logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak podświetlenia wyświetlacza w Nokia 6610i - jak to naprawić?

dj_von_nodzaj 17 Cze 2006 17:41 1158 4
REKLAMA
  • #1 2737410
    dj_von_nodzaj
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam
    Dostalem do sprawdzenia telefon Nokia 6610i
    w telefonie tym niema podswietlania wyswietlacza
    Czy powie mi ktos jak jest to rozwiazane w tym telefonie bo dziwi mnie to ze nima w nim diod na wyswietlacz
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2737479
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Nie ma na płycie głównej ale pewnie są w wyświetlaczu, nie wiem ile w nim ich siedzi, może być 4 jak w Siemensie SL45i, a może być jedna z dobrym odbłyśnikiem jak w SE T610, te wyświetlacze akurat rozkładałem więc widziałem jak to jest zrobione. T610 ma duży ekran i jedna dioda zalatwia sprawę. Najlepiej zanim dobierzesz się do wyświetlacza (łatwo jest je ukruszyć wyciągając z plastiku) to najpierw weź serwisówkę i sprawdź które piny od gniazda są odpowiedzialne za podświetlenie i sprawdź je baterią z rezystorem np. 220R, może to nie wina diod tylko coś na płycie. Poza tym może ktoś wyłączył podświetlanie w telefonie? :P
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • REKLAMA
  • #3 2737734
    dj_von_nodzaj
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Tez pomyslalem o wylonczonym podswietlania ale nie to nie to
    Wielkie dzieki za rade
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2738451
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    masz uszkodzony uklad w telefonie lub brak polaczenia z wyswietlaczem
  • Pomocny post
    #5 2739222
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Jest na elektrodzie schemat połączenia gniazda LCD więc sprawdź czy masz przejścia, jeżeli są to uszkodzony będzie wyświetlacz. Dwa dni temu robiliśmy taki sam przypadek z tym że nie było też podświetlania klawiszy ale to się wiąże jedno z drugim. Diody podświetlające LCD są dwie. Nie bawiliśmy się w rozbieranie tego LCD tylko poprostu wstawiliśmy nowy, ale zawsze możesz się pobawić i możliwe, że się uda. Zwróć jeszcze uwagę na złącze gniazda na płycie.
    pozdr
REKLAMA