logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

THOMSON 28WX410S - wyłączanie się i migająca dioda, obraz się zwęża

koloko 18 Cze 2006 15:46 1761 6
REKLAMA
  • #1 2739931
    koloko
    Poziom 2  
    Witam serdecznie i proszę o poradę od nie dawna mój telewizor podczas pracy wyłancza się i miga czerwona dioda i następuje brak odbioru a tak pracuje cały dzień no prawie . Ale zauważyłem również taki objaw podczas oglądania rusza się obraz tak jak by się troszkę zwężał czy coś takiego.
    Następnie próbuję załączyć i tak jak by chciał a nie może wystartować
    tzn /z czerwonej diody przechodzi w zółtą i dalej czerwoną /
    No jeśli uda mi się załączyć to pochodzi i znowu to samo .
    Ten objaw występował mi może trzy razy . Mam pytanie mój odbiornik stoi przy oknie ma to jakieś znaczenie , dodam że jesłi temperatura na zewnatrz jest wysoka to tak mi się dzieje.
    Bardzo proszę o poradę Pozdrawiam !

Dodano po 58 [minuty]:

Dodam jeszcze ,że zapoznałem się z lekturą odnośnie tego modelu tzn po amatorsku mogę jeszcze dodać że diody mrugają Tak:3x,5x,3x,5x,3x itd.
    może to coś pomoże określić usterkę i proszę jeśli można dodać cenę takiej naprawy
    Dziękuję i Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 2740210
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    napisałeś że jesteś amatorem, tak więc najbliższy dobry serwis, czym wczesniej tym lepiej dla Twojej kieszeni (najprawdopodobniej każą przywieść na warsztat i będą mieli rację, rzecz się dzieje co jakiś czas, a kody błędów mogą być czesami mylące), wiem może moi koledzy po fachu napiszą żebyś polutował to i tamto ale zastanów się (i Oni również) czy ktoś kto nie ma wprawy i doświadczenia nawet w lutowaniu może sie brać za naprawę nie starego tv w którym mamy do czynienia z elementami smd?, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2740679
    yuzyk
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    CL033 do wymiany
  • REKLAMA
  • #4 2740777
    koloko
    Poziom 2  
    Dzięki Wam za poradę tak zrobię myślę że naprawa nie będzie tak droga !
    Pozdrawiam !

Dodano po 3 [minuty]:

A jeszcze jedno to CLO33 to jest jakaś droga część? czy jak tam
  • REKLAMA
  • #5 2740881
    GRZEGORZ GRUBKA
    Poziom 11  
    MAM TAKI SAM TELEWIZOR POLECI NA CZĘŚCI. ROBI SIE TO SAMO CO W TWOIM I W WIELU INNYCH THOMSONACH RADZE CI SIE GO POZBYĆ..TO BUBLE....
  • #6 2744582
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    Panie "Grzegorzu Grubka" a który tv według Ciebie to nie bubel? nie znam tv który byłby niezawodny, zwłaszcza obecnie przy masowej produkcji wywodzącej się z Chin, Turcji, czy byłych republik byłego ZSSR, znajdź na półce sklepowej tv wyprodukowany w Japonii, Francji, Niemczech..., nawet te z napisem "made in europe" lub "made in PRC" są w europie tylko składane do kupy!!! albo i nie, nie ma i już nie będzie tv pracujących po 20 lat!!!, te czasy mineły i już nie wrócą!!! chyba że z najwyższej półki cenowej: LOEWE, BANG&OLUFSEN,METZ,w miare dobry Loewe to ok 5000zł. i to nie plazma czy lcd, kinol 29"!!! ten będzie pracował ok.10 lat niezawodnie ale tez nie licz że dłużej!!!, pozdrawiam
  • #7 3229601
    mieszko I
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    koloko napisał:
    Dodam jeszcze, że zapoznałem się z lekturą odnośnie tego modelu tzn. po amatorsku mogę jeszcze dodać że diody mrugają Tak:3x,5x,3x,5x,3x itd.

TV zachowywał się j/w, popsuł się nagle.
    Sprawdzam kondensator CL033 czyli 510nF i jest sprawny,
    trzyma równo parametry, jak nowy
    (pozory mylą. powiedział jeż schodzący ze szczotki).
    Po wlutowaniu TV NIE działa,
    wymieniam CL033 na 390nF TV działa,
    wymieniam na 680nF TV działa.
    Wkładam 390+150nF i jest OK.!

Zobacz na datę. Myślisz, że ktoś czekał na Twoją poradę 5 miesięcy ? [obcy7]

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 28WX410S wyłącza się samoczynnie, a czerwona dioda miga w sekwencji 3x,5x, co wskazuje na błąd związany z kondensatorem CL033 (510nF). Objawy obejmują zwężanie się obrazu oraz problemy z uruchomieniem, szczególnie przy wysokiej temperaturze otoczenia. Zalecane jest oddanie urządzenia do profesjonalnego serwisu ze względu na obecność elementów SMD i ryzyko błędnej diagnozy amatorskiej. Wymiana kondensatora CL033 na inny o pojemności 390nF lub 680nF, a także kombinacja 390nF+150nF, przywraca prawidłowe działanie telewizora. Koszt i dostępność części są niewielkie, jednak niektórzy użytkownicy sugerują, że model ten ma tendencję do awarii i może być lepiej rozważyć wymianę urządzenia. Dyskusja porusza także kwestie trwałości telewizorów różnych marek i krajów produkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA