logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clarion DRB3675R - brak dźwięku i CD, schemat i końcówka mocy?

kachu23 18 Cze 2006 13:54 1218 6
REKLAMA
  • #1 2739569
    kachu23
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam czy ma ktoś może schemacik do tego radyjka
    bo padł mi dźwięk (jakby końcówka) ale także cd sie nie kręci moze padło jakies zasilanie?
    chcałem poszukac na elektrodzie ale narazie wyszukiwarka nie działa pech

dzieki

Dodano po 48 [minuty]:

a może ktoś przynajmniej wie jaka końcówka mocy jest zastosowana w tym modelu
    czy opłaca sie ja wymieniać. Bo żeby ja wyciągnąć troszke trzeba sie napracować.
    dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2739836
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Jesli brak dzwięku i nie kręci CD to napewno brak ci któregoś napięcia. Zacznij od sprawdzenia aplikacji końcówki i idz za ciosem.
  • REKLAMA
  • #3 2741126
    kachu23
    Poziom 14  
    witam kurcze napięcia "chyba " są chyba poniewaz nie mam schematu może ktos wspomoże jakims linkiem

końcówka napewno padła bo zasilanie jest 14,4 V a sygnały na końcówke wchodzą ( to sprawdzałem)
  • REKLAMA
  • #4 2741799
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Poszukaj schematu aplikacji scalaka i zobacz czy przypadkiem nie jest w Stand-by lub mute, a potem podejmij decyzję o wymianie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 2743795
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Zanim rozbierzesz to sprawdź czy nie zanikło 8V (czy tuner stroi i pokazuje RDS). Bo wygląda na to, że problem jest na zasilaniu.
  • #7 2776728
    kachu23
    Poziom 14  
    witam
    w końcu wyciągnołem końcówke mocy (projektant tego radia powinien dostac nobla za zabudowe koncówki mocy)

padła końcówka mozna powiedzieć że "wystrzeliła"

mysle że problem rozwiazany

Podsumowanie tematu

✨ W radiu samochodowym Clarion DRB3675R wystąpił problem z brakiem dźwięku oraz zatrzymaniem napędu CD. Przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzona końcówka mocy lub problem z zasilaniem. Zaleca się sprawdzenie napięć zasilających, zwłaszcza 14,4 V oraz 8 V, które mogą wpływać na działanie tunera i końcówki mocy. Konieczne jest także zweryfikowanie, czy układ nie znajduje się w trybie Stand-by lub mute. Po demontażu okazało się, że końcówka mocy uległa uszkodzeniu – prawdopodobnie „wystrzeliła”. Wymiana końcówki jest możliwa, jednak jej demontaż jest trudny ze względu na konstrukcję urządzenia. Brak dostępnego schematu utrudnia diagnozę, dlatego poszukiwany jest schemat aplikacji scalaka końcówki mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA