logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyznaczyć okres sygnału z funkcji u(t) = 5cos(t) - 3sin(1,2t) + 2cos(1,4t)?

r06ert 18 Cze 2006 16:31 5302 8
REKLAMA
  • #1 2740068
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    witam! podczas liczenia zadan wyszała taka mała, a jednak duża przeszkoda... Potrzebuje wyznaczyć okres np takiego przebiegu:

u(t) = 5 cos(t) - 3sin(1,2t) +2cos(1,4t)

znak ktoś jakąś szybką metodę?

z góry dzięki! pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2740503
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam
    r06ert napisał:
    witam! podczas liczenia zadan wyszała taka mała, a jednak duża przeszkoda... Potrzebuje wyznaczyć okres np takiego przebiegu:

u(t) = 5 cos(t) - 3sin(1,2t) +2cos(1,4t)

to jest przebieg złożony, składający się z trzech przebiegów harmonicznych (sinusoidalnie zmiennych) o pulsacjach:
    - ω1=1rd/sec
    - ω2=1.2rd/sec
    - ω3=1.4rd/sec
    pamiętając o związku pomiędzy pulsacją ω okresem T, oraz częstotliwością f przebiegu okresowego:
    ω=2•Π•f=2•Π/T ==> f=1/T
    łatwo policzyć sobie kolejne okresy, lub częstotliwości poszczególnych przebiegów.

r06ert napisał:
    znak ktoś jakąś szybką metodę?

z góry dzięki! pozdrawiam

Analitycznie innej nie znam, jak tą przedstawioną wyżej.

Pozdrawiam
    Greg
  • #3 2740536
    r06ert
    Poziom 25  
    no tak... tylko że to π bedzie mi się plątało w granicach całek... chodziło by mi np o coś takiego ze okres jest wyrażany tylko za pomocą T...

może wyjaśnie po co to wysztsko. Mam kilka takiego typów przebiegów jak wyżej i musze obliczyć ich moc... kombinowałem z wzorami Eulera, ale to chyba slepa uliczka...

Dodano po 6 [minuty]:

albo zadam jeszcze jedno pytanie... Jak wygląda widom amplitudowe sin(1,2t)? Widmo amplitudowe sin(t) wygląda tak, że ma dwa prążki w -1 i 1 o wyskościach 1/2 * - widac to bez liczenia, natomiast widmo sin(1,2t) juz nie jest tak łatwo przewidzieć...

PS
    *...w zespolony szeregu Fourier'a
  • REKLAMA
  • #4 2740697
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    r06ert napisał:
    no tak... tylko że to π bedzie mi się plątało w granicach całek... chodziło by mi np o coś takiego ze okres jest wyrażany tylko za pomocą T...

jakie n skąd tu one wzięło się?

r06ert napisał:
    może wyjaśnie po co to wysztsko. Mam kilka takiego typów przebiegów jak wyżej i musze obliczyć ich moc... kombinowałem z wzorami Eulera, ale to chyba slepa uliczka...

Do policzenia jakiejkolwiej mocy p=u•i to jeszcze, moim zdaniem daleka droga, chyba że mówimy o dwóch różnych Elektotechnikach Teoretycznych, ale wtedy, jeden z nas musi być w błędzie.
    Pozostaje kwestia ustalenia kto ... ? :D

Dodano po 6 [minuty]:

r06ert napisał:
    albo zadam jeszcze jedno pytanie... Jak wygląda widom amplitudowe sin(1,2t)? Widmo amplitudowe sin(t) wygląda tak, że ma dwa prążki w -1 i 1 o wyskościach 1/2 * - widac to bez liczenia, natomiast widmo sin(1,2t) juz nie jest tak łatwo przewidzieć...

Zaiste, nie rozumiem, przebiegi o pulacjach ω=; 1.0; 1.2; czy; 1.4 radiana na sekundę są przebiegami harmonicznymi (sinusoidalnie zmiennymi), więc nie widzę różnicy (nie wiem jaka może być różnica) w ich widmie jednoprążkowym, ponieważ przebieg jest nieodkształcony - harmoniczny, możemy mówić tylko o wielkości (wartości) tego prążka, ale to przecież sprawa współczynika (amplitutudy) występującego przed zapisem przebiegu (harmonicznego).

r06ert napisał:
    PS

Aaaa... to o szereg Fouriera idzie, ale tu owy szereg nie może mieć zastosowania, ponieważ poszczególne, występujące w podanej sumie, przebiegi nie spełniają warunków odnośnie poszczególnych wyrazów wspomnianego szeregu.
    Przypomnę: w ogólności; suma harmonicznych, których każda następna (harmoniczna - jeśli występuje) jest całkowitą krotnością harmonicznej podstawowej (o pulsacji ω), czyli;
    ∑Ak•sin(k•ω•t+ψk) ==> k ≡ N (k - należy do dziedziny liczb naturalnych N).

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #5 2740793
    r06ert
    Poziom 25  
    GregBa napisał:
    Witam,
    r06ert napisał:

jakie n skąd tu one wzięło się?

nie n tylko pi :)
    GregBa napisał:

r06ert napisał:

Do policzenia jakiejkolwiej mocy p=u•i to jeszcze, moim zdaniem daleka droga, chyba że mówimy o dwóch różnych Elektotechnikach Teoretycznych, ale wtedy, jeden z nas musi być w błędzie.
    Pozostaje kwestia ustalenia kto ... ? :D

obydwoje mamy racje tylko ja to mam na przedmiocie zwanym "podstawy i algorytmy sygnałów" (dawniej "teoria sygnałów"). Ja jestem na pierwszym roku "elektroniki i telekomunikacji" A moc licze ze wzoru 1/T ∫f(t) ²dt lub można inaczej: jak suma kwadratów modułów składników zespolonego szeregu Fouriera.

GregBa napisał:

Dodano po 6 [minuty]:

r06ert napisał:

Zaiste, nie rozumiem, przebiegi o pulacjach ω=; 1.0; 1.2; czy; 1.4 radiana na sekundę są przebiegami harmonicznymi (sinusoidalnie zmiennymi), więc nie widzę różnicy (nie wiem jaka może być różnica) w ich widmie jednoprążkowym, ponieważ przebieg jest nieodkształcony - harmoniczny, możemy mówić tylko o wielkości (wartości) tego prążka, ale to przecież sprawa współczynika (amplitutudy) występującego przed zapisem przebiegu (harmonicznego).

r06ert napisał:
    PS

Aaaa... to o szereg Fouriera idzie, ale tu owy szereg nie może mieć zastosowania, ponieważ poszczególne, występujące w podanej sumie, przebiegi nie spełniają warunków odnośnie poszczególnych wyrazów wspomnianego szeregu.
    Przypomnę: w ogólności; suma harmonicznych, których każda następna (harmoniczna - jeśli występuje) jest całkowitą krotnością harmonicznej podstawowej (o pulsacji ω), czyli;

Pozdrawiam
    Greg

no własnie... cała sprawa rozchodzi się o to k które tutaj nie należy do N... Więc masz może jakąś propozycję jak ruszyć to zadanie? Będze wdzięczny.
  • Pomocny post
    #6 2740960
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Pi, to Pi (jako iloraz obwodu koła do jego średnicy) i nie ma na to rady, skoro występuje w granicach całek, to trzeba tę wartość wstawić i już.

r06ert napisał:
    obydwoje mamy racje tylko ja to mam na przedmiocie

Niestety nie zgodzę się i proszę to przyjąć jako aksjomat.
    Rację może mieć w tej kwestii (mocy elektrycznej) tylko jeden z nas.

r06ert napisał:
    zwanym "podstawy i algorytmy sygnałów" (dawniej "teoria sygnałów"). Ja jestem na pierwszym roku "elektroniki i telekomunikacji" A moc licze ze wzoru 1/T ∫f(t) ²dt lub można inaczej: jak suma kwadratów modułów składników zespolonego szeregu Fouriera.

No i wszystko jasne i oczywiste dla mnie. Tylko podany wzór całkowy: 1/T ∫f(t) ²dt nie jest wzorem na moc elektryczną, to musi być jakaś inna moc, ale ja nie wiem jaka i nawet z jednostki nie mogę domyślić się, ponieważ nie znam w jakiej legalnej jednostce mierzone jest f(t) ?

r06ert napisał:
    PS

GregBa napisał:

Pozdrawiam
    Greg

r06ert napisał:
    no własnie... cała sprawa rozchodzi się o to k które tutaj nie należy do N... Więc masz może jakąś propozycję jak ruszyć to zadanie? Będze wdzięczny.

W moim zapisie na pewno k należy do N :D
    To co ja na to poradzę, jak nie ja jestem autorem tego zadania (gdybym był, to czułbym się za nie odpowiedzialnym).
    Z powyższymi wątpliwościami należy udać się do autora zadania.

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #7 2741129
    r06ert
    Poziom 25  
    GregBa napisał:

No i wszystko jasne i oczywiste dla mnie. Tylko podany wzór całkowy: 1/T ∫f(t) ²dt nie jest wzorem na moc elektryczną, to musi być jakaś inna moc, ale ja nie wiem jaka i nawet z jednostki nie mogę domyślić się, ponieważ nie znam w jakiej legalnej jednostce mierzone jest f(t) ?

Jest to wzór na moc sygnału. f(t) jest ogólnym wyrażeniem, to funkcja (napięcia czy prądu od czasu)

GregBa napisał:

To co ja na to poradzę, jak nie ja jestem autorem tego zadania (gdybym był, to czułbym się za nie odpowiedzialnym).

Trudno,ale dzięki za zainteresowanie i w ramach podziękowania punkty dla Ciebie. jutro mam koło zaliczeniowe, ale do szcęscia duzo mi nie potrzeba, bo juz jakieś punkty mam za aktywność na zajęciach ;) ...a te pare brakujących punktów to napewno zgarne za rozwinięcie jakiejś funkcji w szereg fouriera ;)

pozdrawiam
  • #8 2741288
    Quarz
    Poziom 43  
    r06ert napisał:
    GregBa napisał:

Jest to wzór na moc sygnału. f(t) jest ogólnym wyrażeniem, to funkcja (napięcia czy prądu od czasu)

W dalszym ciągu nie zgadzam się i teraz wyrażam swoje Votum Separatum do powyższego zdania.
    Jeśli ma to być ogólny wzór na moc (w domyśle elektryczną), to w tym wzorze konieczny jest współczynnik K (będący określoną wielkością fizyczną i związany jednoznacznie z funkcją podcałkową, a więc mający również swoją legalną jednostkę), który nie jest funkcją zmiennej niezależnej wyrażenia podcałkowego, wobec powyższego można go wystawić przed symbol całki, a wzór ogólny na moc musi mieć zapis taki:
    (1/T)•K• ∫f(t) ² •dt, oczywiście jest to całka oznaczona za okres T, o czym wiemy, tylko trudno, korzystając z dostępnego edytora, te granice przy symbolu całki dopisać.

GregBa napisał:

r06ert napisał:
    Trudno,ale dzięki za zainteresowanie i w ramach podziękowania punkty dla Ciebie. jutro mam koło zaliczeniowe, ale do szcęscia duzo mi nie potrzeba, bo juz jakieś punkty mam za aktywność na zajęciach ;) ...a te pare brakujących punktów to napewno zgarne za rozwinięcie jakiejś funkcji w szereg fouriera ;)

pozdrawiam

Życzę powodzenia i pozdrawiam
    Greg
  • #9 2743531
    r06ert
    Poziom 25  
    GregBa napisał:

W dalszym ciągu nie zgadzam się i teraz wyrażam swoje Votum Separatum do powyższego zdania.
    Jeśli ma to być ogólny wzór na moc (w domyśle elektryczną), to w tym wzorze konieczny jest współczynnik K (będący określoną wielkością fizyczną i związany jednoznacznie z funkcją podcałkową, a więc mający również swoją legalną jednostkę), który nie jest funkcją zmiennej niezależnej wyrażenia podcałkowego, wobec powyższego można go wystawić przed symbol całki, a wzór ogólny na moc musi mieć zapis taki:
    (1/T)•K• ∫f(t) ² •dt, oczywiście jest to całka oznaczona za okres T, o czym wiemy, tylko trudno, korzystając z dostępnego edytora, te granice przy symbolu całki dopisać.

może doktorek od PiA (podstawy i algorytmy...) jest w błędzie ;) Nie mnie to rostrzygać :) Jednakże takie właśnie wyrażenie całkowe (bez tej stałej k) miałem na wykładzie, a i na ćwiczeniach też tego nie było. Dzisiaj na dwa egzaminy egzaminy zaliczyłem jeden (właśnie z PiA) co uważam za dobry wynik ;)

dziękuję i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyznaczenia okresu sygnału złożonego z trzech przebiegów harmonicznych o pulsacjach ω1=1 rad/s, ω2=1,2 rad/s oraz ω3=1,4 rad/s, opisanych funkcją u(t) = 5cos(t) - 3sin(1,2t) + 2cos(1,4t). Podkreślono związek między pulsacją ω, okresem T i częstotliwością f: ω = 2πf = 2π/T. Wskazano, że okres sygnału złożonego można wyznaczyć analitycznie, obliczając wspólny okres jako najmniejszą wspólną wielokrotność okresów składowych. Poruszono również temat widma amplitudowego sygnałów sinusoidalnych, gdzie widmo sin(t) ma dwa prążki na częstotliwościach ±1 z amplitudą 1/2, natomiast widmo sin(1,2t) jest trudniejsze do przewidzenia. W dyskusji pojawiły się rozważania dotyczące obliczania mocy sygnału na podstawie całki średniej wartości kwadratu funkcji w okresie, z uwzględnieniem ewentualnego współczynnika K, który powinien mieć jednostkę fizyczną. Wątpliwości dotyczyły prawidłowości wzoru na moc sygnału oraz interpretacji składników szeregu Fouriera w kontekście sygnałów o niecałkowitych częstotliwościach. Ostatecznie zaakceptowano konieczność podstawienia wartości π w całkach i przyjęto, że moc sygnału można wyznaczyć z całki średniej wartości kwadratu funkcji w okresie T.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA