logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 2000 - jak naprawić system, gdy instalator nie wykrywa systemu?

awkp 20 Cze 2006 15:41 4467 9
REKLAMA
  • #1 2746719
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Po kolei to było tak:
    1. w czasie startu windowsa pojawiły się dziwne dźwięki z dysku twardego (zawsze w tym samym miejscu), a następnie na bardzo krótko pojawiał się niebieski ekran (za krótko, aby przeczytać co tam było napisane) i nastepował restart komputera
    2. Po przetestowaniu dysku programem IBM zostały "naprawione" uszkodzone sektory
    3. Po "naprawie" dysk już nie wydaje z siebie dziwnych dźwięków. Windows zawiesza się przy starcie. Można wybrać tryb awaryjny itd., ale zawsze windows zawisa. W trybie normalnym przechodzi pierwszy ekran (czarnobiały z paskiem na dole) i zawisa na czarnym ekranie z mrugającym kursorem
    4. Próby instalacji naprawczej nie powiodły się. Instalator nie wykrywa systemu windows na dysku. Nie mogę zrobić instalacji naprawczej z dyskietką naprawczą, bo jej nie posiadam.

Czy ktoś wie jak można zmusić instalatora do naprawy Windowsa 2000?
    A może ktoś wie jak go naprawić przy użyciu konsoli odzyskiwania?
  • REKLAMA
  • #2 2746850
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Jezeli program wykryl bad sectory na partycji systemowj to chyba Cie czeka reinstalka.

Pisales scs o dziwnych dzwiekach.Czy to byly pojedyncze pikniecia jakby sie wlaczal i wylaczal?Jezeli tak to zasilacz daje za duze napiecie na 12V.

Jezeli mozesz wejsc do trybu awaryjnego to :Moj Komputer-Wlasciwosci__Zaawansowane--Uruchamianie i odzyskiwanie i odznacz opcje "Automatyczny Ponowny Rozruch".Wtedy ten niebieski ekran zostanie a ty spisz numery.

Pozdro
  • #3 2746880
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam miałem podobny problem z dyskiem IBM problem z tego co czytałem zaczął się od dysków 40 Gb , Problem będzie pojawiał się cyklicznie , niestety jest to wada produkcyjna dysku , Program narzędziowy IBM-a owszem naprawi tobie (przealokuje uszkodzone sektory z obszaru zabronionego) wycinając uszkodzone miejsca , niestety reinstalacja Windowsa z reguły pomaga , ale na krótko , Naprawić dysk (programami narzędziowymi ) -używać tylko jako dodatkowego , niestety na system to on się nie nadaje . Swoich dysków się pozbyłem 60 ten sam problem , Potem gdzieś wyczytałem że trzeba uprage-dować firmware dysku , na szczęście się ich wyzbyłem . Z tego co wiem problem w tamtym dysku występuje nadal , jednak służy on do przechowywania mniej ważnych danych i usterka się powtarza średnio raz na 3 miesiące .

Zresztą zerknij na allegro zobacz na ceny dysków IBM -a czemu są takie tanie , odpowiedz już znasz ... Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2746888
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Dodam tylko to,ze dyski IBM potrzebuja dobego zasilacza.Na kilku forach pisale,ze na "lipnym" zasilaczu niektore sie nie uruchamiaja.

Wiec jezeli mozesz to sprawdz napiecia MIERNIKIEM.

Pozdro
  • #5 2749434
    awkp
    Poziom 17  
    Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie dają one żadnej wskazówki jak poradzić sobie z instalacją naprawczą. Dla dociekliwych: zasilacz jest ok. Co do dźwięków z dysku - typowe dźwięki gdy dysk wielokrotnie próbuje się dostać do danych z uszkodzonego sektora. Myślę,że ci, którzy mieli taki przypadek będą wiedzieli o co chodzi. Dysk oczywiście nadaje się na złom. Próba instalacji naprawczej jest podejmowana ze względu na oszczędność czasu. Komputer steruje urządzeniem pomiarowym i program sterujący wraz z ustawieniami jest na dysku. Gdyby udało się naprawić Windowsa, można by sklonować go na nowy dysk i zajęło by to o wiele mniej czasu niż instalacja i konfiguracja od nowa.
  • REKLAMA
  • #6 2750417
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Raczej nic z tym nie zrobisz ciągle będziesz miał brak spójności dysku , za każdym razem gdy głowice na dysku napotkają na błędny sektor następuje tykanie (dziwne odgłosy) , na tym dysku niczego nie zainstalujesz dopóki będą na nim błędy , co jedynie możesz podpiąć dysk do innego kompa i próbować odzyskać dane , sposoby odzyskiwania są podane na forum więc nie powinno być z tym problemów (o ile nie poleciały dziwne sektory-masz szanse ) , dopiero z niskopoziomowego formatu prog. narz. IBM-a można chwilowo dysk wyleczyć niestety dane na nim robią pa-pa... Pozdrawiam .
  • #7 2752628
    awkp
    Poziom 17  
    Zapomnijcie o dysku jako takim (dziwne, ale po "naprawie" wykonanej przez program IBMa działa całkiem dobrze), jest zakupiony nowy dysk. Zależ mi tylko na naprawieni Windowsa na starym dysku w celu odzyskania ustawień oprogramowania.
    Dane są już dawno skopiowane. Uszkodzone są jakieś sektory odpowiedzialne za start Windowsa, ale o tym już pisałem. Pytanie ciągle aktualne: Czy ktoś wie jak można zmusić instalatora do naprawy Windowsa 2000? A może ktoś wie jak go naprawić przy użyciu konsoli odzyskiwania? (oczywiście z zastrzeżeniem: Próby instalacji naprawczej nie powiodły się. Instalator nie wykrywa systemu windows na dysku. Nie mogę zrobić instalacji naprawczej z dyskietką naprawczą, bo jej nie posiadam.). Proszę o odpowiedzi tylko na ten temat. Opis o uszkodzeniu dysku itd. był po to, aby uniknąć pytań z cyklu, a co się stało? Sprzęt poza starym dyskiem jest w 100% sprawny.
  • Pomocny post
    #8 2753418
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to konsola odzyskiwania się uruchamia ?
    Jeśli tak, to można spróbować jej wydać polecenie "CHKDSK /R" (Uwaga - duże R) i może pomóc, choć na pewno trochę to potrwa.
    Według mnie, niewykrywanie windowsa przez instalator spowodowane jest brakiem lub uszkodzeniem plików rejestru (głównie tzw. hives - zlokalizowane w C:\Winnt\system32\config\sam, ich kopia powinna być w C:\Winnt\Repair). Warto też sprawdzić obecność pliku C:\Documents and Settings\<nazwa użytkownika>\ntuser.dat.
    Z tym tylko, że jeśli ich brakuje to ustawień programów może się nie udać odzyskać.
  • REKLAMA
  • #9 2758237
    arnip
    Poziom 17  
    Wszystko fajnie ale jaki system plików był zainstalowany FAT czy NTFS? Bo jeżeli FAT to szybko można sprawdzić czy na dysku są wszystkie pliki startowe. Drugie pytanie, czy uruchamia się konsola odzyskiwania bo z tego co przeczytałem to chyba raczej nie. Jeżeli konsola sie nie uruchamia to raczej koniec odzyskiwania :(
  • #10 2765734
    awkp
    Poziom 17  
    Dziękuję al777. Skopiowanie plików rejestru pomogło. Po instalacji naprawczej wszystko działa.

Proszę o zamknięcie tematu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył uszkodzonego dysku twardego IBM, który generował nietypowe dźwięki i powodował zawieszanie się systemu Windows 2000 podczas startu. Po naprawie uszkodzonych sektorów przez narzędzie IBM, system nadal nie uruchamiał się poprawnie, a instalator Windows 2000 nie wykrywał istniejącej instalacji, uniemożliwiając wykonanie instalacji naprawczej. Dysk był uszkodzony fizycznie, co wykluczało pełną naprawę systemu na tym nośniku. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia plików rejestru systemowego (hives) w katalogu C:Winntsystem32config, których kopie zapasowe znajdują się w C:WinntRepair. Użycie konsoli odzyskiwania i polecenia CHKDSK /R mogło pomóc w diagnostyce i naprawie. Ostateczne rozwiązanie polegało na skopiowaniu plików rejestru z katalogu Repair, co umożliwiło pomyślną instalację naprawczą i przywrócenie działania systemu. Dysk został wymieniony na nowy, a dane zostały wcześniej zabezpieczone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA