logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć kolor tła z PDF przed drukowaniem bez Photoshopa?

lelekx 26 Cze 2006 11:44 19709 9
REKLAMA
  • #1 2764590
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Dostałem pewne zadanie, z którym nie mogę się uporać.
    Potrzebuję wydrukować kilkudziesięciostronnicowy dokument, na którym jakiś bałwan ustawił kolor tła. Najgorsze jest to, że jest w formacie PDF. Szkoda mi tonera na taką rozrzutność, brakło mi pomysłów. Próbowałem już:
    - skopiować tekst z dokumentu i wkleić go gdzieś - niestety ani słowa nie udało się poprawnie skopiować - same krzaki
    - użyć FineReadera - niestety efekt opłakany
    - użyć GhostScripta - po konwersji do psmono zostawił mi zrasteryzowany 1-bit, zamiast threshold
    - drukarka nie ma funkcji "oszczędzania tonera" ani tym podobnych
    - w opcji drukowania w GhostScripcie mimo ustawienia koloru 1-bit, nadal drukuje szarość

Jakieś sugestie?
    ps.
    Nie mam Photoshopa, Adobe Distillera; mam CorelDraw Essentials 2, który nie imortuje ani postscript ani pdf

Dodano po 6 [minuty]:

Próbowałem jeszcze otworzyć w gimpie, ale nie widzi on zainstalowanego ghostscripta
  • REKLAMA
  • #2 2764624
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Ja pokombinuję, prześlij mi go na maila, a 'nóż widelec', odpowiem jak czas pozwoli :lol:
    elmax(_at_)interka.pl
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #4 2764694
    _PREDATOR_

O coś takiego Ci chodziło, przykład w notatniku :lol:
    Załączniki:
    • tekst.txt (811 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #5 2764768
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    lelekx napisał:

Hehehe, dokładnie taki sam problem miałem i ja - te same pliki chciałem wydrukować.
    Pomogło u mnie wydrukowanie... spod Acrobat Readera 7.0 pod Linuxem. Nie wiem jak, ale bez kombinacji żadnych wydrukował mi bez tła. Wiem, że to głupie, ale zadziałało :D
  • #6 2764820
    lelekx
    Poziom 30  
    Wow.
    @_PREDATOR_ - może za starego Acrobat Readera używam? ja dostałem tylko ............................................ albo ???????????????????????????????

@m_wojcik - ostatniego linuxa z działającymi iksami zaorałem tydzień temu

nadal brak mi konceptu

Dodano po 39 [sekundy]:

u mnie zamiast ??????????????????????????????? były kwadraciki: [] [] [] [] [] [] [] [] [] [] [] [] ....
  • #7 2764834
    _PREDATOR_

No to mam Ci to tak zrobić jak pokazałem?
    Póżniej Worda i po problemie :lol:
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #8 2764856
    lelekx
    Poziom 30  
    Jakbyś mógł będę wdzięczny - chociażby do notatnika
  • Pomocny post
    #9 2764941
    _PREDATOR_

No to masz tu w 3 rodzajach:
    Załączniki:
    • Dokument.rar (97.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #10 2765016
    lelekx
    Poziom 30  
    Dzięki śliczne za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik potrzebuje wydrukować wielostronicowy plik PDF z usuniętym kolorem tła, aby oszczędzić toner, jednak napotyka problemy z kopiowaniem tekstu (pojawiły się krzaki), nieudanymi próbami konwersji i edycji w programach takich jak FineReader, GhostScript oraz CorelDraw Essentials 2, który nie obsługuje importu PDF ani PostScript. Próby użycia GhostScript do konwersji do formatu psmono skutkowały zbyt mocnym zrasteryzowaniem, a drukarka nie oferuje trybu oszczędzania tonera. Próba otwarcia pliku w GIMP-ie nie powiodła się z powodu braku wykrycia GhostScriptu. W dyskusji zasugerowano wydrukowanie dokumentu z Acrobat Readera 7.0 na Linuksie, co w jednym przypadku usunęło tło bez dodatkowych zabiegów. Pojawiły się także propozycje konwersji tekstu do notatnika lub Worda jako obejścia problemu. Ostatecznie udostępniono przykładowe pliki w różnych formatach, co zostało podziękowane przez autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA