderowany przez Richi:

Temat przeniesiono z działu TV.

• REKLAMA
  • #2 2736896
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Widać brak znajomości materii.
    Jeżeli coś się pokazuje po czasie to najwidoczniej się musi nagrzać aby zacząć poprawnie pracować. Takimi elementami są w 99% kondensatory elektrolityczne.
    Robi to jeden z elektrolitów zasilacza, jak mnie pamięć nie myli C615.
    poprawę otrzmył byś odłanczając tylko tę diodę ale wtedy miał byś trzaski w głośnikach przy włanczaniu TV.
  • #3 2736985
    the_d
    Poziom 10  
    No wlasnie dioda jest odlaczona i TV chodzi bez niej juz pol dnia i trzaskow nie ma przy wlanczaniu.
    Kondensatory sie nagrzewaja? No szczerze mowiac to ja pierwsze slysze zeby kondensatory sie musialy nagrzac zeby zaczac pracowac.
    Ze traca pojemnosc, pojawiaja sie uplywnosci to owszem ale z tym wygrzewaniem to dla mnie ciekawostka :P
    A jedyne co zauwazylem to wlasnie ze dzwiek przy wlaczeniu pojawia sie jeszcze zanim pojawi sie obraz, czyli wlasnie nie ma tego zabezpieczenia zeby dzwiek pojawil sie dopiero po ustaleniu napiec.
REKLAMA