logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Panasonic SA-AK48 błąd F61 po ingerencji klienta - jak działa zabezpieczenie?

Telo 23 Cze 2006 00:06 5112 0
REKLAMA
  • #1 2755175
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2337
    Witam!
    Mam w naprawie wieże Panasonic SA-AK48 wyświetla F61 po ingerencji klienta,próbował wyczyscić czytnik rozbierał górną częsc zmieniarki aby się dostać do soczewki bo jego operacji twierdzi ze na wyłaczonej rozłaczal tasiemki i wieża ruszyla cos zazgrzytało w zmieniarce cd i wieża się wyłączyła i po ponownym właczeniu wyświetla F61 wiem ze było mnustwo na ten temat ale potrzebuje aby mi ktoś to wytłumaczył jak działa to zabezpieczenie.Co zrobiłem przelutowałem RSN i STK ale bez zmian nadal F61 obmierzyłem zabezpieczenia wszystkie ok +7,5 i -7.5V było na moment ,wylutowałem RSN i STK i nadal F61 i pomierzyłem na 32 nodze proca stan niski a wiem powinien być wysoki wiec odpiolem noge proca w powietrze i wieża sie właczyła i na tym wyprowadzeniu mam 5V od strony proca iteraz nie wiem co dalej acha podpiołem zmieniarkę i nie działa martwa.Mam pytanie czy ten STK to jest też regulator napiecia chyba tak tak wynika ze schematu i czy pełni on rolę częsci koncówki mocy bo RSN to wiem ze na 100% jest to koncówka mocy ,coś czytałem o układach BU2090 czy jak one uszkodzone to tez jest F61 wyświetlany.Jak dalej postepować czy mam uszkodzony procesor ,czy wlutować STK czy RSN.Mam oba układy wylutowane i dlaczego na lini DCDET mam niski stan skąd to sie bierze.
  • REKLAMA
REKLAMA