logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Możesz nie mieć uprawnień do użytkowania tego zasobu..

BolzZ 23 Cze 2006 22:07 16070 11
  • #1 2758031
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    "Możesz nie mieć uprawnień do użytkowania tego zasobu sieciowego"
    taki komuniakt mi sie pojawia przy probie polaczenia z komputerem w sieci...
    da sie cos z tym zrobic? mam lan po bloku, dalej radiowka, a jeszcze dalej nie wiem co ;)
    w mieszkaniu trzy komputery, kazdy ze stalym ip + switch no i chcialbym taka mini siec z tych trzech komputerow zrobic ale nie wychodzi, w grupie roboczej sa widoczne wszystkie trzy... da sie cos na to poradzic ? czy taka siec w ogole nie jest mozliwa?
    z gody dzieki za wszelkie podpowiedzi ;)
  • #2 2758057
    zarazek12
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Napisz, jak miałeś instalowany net. Napisałeś, że masz po lanie. Przy instalacji czasem nie spisywano adresu MAC karty sieciowej? Może tu tkwi problem. Jeśli masz z kablówki, to reset modemu i powinno pomóc. Musisz podać szczegóły, tak jest trudno określić, w czym tkwi problem.
  • #3 2758082
    BolzZ
    Poziom 26  
    nie mam z kablowki. nie mam tez pojecia jak to jest zbudowane, w kazdym razie jest chyba zebrane z dwoch blokow do czegostam na strychu nad moim mieszkaniem i dalej leci sobie radiowo, ale ja w tej dziedzinie to glupi jak but jestem takze...
    mac wszystkich ttrzech kart spisywali.
    szczegolow nie umiem okreslic...bo nie wiem co jest wazne ;) ale z pol roku temu takie polaczenie udalo sie, przynajmniej czesciowo-miedzy dwoma komputerami dzialalo dobrze w obie strony, a z trzecim jako w jedna strone jak dobrze pamietam... tylko ze teraz na jednym jest win98 na drugim milenium a na moim xp ...nie wiem czy to istotne...
  • #4 2758114
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    W XP musisz ustawić uprawnienia i włączyć konto gościa. Było już o tym nie raz pisane, poszukaj.
  • #5 2758267
    BolzZ
    Poziom 26  
    szczerze- to domyslilem sie ze bylo, usilowalem znalezc, ale jak widac nie udalo mi sie (ale za to zdrzumialem ludzi ktorzy w dzialach elektronicznych zakladaja dublujace tematy w blahych sprawach :) -czasem trodno znalesc wlasciwe slowa dla wyszukiwarki, kiedy sie jest w danej dziedzinie niezbyt zorientowanym :D )
    wiec jesli mozesz podrzucic link do tematu z tego typu problemem, to prosze o to ;)
  • #6 2758306
    Masster
    Poziom 32  
    W wyszukiwarce elektrody wpisz "udostępnianie folderów xp" znajdzie 25 stron powinno Ci to co nieco wyjaśnić. To tylko mała część z tego co można znaleźć na elektrodzie. A ogólnie na stronach poświęconych sieciom lokalnym można znaleźć dużo więcej.
  • #7 2758872
    BolzZ
    Poziom 26  
    w takim razie mam wrazenie ze moj problem polega na czyms innym, bo ja nie moge otworzyc folderow z komputera na ktorym jest 98 . xp jest u mnie.

a po wpisaniu "udostępnianie folderów xp" jedyne co moge sobie przeczytac to "
    Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów" :P
  • Pomocny post
    #8 2759063
    Masster
    Poziom 32  
    W 98 nie ma praktycznie żadnego zarządzania uprawnieniami. Jedynie można założyć hasło na udostępniony folder. Odblokuj (na XP) konto gościa na początek.

PS.

w wyszukiwarce wpisz to bez cudzysłowów
  • #9 2759352
    BolzZ
    Poziom 26  
    konto goscia mam(i mialem) odblokowane.
    nie mam pojecia co jest, chyba musze sie poddac. komputery sa widoczne w otoczeniu sieciowym na w98 i w grupie roboczej, ale po kliknieciu wyskakuje "możesz nie miec uprawnien dostepu...". firewalle powylaczane. no trudno.
    ale dzieki za probe pomocy.
    :(
    a jesli ktos ma jakis pomysl, to nadal prosze o dpodpowiedz...
  • #10 2759727
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Wszystkie popraweczki na ten 98 najpierw...
  • #11 2759791
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    ...zadne popraweczki

Najpier tak:
    1. Ta sama maska podsieci na wszystkich komputerach, np. 255.255.255.0 adresy ip z tego samego zakresu np. 192.168.0.1 --- 192.168.0.255
    2. Ta sama nazwa grupy roboczej na wszystkich komputerach, pisana oczywiscie z duzych liter np. WORKGROUP
    3. W systemie pod XP konto goscia wlaczone ale zdalnie nie lokalnie.
    Start->Uruchom->(wpisujesz)secpol.msc (zostanie uruchomione ustawianie zabezpieczen lokalnych, tutaj blokujesz logowanie lokalne dla goscia a pozwalasz mu sie logowac zdalnie)
    4. Wlaczasz zawansowane udostepnie plikow. (wymagane jezeli chcesz udostepniac zasoby na haslo) Moj komputer->Narzedznia->Opcje folderow
    5. Wylacz faierwalla. Wlasciowosci polacznie scieowego-->Zawanasowane

Jezeli jednak juz mieszales w systemach to zalecam posatwienie systemow jeszcze raz na swierzo. Laczysz dwa komputery ze soba i na swierzo instalujesz na nich system. Na bank sie beda widzily udostepnione zasoby. Pozniej podlanczasz trzeci itd.

Co do WIN98 to nic nie trzeba robic prucz instalacji udostepnienia plikow i drukarek.
  • #12 11376979
    snickers1407
    Poziom 10  
    Witam.

Odświeżę trochę temat. Wujek google nie podał mi odpowiedzi.
    W narzędziach administracyjnych nie mam konsoli zabezpieczeń lokalnych.
    Jak każdy wie - bez tego ciężko skonfigurować udostępnianie.
    Komenda secpol.msc nie działa - wygląda jakby nie było to zainstalowane.
    Wersja systemu Win 7 Home Premium.
    Ktoś spotkał się z czymś takim ??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu "Możesz nie mieć uprawnień do użytkowania tego zasobu sieciowego" pojawiającego się przy próbie połączenia z komputerem w sieci lokalnej składającej się z trzech komputerów z systemami Windows 98, Millennium i XP, połączonych przez LAN i switch. Komputery mają stałe adresy IP i są w tej samej grupie roboczej, jednak mimo widoczności w otoczeniu sieciowym, dostęp do udostępnionych folderów jest blokowany. Rozwiązania obejmują: włączenie i odpowiednią konfigurację konta gościa w Windows XP (w tym zdalne logowanie przez secpol.msc), wyłączenie firewalli, ustawienie tej samej maski podsieci i nazwy grupy roboczej na wszystkich komputerach, a także włączenie zaawansowanego udostępniania plików w XP. W Windows 98 brak jest zaawansowanego zarządzania uprawnieniami, można jedynie ustawić hasło na foldery. Zalecane jest także zainstalowanie wszystkich poprawek systemowych oraz ewentualna reinstalacja systemów na świeżo, aby uniknąć konfliktów. W nowszych systemach, np. Windows 7 Home Premium, brak konsoli zabezpieczeń lokalnych (secpol.msc) utrudnia konfigurację udostępniania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA