logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić rozdzielczość 640x480 w Windows XP na ATI 3D Rage Pro?

LeniVietz 22 Cze 2006 15:19 2234 8
REKLAMA
  • #1 2753485
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Mam komputer (Celeron 400MHz, 128MB RAM, karta graficzna ATI 3D Rage Pro AGP 2X 4MB), który pełni rolę bramy internetowej (i czasem dedykowanego serwera do gier) i chcę do niego podłączyć monitor mono, który nie obsługuje rozdzielczości wyższych niż 640x480. Na tym komputerze mam system Windows XP Professional (zainstalowany ze względu na większą stabilność niż np. 98SE), w którym nie można we właściwościach ekranu ustawić rozdzielczości mniejszej niż 800x600.

Wie ktoś, czy (i jak) można coś takiego ustawić? :)
  • REKLAMA
  • #2 2753516
    Radeon1
    Poziom 15  
    Oto bardzo maly programik do zmian rozdzielczosci ;) Zainstaluj, po uruchomieniu w prawym dolnym rogu pojawi sie ikonka monitora klikasz prawym i ustawiasz sobie bez problemu 640 x 480 :)

Moderowany przez TONI_2003:

Kolego Radeon1 proponuję Byś był tak uprzejmy i poczytał regulamin !
    Otrzymujesz ostrzeżenie nr. #2 za zamieszczanie załącznika ogólnie dostępnego w sieci :idea:
    Plik proszę pobrać :
    MultiRes 1.57
    lub
    MultiRes 1.56
    Załącznik skasowałem !

• #3 2753517
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    np podczas instalacji systemu gdy pyta się on o poprawe wyświetlania czy coś takiego albo uruchom awaryjny i tam ustaw 640 x 480 i uruchom ponownie
  • REKLAMA
  • #4 2753527
    filipka
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Skoro to brama internetowa, to na co ci monitor? Podłącz go tylko "pulpitem zdalnym" na innym kompie i obędziesz się bez monitora. Albo zmień system ;) Innych wyjść nie widzę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2753546
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Kliknij pulpit, wlaściwości, ustawienia, zaawansowane, karta, lista wszystkich trybów, i wybierz 640x480
  • REKLAMA
  • #6 2753579
    tyktyk
    Poziom 24  
    filipka napisał:
    Skoro to brama internetowa, to na co ci monitor? Podłącz go tylko "pulpitem zdalnym" na innym kompie i obędziesz się bez monitora. Albo zmień system ;) Innych wyjść nie widzę.

po co zmieniać system?? przecież idzie to ustawić!!!

Użyj tego programiku który wrzócił Radeon1 sprawdziłem działa ok

Platon napisał:
    Kliknij pulpit, wlaściwości, ustawienia, zaawansowane, karta, lista wszystkich trybów, i wybierz 640x480

W XP nie ma tej rozdzielczości w standardowych ustawieniach.
    Pozdrawiam
  • #7 2753598
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    tyktyk napisał:
    Platon napisał:

W XP nie ma tej rozdzielczości w standardowych ustawieniach.
    Pozdrawiam

Chyba masz inny Windows XP, oczywiście że jest rozdzielczość 640x480 !
  • #8 2753608
    tyktyk
    Poziom 24  
    Sprawdziłem na innym kompie i jest. Nie chciałem nikogo wprowadzać w błąd. Moze to zalezy od sterownika karty???????????????????
  • #9 2754646
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Programem do zdalnego sterowania komputerem też się łączę, ale nie zawsze jest to wygodne (np. w sytuacji, kiedy jednocześnie gram na jednym kompie i chcę mieć kontrolę nad dedykowanym serwerem w grze na drugim lub chcę mieć otwarty komunikator).

Rada Platona okazała się bardzo przydatna, nie wiedziałem o takiej możliwości. Ten komputer i tak ma niewiele ramu jak na Win XP więc wolę go nie zaśmiecać dodatkowymi programami. :)

Temat uważam za zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP Professional na komputerze z kartą graficzną ATI 3D Rage Pro AGP 2X 4MB standardowo nie jest dostępna rozdzielczość 640x480 w ustawieniach ekranu, minimalna to 800x600. Rozwiązaniem jest użycie małego programu umożliwiającego ręczną zmianę rozdzielczości do 640x480, który po uruchomieniu dodaje ikonę monitora w zasobniku systemowym, umożliwiającą szybki wybór tej rozdzielczości. Alternatywnie można spróbować ustawić 640x480 poprzez właściwości pulpitu, zakładkę ustawienia, zaawansowane, karta graficzna, lista wszystkich trybów. Problem może wynikać z ograniczeń sterownika karty graficznej lub specyfiki instalacji Windows XP. Użytkowanie monitora mono o niskiej rozdzielczości jest możliwe bez zmiany systemu, a zdalne sterowanie komputerem jest alternatywą, choć nie zawsze wygodną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA