logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ma ktoś skan książki do mikroprocesora Z80 lub e-booka?

mariusz40 18 Cze 2006 12:23 1540 8
REKLAMA
  • #1 2739275
    mariusz40
    Poziom 10  
    Potrzebuje opracować z niego 15 pytań, może ktoś podrzuci mi materiały, bo w swoich mam nie wszystko a nie wiedziałem, że do tego mikrokontrolera Z80 są oddzielne książki. Na necie też sporo tego, ale rozrzucone.
    Oto te pytania
    1) struktura 2) -Cykle: maszynowe, pobrania kodu rozkazu, zapisu i odczytu pamięci, zapisu i odczytu układów WE/WY.
    3) Cykl przejścia przerwania niemaskowalnego NMI.
    4) -II-II-II-II-III-II-III-III- -maskowalnego INT,
    5) cykl zwolnienia magistrali systemowej i bezpośredni dostęp do pamięci DMA
    6) Zatrzymanie i zerowanie Mik Z80
    7) system przerwań 8) Jedno poziomowy i wielopoziomowy system przerwań 9) Zerowy i pierwszy tryb obsługi przerwań
    10) Łańcuchowy system określenia priorytetu przerwań w wektoryzowanym trybie obsługi przerwań
    11) Rozkazy przesłań blokowych
    12) Rozkazy porównań blokowych
    13) Rozkazy arytmetyczne i logiczne
    14) rozkazy skoków i wywołań podprogramów
    15) Rozkazy obsługi układów WE/Wy
    Sporo tego.Co? Dzięki za ewentualną pomoc Pozdrawiam

Dodano po 15 [minuty]:

jeszcze namiary: kidmario(_at_)wp.pl , gg:5980325 skajp: kidmario2
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2740685
    mariusz40
    Poziom 10  
    Dzieki za nica ale jest nie po polski a nie dam rady tego przetłumaczyć.
  • REKLAMA
  • #5 2741066
    mariusz40
    Poziom 10  
    Tą strone znam już chyba na pamięć ale nie wszystko na niej jest
  • #6 2786853
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • #7 2861060
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    a cos o z86 macie
    ??
  • #8 2862372
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Szukaj książek-staroci do mikrokomputerów, na Allegro.
  • #9 2980512
    Avalanche
    Poziom 2  
    skanu książki dotyczącej Z80 nie mam ale mogę polecić książkę papierową ( pewnie jest w bibliotekach) "Jerzy Jakubiec - wprowadzenie do techniki mikroprocesorowej". Są tam wszystkie zagadnienia o które pyta mariusz40.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano materiałów do opracowania 15 pytań dotyczących mikroprocesora Z80, obejmujących m.in. strukturę, cykle maszynowe, system przerwań, tryby obsługi przerwań, rozkazy blokowe, arytmetyczne, logiczne oraz obsługę układów wejścia/wyjścia. Wskazano na dokumentację techniczną Zilog w formacie PDF (um0080.pdf), jednak była ona w języku angielskim, co utrudniało korzystanie. Polecono również polskojęzyczne źródła, takie jak strona internetowa z opisem cykli Z80 (bial.pl/z80), choć nie zawierała wszystkich potrzebnych informacji. Jako alternatywę zasugerowano poszukiwanie książek używanych na portalach aukcyjnych oraz polecono książkę papierową „Wprowadzenie do techniki mikroprocesorowej” autorstwa Jerzego Jakubca, która kompleksowo omawia zagadnienia związane z mikroprocesorem Z80 i powinna zawierać wszystkie wymagane tematy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA