logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zasilania złącza Sony CDX-3900/MDX-C6500R - różne oznaczenia modeli?

trzygrosze 27 Cze 2006 19:06 9991 11
REKLAMA
  • #1 2769046
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam. Na poczatku zaznacze ze przeszukalem stronke www.studio24.prv.pl i nie znalazłem odpowiedniego schematu.

Proszę o schemat złącza widniejacego na zdjęciach, a dokladniej chodzi mi o zasilanie, bo chcę sprawdzic w domowych warunkach czy radio dziala.

Mam jeszcze jedno pytanie : Dlaczego na przednim panelu tegoż radia oznaczenie modelu to Sony MDX-C6500R a na spodzie jest naklejka z oznaczeniem :SONY CDX-3900R ?
    Załączniki:
    • Schemat zasilania złącza Sony CDX-3900/MDX-C6500R - różne oznaczenia modeli? IMG_0958.jpg (57.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat zasilania złącza Sony CDX-3900/MDX-C6500R - różne oznaczenia modeli? IMG_0957.jpg (48.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2769282
    commor
    Poziom 25  
    Ocena: 127
    Odpowiadam na pytanie II:
    Bo radyjko masz skompletowane z dwóch różnych "źródeł".
    Raczej w sklepie NIKT tak takiego komletu nie kupił...a że akurat pasuje jedno do drugiego...to stąd ta różnica..
    Zaraz po podłączeniu będzie wiadomo czy zadziała...
    pozdr.
    commor
  • #4 2769293
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Na drugim zdjęciu po kolorach można rozpoznać prawie wszystko. A swoją drogą to niezłego składaka kupiłeś, ciekawe czy wszystkie funkcje będą działać poprawnie.

SławeK
  • #5 2769531
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    według mnie to własnie po kolorach tak jak napisał SlaweK mozna poznac wszystko

czarny-masa
    czerwony - plus
    zółty podtrzymanie pamieci (+)
    reszta to głosniki (4kanały)
  • #6 2769560
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Z tego linka co podał marck1 doczytałem że: czarny to uziemienie ( masa ?) czerwony- zasilanie komutowane, żólty-zasilanie stałe .

Jak podłączlem wcześniej inne radia to poprostu było : masa (-), czerwony (+), najczęściej chyba niebieski ( remote, który zwierało się do "+" )

A tutaj ? Dalej nic nie kumam i nie jestem pewien co jak gdzie, Czy ktos mógłby mi jak krowie na rowie wytłumacyć jak podłączyć radio do zasilacza i jednoczesnie go nieuszkadzając ? Bylbym bardzo wdzięczny.

ps
    Nie kupilem na szczęście tego radia :P, kumpel mi przyniósł i poprosił żebym sprawdził czy dziala, bo on sam też nie wiedział jak je u siebie podłączyć.

...................................................................................

ok zaraz sprawdze i dam znać :]

...................................................................................

POdłączylem wg wskazówek, radyjko ładnie sie odpala, zasysa płytke i niby wszystko było ok, jednak szybko zauważyłem ze radiatorek z tyłu masakrycznie sie grzeje, sprawdziłem wyjscia głosnikowe miernikiem i okazało sie ze na dwóch jest "stałe " : 10V i 2V. Czyli raczej spalona któras z końcówek :/
    Radio ma byc naprawione jak najmniejszym kosztem i wymiana kosci chyba tu nie wchodzi w grę. Radio ma wyjscie niskopoziomowe z tyłu na czinczach czyli mozna podpiąc dodatkowy wzmacniacz.

Moje pytanie teraz : jak "odciąć" uszkodzone końcówki mocy zeby radiator sie tak nie grzał ? Znajomy nie chce pakować w niego kasy, ma wzmacniacz, a radio miałoby słuzyc tylko jako odtwarzacz CD, wiec pomyslałem ze to jest najlepsze wyjscie. Czy moze sie mylę ?
  • REKLAMA
  • #7 2769612
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    podłaczałes remote do "+" :) dziwne.

A radio podłacz tak:

czerwony i zółty razem do "+"
    a czarny to masa ("-")
  • REKLAMA
  • #8 2769678
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Nie pamietam dokładnie czy to było remote :P Proszę o odpowiedx na moje pytania z poprzedniego postu.
  • #9 2769707
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Jak to na Studio 24 nie ma - przecież to typowe sony ze śmiertelnym pinem TEST.
  • #10 2770132
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 773
    Wylutuj końcówki i zobacz czy się grzeje.
  • #11 3415801
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Jak nie ma jak jest, przecież to standard SONY

ja mam MDX-c8500R i działa zgodnie z pinologią z strony www.studio24.prv.pl

szukaj tego to przecież to samo
    SONY
    modele:XR-3700RDS/3690RDS/6700RDS/C700/C503/3750/4803/1800R/1800/C6220R?
    CDX-M600R/4160RDS/4260R
    EXCD-31 (USA) i inne z tych lat (1996-2000)
  • #12 3415824
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Znajdź sobie datasheeta końcówek mocy i wylutuj nogi odpowiedzialne za zasilanie lub wylutuj całą końcówkę mocy. I pozamiatane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu zasilania złącza radia samochodowego Sony, gdzie na przednim panelu widnieje oznaczenie modelu MDX-C6500R, a na spodzie naklejka CDX-3900R. Użytkownik poszukuje schematu zasilania, aby sprawdzić działanie radia w warunkach domowych. Wskazano link do instrukcji serwisowej zawierającej schemat (http://pdf.crse.com/manuals/3044185321.pdf). Wyjaśniono, że różnica w oznaczeniach wynika z połączenia elementów pochodzących z różnych modeli, co może wpływać na kompatybilność funkcji. Omówiono standardowe kolory przewodów zasilających: czarny jako masa (uziemienie), czerwony jako zasilanie komutowane (+12V po włączeniu zapłonu), żółty jako zasilanie stałe (podtrzymanie pamięci), a pozostałe przewody służą do podłączenia głośników (4 kanały). Podkreślono, że czerwony i żółty przewód należy podłączyć do plusa, a czarny do masy. Zwrócono uwagę na obecność charakterystycznego pinu TEST w złączach Sony. Wskazano, że schematy i pinologia są standardowe dla wielu modeli Sony z lat 1996-2000, w tym MDX-C8500R i innych wymienionych modeli. W przypadku problemów z końcówkami mocy zasugerowano ich wylutowanie w celu diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA