Witam,
r06ert napisał: no tak... tylko że to π bedzie mi się plątało w granicach całek... chodziło by mi np o coś takiego ze okres jest wyrażany tylko za pomocą T...
jakie
n skąd tu one wzięło się?
r06ert napisał: może wyjaśnie po co to wysztsko. Mam kilka takiego typów przebiegów jak wyżej i musze obliczyć ich moc... kombinowałem z wzorami Eulera, ale to chyba slepa uliczka...
Do policzenia jakiejkolwiej mocy
p=u•i to jeszcze, moim zdaniem daleka droga, chyba że mówimy o dwóch różnych
Elektotechnikach Teoretycznych, ale wtedy, jeden z nas musi być w błędzie.
Pozostaje kwestia ustalenia kto ... ?
Dodano po 6 [minuty]:
r06ert napisał: albo zadam jeszcze jedno pytanie... Jak wygląda widom amplitudowe sin(1,2t)? Widmo amplitudowe sin(t) wygląda tak, że ma dwa prążki w -1 i 1 o wyskościach 1/2 * - widac to bez liczenia, natomiast widmo sin(1,2t) juz nie jest tak łatwo przewidzieć...
Zaiste, nie rozumiem, przebiegi o pulacjach ω=; 1.0; 1.2; czy; 1.4
radiana na sekundę są przebiegami harmonicznymi (sinusoidalnie zmiennymi), więc nie widzę różnicy (nie wiem jaka może być różnica) w ich widmie jednoprążkowym, ponieważ przebieg jest
nieodkształcony - harmoniczny, możemy mówić tylko o wielkości (wartości) tego prążka, ale to przecież sprawa współczynika (amplitutudy) występującego przed zapisem przebiegu (harmonicznego).
r06ert napisał: PS
*...w zespolony szeregu Fourier'a
Aaaa... to o
szereg Fouriera idzie, ale tu owy
szereg nie może mieć zastosowania, ponieważ poszczególne, występujące w podanej sumie, przebiegi nie spełniają warunków odnośnie poszczególnych wyrazów wspomnianego szeregu.
Przypomnę: w ogólności; suma harmonicznych, których każda następna (harmoniczna - jeśli występuje) jest całkowitą krotnością harmonicznej podstawowej (o pulsacji
ω), czyli;
∑Ak•sin(k•ω•t+ψk) ==> k ≡ N (
k - należy do dziedziny liczb naturalnych
N).
Pozdrawiam
Greg