logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar napiecia tetnien..jak to zmierzyc w zasilaczu impul.?

namlooc 19 Cze 2006 17:40 6180 2
  • #1 2743561
    namlooc
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam!

W czwartek egzamin na technika elektronika, prosze o pomoc.

Mam opisac jak pomierzyc napiecie tetnien. Mam tabelke z wartosciami:

Pomiar dla Uwe=24V
    Iwy[A]= 1,5
    Utpp[mVpp]=30

Teraz pytanie majac 2 mierniki,oscyloskop 2 kanalowy,Rsuwakowy, zasilacz regulowany w jaki sposob pomierzyc to ?!
  • #2 2743931
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Napięcie tętnień jest to napięcie zmienne międzyszczytowe ( Upp pik to pik)
    Pomiaru jego dokonujemy za pomocą oscyloskopu
    (filtrując składową stała - napięcie stałe) na wyjściu stabilizatora impulsowego
  • #3 2744201
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    namlooc napisał:
    Witam!

W czwartek egzamin na technika elektronika, prosze o pomoc.

Mam opisac jak pomierzyc napiecie tetnien. Mam tabelke z wartosciami:

Pomiar dla Uwe=24V
    Iwy[A]= 1,5
    Utpp[mVpp]=30

Teraz pytanie majac 2 mierniki,oscyloskop 2 kanalowy,Rsuwakowy, zasilacz regulowany w jaki sposob pomierzyc to ?!

Jakie mierniki, jaki zasilacz regulowany, gdzie występuje mięszczytowa wartość napięcia tętnień: Utpp o warotści; Utpp=30mV ?

Pomiary wartości międzyszczytowej napięcia tętnień Utpp (o małej wartości względem poziomu składowej stałej) w takim przypadku należy pomierzyć metoda różnicową.
    Pomiar tą metodą polega na odjęciu od wartości napięcia z tętnieniami Ust, napięcia bez tętnień Us o wartości średniej napięcia z występującymi tętnieniami.
    Czyli;
    Us=1/T ∫Ust(t)•dt, całkę oznaczoną należy policzyć (zmierzyć) za okres przebiegu tętnień T, oraz, oczywiście;
    Utpp=Ust-Us
    Wartość powyższą można zmierzyć wprost na ekranie oscyloskopu, kiedy włączony jest pomiar tylko składowej zmiennej AC (odcięcie składowej stałej przez kondensator), poprzez zmierzenie (odczytanie) wartości międzyszczytowej obserwowanego na ekranie oscyloskopu przebiegu.

Pozdrawiam
    Greg
REKLAMA