logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwerter USB na ft232 - dziwna prędkość transmisji :(

zakap 25 Cze 2006 22:43 1788 3
REKLAMA
  • #1 2763659
    zakap
    Poziom 11  
    Witam :)

Po wykonaniu układu na wytrawionej płytce (prototyp na uniwersalnej działał bez zarzutu) natrafiłem na dziwny problem z którym nie umię sobie poradzić :( ...być może macie jakies pomysły...

Mianowicie układ chodzi tak jakby ze zbyt wolną prędkością. Wykożystywany jest do komunikacji i urządzeniem na prędkości 9600. Oglądając przebiegi na oscyloskopie widać wyraźnie znaczną różnicę w predkości od urządzenia do konwertera i odwrotnie. Tak na oko różnica jest 8-10 krotna. Cały układ zmontowany jest dokładnie według schematu z noty producenta (ftdi układ ft232bm). urządzenie nie może dogadać się przez to z komputerem. Próbowałem na wszelkie sposoby zmieniać ustawienia w sterownikach i nic. Jedyną różnicą jaką zauważyłem pomiędzy działającym konwerterem usb a moim to wzmianka "usb bus speed" (program Microsoft USBView) w moim przypadku widnieje LOW, w działającym FAST. Przeprogramowywanie Epromu też nie pomaga. Układ nadaje i odbiera po prostu ze zbyt niską prędkościa. Dodam iż po zwarciu lini TX i RX na terminalu echo powraca dokładnie takie jak powino. Wszystkie połączenia są wykonane identycznie jak na działającym prototypie, elementy także te same.

Z góry dziękuje za wszelkie pomysły :D

pozdrawiam
    marcin
  • REKLAMA
  • #2 2764174
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Mam identyczny problem :(
    Nie wiem co się dzieje, i nikt nie może mi pomóc. :(
    Zobacz tutaj :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic529349.html

Sprawdziłem w USBView :( mam : Device Bus Speed: Full
    Ale i tak wszystko chodzi jak mucha w g... :(
  • REKLAMA
  • #3 2764206
    mzielin
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Z tego co wiem, układy USB rozpoznają szybkość transmisji na podstawie obciążenia lini.
    Jeżeli podłączysz rezystor 1k5 pomiędzy linię DATA- oraz Vcc to USB automatycznie rozpozna tryb LOW. Być może to jest akurat przyczyna, za duże obciążenie linii.
  • #4 2765190
    zakap
    Poziom 11  
    Tak dokładnie to chodzi o to iż urządzenie nadaje z prędkością 9600 16 bajtów lecz komputer odbiera z tego tylko 2 :/ Przebieg na oscyloskopie lini tx z urządzenia zgadza się z założoną prędkością, natomiast dane nadawane od strony konwertera odbywa sie ok. 8 razy wolniej. Sterowniki i wszystkie ustawienia są takie same a mimo to prototyp działa prawidłowo a nowy konwerter już nie :( Sprawdzałem także napięcia na poszczególnych elementach są takie same.
REKLAMA