logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Motorola Radius M110 - podłączenie bez anteny i działanie w Polsce?

gacek116 18 Cze 2006 12:26 4931 22
REKLAMA
  • #1 2739292
    gacek116
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich użytkowników,chciałbym o udzielenie mi jakiś odpowiedzi na nurtujące mnie pytania,otóz mój wujek sprowadził sobie auto w którym było radio cb marki motorola model radius m110 (made in germany) :) i posiadam cały komplet takowego radia opruczanteny(mocowanie anteny posiadam i kabel) i chciałbym sie dowiedziec jednego czy można podpiac radio podakumulator w celu sprawdzenia czy funkcjonuje bez anteny ,bo słyszalem ze nie, drugie pytanie czy to radio będzie pracowac w polskich warunkach(na jakich kanałach pracuje) czy raczej rynek amerykański bo poszperałem troszke na forum i widze ze motki to raczej na amerykańskim rynku.za wszelkie informacje z gory dziekuje .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2739331
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć

To nie jest CB radio .
    Jeżeli nie jesteś licencjonowanym krótkofalowcem, to radio jest dla Ciebie zupełnie nie przydatne. Jeżeli jest z pewnych pasm, to nie jest przydatne nawet krótkofalowcom .
    Na podstawie numeru radia możesz się dowiedzieć, jakie są jego parametry:
    http://www.batlabs.com/micro.html

Pozostaje chyba tylko sprzedanie go i kupienie jakiegoś CB z homologacją .
  • REKLAMA
  • #3 2739348
    Batnini
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    gacek116 napisał:
    Witam wszystkich użytkowników,chciałbym o udzielenie mi jakiś odpowiedzi na nurtujące mnie pytania,otóz mój wujek sprowadził sobie auto w którym było radio cb marki motorola model radius m110 (made in germany) :) i posiadam cały komplet takowego radia opruczanteny(mocowanie anteny posiadam i kabel) i chciałbym sie dowiedziec jednego czy można podpiac radio podakumulator w celu sprawdzenia czy funkcjonuje bez anteny ,bo słyszalem ze nie, drugie pytanie czy to radio będzie pracowac w polskich warunkach(na jakich kanałach pracuje) czy raczej rynek amerykański bo poszperałem troszke na forum i widze ze motki to raczej na amerykańskim rynku.za wszelkie informacje z gory dziekuje .Pozdrawiam

To nie jest CB radio, tylko radiotelefon na pasma profesjonalne. CB Radio jest sprzetem tanim, bez licencji, pracujacym w okolicach 27 Mhz. Ta Motorola z kolei chodzi w zakresie VHF (okolice 136-174 Mhz) albo UHF (okolice 403-470 Mhz), w zaleznosci od tego co ma napisane na takiej tabliczce pod spodem.

Jest to nienajmlodsze juz radio profesjonalne przeznaczone na rynek europejski (posiada wywolanie selektywne 5-tonowe). Ma bodajze 10W mocy.

Radio mozesz wlaczyc bez anteny, ale nie mozna wtedy nadawac, bo uwalisz tranzystor mocy.

To radio jest dowolnie programowalne, wiec oczywiscie w Polsce bedzie chodzic, ale na pewno nie na pasmie CB. Radia tego nie da sie uzywac bez zezwolenia (trzeba wykupic czestotliwosc w UKE, albo pracowac na pasmach amatorskich, ale tu tez potrzebna jest licencja).

Moja rada, najlepiej wystaw to na Allegro. Sprzet trafi do kogos, kto ma odpowiednie zewolenia do uzywania jego oraz odpowiednia wiedze/sprzet, zeby to przeprogramowac. Za uzyskana kase bedziesz mogl sobie kupic prawdziwe CB-Radio, ktore bedziesz mogl uzywac legalnie bez zezwolenia i nie bedziesz sie musial bawic w przeprogramowywanie.
  • #4 2739453
    gacek116
    Poziom 14  
    ahaczyli ze radio jak dlamnie jest bezużyteczne:( a jak sądzicie ile moge zanie wyciągnac na allegro???? otot tylnia tabliczka znamieniowa:
    Modell nr:MAU14EZA9J13AK ZZF NR.:A400327X UU
    TYP NR:14EZA/EVA OPTION:
    SERIEN NR.:186RSQ1430 MADE IN GERMANY

Dodano po 2 [minuty]:

aha a w instrukcji obsługi pisze tak:
    - zakres pracy..........................................430.000-440.000MHz
    - krok przestrajania.................................12.5kHz
    - auto-split 7. 6MHz...............................438.000-439.500MHz
    - rewers 7.6MHz
    - ton 1750Hz
    - skaner
    - 2 poziomy mocy nadajnika
    - podsłuch blokady szumu

Dodano po 2 [minuty]:

aha i on niechodzi w vhf tylko:radiotelefonu FM UHF dla pracy w paśmie 70cm:
  • #5 2739618
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    No to piękne radyjko na 70cm.
    Na allegro mozesz troche za nie dostać!
    Z pewnością starczy ci na CB, antene i kabelek do tego.

Pozdro
  • #6 2740076
    gacek116
    Poziom 14  
    ginof a co ma znaczyć te 70cm bo ja jestem laik w kwesti radiotechniki:Da mi chodzi oto w jakich granicach ma oscylowac cena za jaką moge to radyjko sprzedac 200zł sie uda wyciągnąć??? chyba ze gdzies napisze na jakimś forum ze sie zamienie za jakies zwykłe:D:D.Pozdro

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=110970801 oto i tak owa akcja z moim radyjkiem;D jeśli ktoś wie kto moze by chciał zakupić bądź sie zamienić za to radyjko to prosiłbym o podesłanie mu linka bądź też moich danych bo podoba mi sie temat radiotechniki i cb ale niestety na sprzet raczej kasy miec niebede miał:( .Pozder
  • REKLAMA
  • #7 2740445
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    I ktoś Ci odeśle to radio jako niezgodne z opisem.
    Bo soft w nim siedzi zapewne oryginalny, zaś opis wrzuciłeś od przerobionego już radia na amatorskie pasmo 70 cm.
    Radzę poprawić opis.
  • REKLAMA
  • #8 2740513
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

Napisałeś w pierwszym poście, że :

gacek116 napisał:
    mój wujek sprowadził sobie auto w którym było radio cb marki motorola model radius m110 (made in germany)

A na aukcji piszesz, że :

"W miejscu oryginalnego mikrokontrolera Hitachi HD63A01 pracuje Atmel AT89C2051 z odpowiednim programem w pamięci FLASH. Sprawia to że radiotelefon zyskuje podstawowe właściwości dla radiotelefonu FM UHF dla pracy w paśmie 70cm: - zakres pracy 430.000-440.000MHz "

Zdecyduj się kolego. Radio już zostało przerobione i przestrojone ?

W takim razie zaznacz to na Allegro. Za "dłubane" radio nikt nie da Ci takich pieniędzy, jak za oryginał .

Poza tym wprowadzasz w błąd kolegów z Elektrody, pisząc :

gacek116 napisał:
    ... czy to radio będzie pracowac w polskich warunkach(na jakich kanałach pracuje) czy raczej rynek amerykański bo poszperałem troszke na forum i widze ze motki to raczej na amerykańskim rynku.za wszelkie informacje z gory dziekuje .Pozdrawiam

Tytuł tematu : "Laik ma problem z cb marki motorola", a na Allegro prezentujesz przestrojoną motorolę i sypiesz fachowymi terminami ...
    Skoro masz przestrojoną i powymieniane oba procki , to po co te teksty o laiku i radiu z Niemiec ?
  • #9 2740765
    gacek116
    Poziom 14  
    ej chłopaki ja ten opis wziołem z intrukcji obsługo do motoroli darius m110

Dodano po 1 [minuty]:

a o radfiach niemam blade pojęcia i myślałem ze to biega oot ze ten model został wyposażony w jakiś nowy mokropocesor czy cuś%-)
    jak chcecie to moge cała instrukcje tutaj wrzucic i sobie sami zobaczycie/

Dodano po 4 [minuty]:

i strona z allegro juz poprawiona:D awiec ja ściagłem intrukcje do jakeigoś przerobionego czy jak???? wtakim razie w jakich pasmach pracuje tomoje radio?? spotkał sie ktoś z czyms takim jak m110???
  • #10 2740843
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć

Jeżeli radio jest oryginalne i nie dłubane, to numery sugerują :

Wykonanie europejskie , 1-6 W, 438-470 Mhz, Signaling Board GLN6626A or GLN6628A, 12V zasilanie, Select-5, 32 kanały, krok 20 kHz .

Opis który zamieściłeś, dotyczy tego, co przy radiu trzeba zrobić, by było do czegokolwiek przydatne ( dla krótkofalowca ) .

p.s. Na Allegro proponuję umieścić ten numer : MAU14EZA9J13AK . Wtedy będzie wszystko jasne.
  • #11 2741122
    gacek116
    Poziom 14  
    a coto za numer??? jeśli można wiedziec ???? musze go jakoś opisac na alegro
  • #12 2741197
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

Sam go podałeś .
    Na podstawie tego numeru, za pomocą tabelki, do której link wcześniej podałem, można odczytać wszystkie parametry tego radia .
    Jeżeli podasz ten numer, to zainteresowany nie będzie miał żadnych problemów, by zobaczyć, z jakim radiem ma do czynienia .
  • #13 2741205
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2741263
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć

Alex2 napisał:

A ja bym jeszcze dodał, że radio nie jest chyba tak bezużyteczne, bo można nasłuchiwać sobie rozmów w podanym pasmie 430- 440 MHz
    (ale nie nadawać).

Tylko krok przestrajania trochę marny (20 kHz). Wszyscy raczej pracują z krokiem 12,5 kHz. Ale może coś się pokryje... :)
    No i można nasłuchiwać raptem na 32 kanałach, które wcześniej trzeba zaprogramować. Jak będziesz chciał posłuchać na innych, to ponownie RIB i komputer, programujesz ponownie te 32 kanały i sobie nasłuchujesz :) .
  • #15 2742022
    gacek116
    Poziom 14  
    nic z tego niejaze oczym mi piszecie ze jakiś słaby przeskok czy cuś te 20khz ,no ale kolo sie pytał z alegro o te numery i mu podałem:D:D a moze mnie ktoś oświecić jakie rzeczy bede mógł nasłuchiwac bo jeden ziomek mi napisał ze wojsko to mnie rozwaliło%-) i coto znacze te 70cm?????
  • #16 2742574
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    c2h5oh napisał:
    No i można nasłuchiwać raptem na 32 kanałach, które wcześniej trzeba zaprogramować. Jak będziesz chciał posłuchać na innych, to ponownie RIB i komputer, programujesz ponownie te 32 kanały i sobie nasłuchujesz :) .

1. Do M110 da się wcisnąć tylko 8 (9) kanałów (nie ma więcej miejsca w pamięci wg. moich obserwacji.)
    2. Tabele z rozpiską oznaczenia modelu czasami sprawiają psikusy wobec starszych urządzeń tak jak to M110.
  • #17 2745729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2748468
    gacek116
    Poziom 14  
    aha a tak mówiąc językiem zielonego człowieka im dłuższa antena tym ładniej łapie te dalekje fale bo na wiekszej powierzchni je łapie czy jak??? aha i dzisiaj był u mnie w garazu kumpel policjant i powiedział ze zato radyjko powinienem dostac całkiem dobra kase albo jakies dobre zwykłe cb ,facet jest po szkole elektronicznej a konkretnie automatyk i troche przerobił w policji i siedział w tym sprzecie,mówi ze jakbym sobie troche przysłuchał tego radyjka to ciekawych zeczy bym sie dowiedział,mówił prawde czy mi bajere puszczał:D:D:d??? bo piliśmy razem i troche juz był gotowy:D
  • #19 2748745
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    W taki upał pić? - desperaci ;)
    Jeśli to radio chodzi w okolicach 460 MHz to rzeczywiście jest tam co słuchać.
    Ale mała ilość kanałów możliwa do zaprogramowania psuje całą zabawę.
    Do takich zastosowań to jednak typowy skaner jest najlepszy.
  • #20 2749063
    gacek116
    Poziom 14  
    przeciesz zaczeliśmy o 19 i w garażu gdzie było z 20stopni:D to czemu desperaci;D
  • #21 2749439
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    gacek116 napisał:
    nic z tego niejaze oczym mi piszecie ze jakiś słaby przeskok czy coś te 20khz ,no ale kolo sie pytał z alegro o te numery i mu podałem:D:D a moze mnie ktoś oświecić jakie rzeczy bede mógł nasłuchiwac bo jeden ziomek mi napisał ze wojsko to mnie rozwaliło%-) i coto znacze te 70cm?????

Proszę Kolegów aby nie mylili rastra kanałowego (w tym przypadku 20 kHz) do którego przystosowane jest radio z możliwym krokiem syntezy. Tyczy się to niektórych powyższych postów.
  • #22 2749870
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 3574695
    gacek116
    Poziom 14  
    temat mozna zamknąć..

Podsumowanie tematu

✨ Radio Motorola Radius M110 to profesjonalny radiotelefon FM UHF pracujący w paśmie 70 cm (około 430-440 MHz), a nie typowe CB radio na 27 MHz. Model ten jest europejskim urządzeniem o mocy 1-6 W, z 32 programowalnymi kanałami i krokiem przestrajania około 20 kHz. Radio można zasilić bez anteny, ale nadawanie bez anteny grozi uszkodzeniem tranzystora mocy. Użytkowanie wymaga odpowiednich zezwoleń (np. licencji krótkofalowca lub zgody UKE), gdyż pracuje na pasmach profesjonalnych, a nie CB. Antena powinna być dopasowana do długości fali (około 70 cm dla pasma 430 MHz), co wpływa na efektywność odbioru. Urządzenie umożliwia nasłuch rozmów w paśmie UHF, jednak ograniczona liczba kanałów i konieczność programowania utrudniają komfortowe użytkowanie. Przeróbki i modyfikacje oprogramowania wpływają na wartość rynkową radia. W Polsce radio to nie spełnia funkcji CB i jest raczej nieprzydatne dla amatorów bez licencji. Zaleca się sprzedaż oryginalnego urządzenia osobom z odpowiednimi uprawnieniami lub zainteresowanym krótkofalarstwem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA