logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTH-29U7K-100 - Jak ustawić optymalne parametry obrazu?

kkpc 27 Cze 2006 10:11 2477 7
REKLAMA
  • #1 2767483
    kkpc
    Poziom 10  
    Witam
    Mam daewoo dth-29u7k-100 Obraz na krawędziach (lewa, prawa ) tego telewizora się zniekształca (widoczne to jest zwłaszcza jak dokonam zmniejszenia obrzau z lewej i prawej strony) widać to szczególnie jak na ekranie dokonują się gwałtowne zmiany wyświetlanej sceny np: filmu.
    Wszedłem w tryb serwisowy i prubowałem ustawić obraz ale jest tam wiele możliwości zmian kształtów obrazu że trudno ustawić idealnie.
    Może ktoś ma ustawienia Default'we dotyczące tych parametrów trybu serwisowego bąć wie jakie trzeba ustawić wartości optymalne dla tego telewizora lub przywrucenie ustawień fabrycznych.

Dziękuję za pomoc
    pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 2767519
    tarzan107
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Witam.
    Ten typ tak ma.
    Pozostaje walka z serwisem gwarancyjnym.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2767523
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    powiedz i jak się wchodzi do trubu serwisowego to moge Ci podać jakie ja mam ustawienia bo mam ten sam tv i jak na razie geometria jest ok.
    Powiem Ci jedno że strasznie się wkopaliśmy z zakupem tego Tv:(

kolega TARZAN107 mnie uprzedził i faktycznie te tv tak ma. Ja już miałem tv 2 razy na gwarancji i nic nie zrobili, powiedzieli że się nie da!!Chodiło o to że jak jest w stby to słychać głośne cykanie przetwornicy a druga usterka to jak oglądam w nocy tv to słychać głosne buczenie cewek...
    Jednym słowem Ku*a złomu.
  • #4 2767539
    kkpc
    Poziom 10  
    Wchodzi się poprzez wejście na kanał 91 ustawia się ostrość na minimum i
    szybko się wciska czerwony, zielony i menu następnie za pomocą kursorów podgłaszania i przełańczania się poruszamy po menu
  • REKLAMA
  • #5 2767999
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    ok. Podaje ustawienia takie jak ja mam:
    -00158 Hor Cen
    Shipping -OFF
    +00021 Vert Size
    -00001 Vert Cent
    +00130 S CORRECT
    +00061 EW TRAPEZ
    +00005 V. LINEAR+00003 HOR PARal
    -00082 Corner B
    -00082 Corner T
    -00097 HOR WIDTH
    +00280 PARABOLA
    AVL SHORT

OPTION 2
    7 BIT 0 hex
    0000 0110 06

OPTION 1
    7 BIT 0 hex
    0011 0000 30

+000051 AFT
    +00031 G2-SCREEN
    +00061AGC LEVEL
    +00256 GRN BIAS
    +00256 RED BIAS
    +00380 BLUE GAIN
    +00368 GRN GAIN
    +00406 RED GAIN
    To by było na tyle:)
    mam nadzieję że pomoże i tv wróci do normy:)
    Pozdrawiam CP
  • #6 2770406
    kkpc
    Poziom 10  
    Ogromne dzięki dziś wprowadzę te parametry i zobaczę czy będzie OK
    Jedno mie zastanawia czy niema tekiej obcji by można było przywrucić ustawienia fabryczne ?
  • #7 2771264
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    I jak tam obraz w TV?? polepszył się?? A jeżeli chodzi o przywrócenie ustawień fabrycznych w trybie serwisowym to raczej nie ma. Przeglądałem funkcje w trybie serwisowym i nie zauważyłem żeby było cos takiego.
    Pozdrawiam CP.
  • REKLAMA
  • #8 2773505
    kkpc
    Poziom 10  
    Wprowadziłem dane ustawienia i obraz nie był ok
    widocznie ustawienia te są różne dla danego egzemplaża i dlatego nie ma żadnych standardowych
    Widzę że musze poprosić serwis by mi to ustawił
    gdyż metoda prub nie jest dostateczna

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Daewoo DTH-29U7K-100, w którym obraz na krawędziach ekranu ulega zniekształceniom, szczególnie widocznym przy gwałtownych zmianach scen. Próby regulacji parametrów obrazu w trybie serwisowym są utrudnione ze względu na dużą liczbę opcji i brak standardowych ustawień fabrycznych. Wejście do trybu serwisowego odbywa się przez kanał 91 i kombinację przycisków (czerwony, zielony, menu). Jeden z użytkowników udostępnił szczegółowe wartości parametrów obrazu, które u niego poprawiły geometrię, jednak autor zgłasza, że te ustawienia nie sprawdziły się w jego egzemplarzu, co sugeruje indywidualne różnice między urządzeniami. W trybie serwisowym nie znaleziono opcji przywracania ustawień fabrycznych. Inni użytkownicy potwierdzają, że model ten ma typowe problemy z geometrią i dźwiękiem (cykanie przetwornicy, buczenie cewek), a serwis gwarancyjny nie rozwiązał tych usterek. Ostatecznie zalecane jest skorzystanie z pomocy serwisu w celu profesjonalnej regulacji obrazu.
REKLAMA