logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GPS/GSM/GPRS - gdzie znajdę surowe modemy/układy?

XMaker 23 Cze 2006 08:59 1875 2
  • #1 2755597
    XMaker
    Poziom 11  
    Witam wszystkich,

Mam taki pomysl, zeby zbudowac zdalny lokalizator GPS wysylajacy dane pakietami GPRS po GSM do, nazwijmy to, mojej centrali, gdzie moglbym je wrzucic na PC przez RS232 i tam odpowiednio wyswietlic polozenie, predkosc, itd.
    I w zwiazku z tym pytanie: czy wiecie gdzie moglbym znalezc modemy GSM/GPRS w wersji "surowej". Tzn. nie interesuje mnie zadna dodatkowa funkcjonalnosc, obudowa jakas extra (tym bardziej zadnych wyswietlaczy czy podobnych udziwnien), sam modem do transmisji i odbioru danych?

I druga sprawa: podobne pytanie o odbiorniki GPS. Rowniez "gole" uklady tylko pobierajce dane z satelitow i wystawiajace je na RS232.

Ja sobie do tego kupie mikrokontroler i wszystko obsluze, a poszukuje jedynie samych ukladow.

Mozecie jakos pomoc?

Pozdrawiam,
    XMaker
  • #2 2758193
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    U naszych operatorów (era/plus/orange) możesz kupić taki modem Wavecom FASTTRACK. Modem komunikuje się komendami AT przez port RS232. Polecam
  • #3 2759238
    XMaker
    Poziom 11  
    Dziekuje za odpowiedz.
    Sam tez znalazlem pare modeli, np. seria MC Siemensa lub Tg Motoroli. Udalo mi sie nawet namierzyc model XT55 Siemensa (GPS/GSM/GPRS w jednym).
    Niestety wszystkie te cacuszka kosztuja po 350 zl, ten ostatni okolo 500-600.
    Dlatego wpadlem na pomysl, zeby moze zamiast takiego modemu wykorzystac po prostu telefon komorkowy. I tu znow pytanie: czy ktos z Was obslugiwal kiedys telefon przez polaczenie szeregowe - na pewno tak, ale czy moglibyscie podac jakies linki z informacjami na ten temat. Potrzebowalbym obsluzyc taki telefon z poziomu mikrokontrolera (np. AVR) i jak mowilem interesuje mnie tylko wysylka i odbior danych przez GPRS do drugiego telefonu lub polaczenie sie ze strona WWW.
REKLAMA